2021-05-21 10:21Pressmeddelande

Nya ekvationer skapas under Southern Sweden Design Days

Emil Jensen, foto Daniel EngvallEmil Jensen, foto Daniel Engvall

27–30 maj är det premiär för ett nytt internationellt designevent med fokus på hållbarhet och innovation i Malmö. Under fyra dagar streamas ett omfattande digitalt program på Southern Sweden Design Days hemsida. Parallellt arrangeras en mängd fysiska aktiviteter på olika platser runt om i staden.

Årets tema är ”1 + 1 = 3”. Alla programpunkter, både digitala och fysiska, är kopplade till temat med egna ekvationer för att lösa existerande och framtida utmaningar. Utställningar, seminarier, workshops, performance och öppet hus – besökare kan redan nu ta del av programmet på southernswedendesigndays.com och favoritmarkera vad de inte vill missa under designdagarna.

Southern Sweden Design Days arrangeras av Form/Design Center – den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige.

Höjdpunkter ur programmet

Urban Office

Fysiskt event
Framtidens arbete erbjuder oss frihet och flexibilitet att arbeta var som helst och när som helst. Trots det spenderar vi 80–90% av tiden inomhus. Urban Office är startskottet för en grundlig produktutveckling som med hjälp av forskning och design ska locka människor ut från kontoret. Visas på Form/Design Centers innergård.

Ekvation: Forskning + Design = Urban Office
Deltagare
: Superlab, Nola och Charlotte Petersson

Läs mer ››

Tryckta meter

Fysiskt event
Installation som belyser hantverkets unika uttryck och möjligheter samtidigt som det ifrågasätter samtidens inställning till textil som en snabb och billig produkt med kort livslängd. Visas på Galleri Textilkoll.

Ekvation: Handtryck + Design = Tryckta meter
Deltagare
: Karin Olu Lindgård, Dyveke Zadig, Karin Lindh, Jytte Olsson, HOY Studio, Marie Wetterstrand, Margareta Heijkenskjöld Holmgren, Josabet Werkmäster, Studio Matilda Ekström och Lantz/Varghans

Läs mer ››

Non-human knowledge

Digitalt event
Live-performance som pågår under ett dygn. Det finns ett stort glapp i förståelsen mellan tekniken som vi använder idag och den teknik som kommer att finnas runt omkring oss inom en snar framtid. Artificiell intelligens i kombination med utvidgningen av digitalisering, automatisering och robotisering har en närmast självskriven roll i teknikutvecklingen. Men i samma takt som ny teknik utvecklas, implementeras också dess följder i den mänskliga kulturen.

Ekvation: Data + Artificiell intelligens = Non-human knowledge (24hr data sprint)
Deltagare
: Kristina Schultz och Johan Lindberg, Ateljé Schultz Lindberg

Läs mer ››

SPOK TV

Digitalt event
SPOK sänder en serie digitala studiebesök hos lokala tillverkare. Häng med SPOK på studiebesök runt om i Skåne och upplev allt från metallgjutning och emaljering till trä- och stenbearbetning, textilsömnad och gummiproduktion.

Ekvation: Mycket snack + Mycket verkstad = SPOK TV
Deltagare
: SPOK (Samtida produktion och konsumtion)

Läs mer ››

Finding Utopia

Fysiskt event
Utställning med målet att formge mattor som kan ingå i ett cirkulärt kretslopp utan att tappa dess estetiska och fysiska kvalitéer. Projektet består av tre serier av flerskiktade vävda mattor. Visas på Form/Design Center.

Ekvation: Formgivning + Cirkularitet = Finding utopia
Deltagare
: Lisa Darland

Läs mer ››

Green place

Digitalt event
Green Furniture Concept bjuder in till två livesända seminarier på temat "Hållbar design + Offentliga rum = Green Place" som återspeglar deras gröna, platsskapande koncept i offentliga utrymmen och läromiljöer.

Ekvation: Hållbar design + Offentliga rum = Green Place
Deltagare
: Green Furniture Concept

Läs mer ››

Koka din egen bioplast

Digitalt event
3-timmars praktisk/digital workshop i Material Driven Design under ledning av Malmö Universitet. Ledarna vägleder processen från sitt lab via Zoom och deltagarna kokar bioplast hemma i sitt kök.

Ekvation: Koka + Lokala råvaror = Koka din egen bioplast
Deltagare
: Malmö universitet, K3 och Charlotte Asbjørn Sörensen

Läs mer ››

Världens mest miljövänliga möbelfabrik

Digitalt event
Norska möbeltillverkaren Vestre ska bygga världens mest miljövänliga möbelfabrik, The Plus, i Magnor i Norge. Fabriken, som har designats av den världsberömda arkitektbyrån Bjarke Ingels Group (BIG), kommer att bli ett globalt skyltfönster för hållbar och högeffektiv möbeltillverkning.

Ekvation: Hållbarhet + Effektivitet = Världens mest miljövänliga möbelfabrik
Deltagare
: Vestre

Läs mer ››

Emil Jensen – Grädde på moset

Digitalt event
”Kultur är inte grädden på moset, det är själva moset. Och grädden. På samma gång". Emil Jensens "Grädde på moset" streamas från Lokstallarna i Malmö. Emil Jensen är poet, artist, och låtskrivare. Han har släppt sju album och hans Sommarprat i P1 är bland de mest hyllade någonsin. Emils liveframträdanden är just som sommarprat på scen, där hans låtskatt varvas med personliga mellansnack, komik och allvar, i en helt egen blandning.

Ekvation: Grädde + Mos = Kultur
Deltagare
: Emil Jensen

Läs mer ››

Tingsek – Home

Digitalt event
Tingsek inleder Southern Sweden Design Days digitala sändning i SSDD Studio från Lokstallarna i Malmö. Tingsek har sedan tidigt 2000-tal gett sin publik svensk soul med influenser av amerikansk tradition. Skånebördiga sångaren, låtskrivaren och producenten Magnus Tingsek har nyligen släppt sitt senaste album ”Home”.

Ekvation: Skåne + Soul = Home
Deltagare
: Magnus Tingsek

Läs mer ››

 


Program 2021

Programmet i sin helhet för de fyra designdagarna finns tillgängligt på southernswedendesigndays.com. Besökare kan favoritmarkera och göra sitt eget urval av både de digitala och fysiska programpunkterna i staden. Det digitala innehållet blir tillgängligt under eventdagarna.

Om Southern Sweden Design Days

Southern Sweden Design Days stärker kopplingen mellan design, arkitektur och samhällsutveckling genom att skapa tvärsektoriella samarbeten och möten mellan olika discipliner. Eventet belyser design ur ett bredare perspektiv och skapar förståelse för design som metod för att driva utvecklingen mot en hållbar framtid. 

 Om Form/Design Center

Form/Design Center är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige och en nationell nod för gestaltad livsmiljö. Här kan du ta del av utställningar, workshops, samtal och föreläsningar, eller besöka vår butik och vårt café. Form/Design Center är också en plattform för branschen och deltar i olika utvecklingsprojekt. Form/Design Center drivs av Svensk Form Syd som är en ideell förening med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.


Kontaktpersoner

Projektledare Southern Sweden Design Days – Form/Design Center
Ann Isler