2020-01-20 11:02Pressmeddelande

Årets satsningar och utställningar på Form/Design Center

10–13 september 2020 hålls första upplagan av Southern Sweden Design Days – ett nytt internationellt designevent i Malmö med fokus på hållbarhet och innovation. Projektet SUSTAINORDIC släpper en ny rapport The Nordic Report 02 och SPOK lanserar tillverkningsplattform för designers i hela Sverige. I utställningen Taktil Arkitektur ställs nio taktila Malmöbyggnader ut som ett exempel på hur form, arkitektur och digitalisering kan samspela för att göra staden tillgänglig för alla. I samband med årets Arkitekturdagar i augusti öppnar arkitekturutställningen DEFINE/REFINE om kritisk regionalism i samarbete med Sveriges Arkitekter på Form/Design Center.

Southern Sweden Design Days
10–13 september hålls första upplagan av Southern Sweden Design Days – ett nytt internationellt designevent i Malmö. Under fyra dagar fylls staden med utställningar, seminarier, nätverksevent och festligheter med fokus på hållbarhet, samverkan, utveckling och innovation. Southern Sweden Design Days arrangeras av Form/Design Center – en mötesplats för arkitektur, design och konsthantverk i Malmö. southernswedendesigndays.com

Läs pressmeddelande om Southern Sweden Design Days (+ högupplösta bilder) här >>

SPOK
I februari, under Stockholm Design Week, lanserar SPOK en ny nationell digital plattform som knyter samman designbranschen och tillverkningsindustrin i Sverige. SPOK (Samtida produktion och konsumtion) syftar till att samla och sprida kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter, från slöjd till industri, och har hittills haft Skåne som utgångspunkt. Nu lanseras en rikstäckande tillverkningsplattform för att möjliggöra lokalproducerad design i Sverige. SPOK är grundat av designern Jenny Nordberg. Initiativet startade i Skåne 2016 med stöd av Region Skåne, Malmö Stad och Länsstyrelsen Skåne. Idag drivs SPOK från Form/Design Center i Malmö. formdesigncenter.com/projekt/spok

Läs pressmeddelande on SPOK (+ högupplösta bilder) här >>

SUSTAINORDIC – The Nordic Report
I februari släpps publikationen The Nordic Report 02 – en sammanfattande omvärldsbevakning och djupdykning inom FN:s globala mål 12, hållbar produktion och konsumtion. Ett begynnande systemskifte pågår i de nordiska länderna, vilket är utgångspunkten för publikationen som inspirerar med goda exempel och fördjupande expertintervjuer. The Nordic Report 02 är en del av projektet SUSTAINORDIC som syftar till att sprida kunskap om nordisk hållbar produktion och konsumtion i enlighet med Agenda 2030. Initiativtagare och projektägare är ArkDes och Form/Design Center. sustainordic.com

Läs pressmeddelande om The Nordic Report 02 (+ högupplösta bilder) här >>

Taktil Arkitektur
I utställningen Taktil Arkitektur ställs nio taktila Malmöbyggnader ut som ett exempel på hur form, arkitektur och digitalisering kan samspela för att göra staden tillgänglig för alla. Taktil arkitektur är arkitektur som upplevs genom beröring. Det har tidigare inte varit möjligt för en synnedsatt att uppleva hur staden är utformadStadsbyggnadskontoret i Malmö har därför tagit fram 3D-printade, taktila modeller av några av stadens ikoniska byggnader för att ge fler tillträde till staden samtidigt som även seende kan utforska byggnaderna på ett nytt sätt. För idén bakom Taktil arkitektur står Johanna Hesselman, stadsbyggnadskontorets tillgänglighetsrådgivare. Utställningen visas den 29 feb–5 april 2020 på Form/Design Center.

Läs mer om Taktil Arkitektur här och ladda ner högupplösta bilder och film här >>

Folkform: Produktionsnoveller
Den omfattande utställningen visar Folkforms experimentella produktion från det senaste decenniet – genom själva föremålen men också genom texter, reflektioner och dokumentation från tillverkningsprocesserna, s.k. produktionsnoveller. Genom dessa berättelser försöker de fånga en kunskap som annars skulle kunna gå förlorad. Folkform utforskar svensk industrihistoria och vad som händer i skärningspunkten mellan det massproducerade och det unika. Folkform utgörs av Chandra Ahlsell och Anna Lovisa Holmquist. Duon tilldelades i höstas Bruno Mathsson-priset, Nordens största designutmärkelse. Utställningen visas den 14 mars–10 maj 2020 på Form/Design Center.

DEFINE/REFINE
Utställningen Define/Refine – South Sweden Critical Regionalism in a Globalised World tar sin utgångspunkt i begreppet Kritisk Regionalism för att diskutera lokal arkitektur i en global värld. Målet med utställningen är att skapa en diskussion om arkitekturens roll för en regions identitet. Fem team har valts ut att delta i utställningen och kommer på olika sätt diskutera och relatera till temat Kritisk Regionalism i södra Sverige. Utställningen öppnar i samband med årets Arkitekturdagar och pågår den 27 aug–15 nov 2020. Define/Refine är producerad av Sveriges Arkitekter på Form/Design Center.

Läs mer om de utvalda teamen här (pdf) och ladda ner högupplösta bilder >>

Utställningar vår/sommar 2020:
29 feb–5 april Taktil arkitektur
14 mars–10 maj Folkform: Produktionsnoveller
17 april–10 maj Materiality and aggregation
20 maj–31 maj Vårutställning
5 juni–30 aug What matter_s 2.0
13 juni–16 aug Ung Svensk Form
27 aug–15 nov Define/Refine

Presskit med högupplösta bilder:
Ladda ner allt samlat pressmaterial här >>

För frågor kontakta:
Marina Jackler, Form/Design Center
0765-86 85 35
marina@formdesigncenter.com


Om Form/Design Center

Form/Design Center är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige och en nationell nod för gestaltad livsmiljö. Här kan du ta del av utställningar, workshops, samtal och föreläsningar, eller besöka vår butik och vårt café. Form/Design Center är också en plattform för branschen och deltar i olika utvecklingsprojekt. Form/Design Center drivs av Svensk Form Syd som är en ideell förening med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.