2021-05-05 11:58Pressmeddelande

Höjdpunkter inför premiären av Southern Sweden Design Days

SSDD Studio på Lokstallarna i MalmöSSDD Studio på Lokstallarna i Malmö

27–30 maj 2021 öppnar Southern Sweden Design Days upp dörrarna till den sydsvenska designscenen och bjuder in både lokala besökare och publik från hela världen. 

Under fyra dagar fylls Southern Sweden Design Days digitala plattform med utställningar, seminarier och workshops med fokus på hållbarhet, samverkan, utveckling och innovation från alla tänkbara discipliner inom design. Samtidigt arrangeras fysiska aktiviteter på olika platser i Malmö, på ett anpassat och säkert sätt under eventdagarna. Southern Sweden Design Days arrangeras av Form/Design Center – den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige.

Den digitala plattformen southernswedendesigndays.com blir i år hjärtat för Southern Sweden Design Days (SSDD) och samlar allt som kan upplevas under dagarna. Från de gamla Lokstallarna i Kirseberg i Malmö sänder SSDD Studio ett fullspäckat program med både etablerade namn och nya formgivare kopplat till årets tema ”1 + 1 = 3”. Temat kan ses som en symbol för synergi och hållbarhet – för att lösa existerande och framtida utmaningar behövs samarbete och innovation så att nya ekvationer skapas. På Southern Sweden Design Days Instagram får vi även dyka in i deltagarnas kreativa miljöer då de sänder live från sina studios. 

Designpaviljong på Lokstallarna

150 kvm designpaviljong ritad helt i trä av Malmöbaserade arkitektkontoret Förstberg Ling tar nu plats i Lokstallarna i Kirseberg. Ett urval av Southern Sweden Design Days digitala program kommer att sändas från paviljongen. Den modulära och återanvändbara paviljongen, som visades för första gången på London Design Fair i samarbete med Form/Design Center och Svenskt Trä, byggs nu upp av Yrkesgymnasiet i Malmö

Virtuell 3D-utställning i designpaviljongen
Köpenhamnsbaserade Adorno – The Curated Digital Gallery for Collectible Design kommer som en del av programmet kuratera en Southern Sweden Design Days-kollektion med utvalda objekt av sydsvenska designers. Adorno kommer att presentera kollektionen i en virtuell utställning där både objekten och designpaviljongen byggts upp i 3D.    

Formgivarpodden i SSDD Studio     

Ekvation: Design + Livet = Formgivarpodden
Formgivarpodden är Sveriges enda podcast om livet som designer och vad det innebär. Varannan vecka lyfter textilformgivaren Karin Olu Lindgård och industriformgivaren Kajsa Willner ämnen som berör design tillsammans med en gäst. Under Southern Sweden Design Days får vi följa med Formgivarpodden till Lokstallarna där Karin och Kajsa varje dag lyfter programpunkter i SSDD Studio och ger sina personliga tips på arrangemang både digitalt och ute i staden.

Polymorf sänder 3D-printing live

Ekvation: 3D printning + Lera = Digitalt hantverk
Polymorf är en multidisciplinär praktik för design, arkitektur och forskning baserad i Malmö som drivs av Johanna Jonsson och Albin Karlsson. Designduon sänder under Southern Sweden Design Days live från sin studio när de 3D-printar i lera och ger oss en direkt inblick i hur deras kreativa process i gränslandet mellan hantverk och digital tillverkning ser ut.

Hållbar utställning av OnMateria

Ekvation: Design + System = Sustainable futures
OnMateria är ett designkollektiv baserat i Älmhult och Stockholm. Med hållbarhet som fokus skapar OnMateria värdekedjor, från råmaterial till att utveckla praktiska processer hela vägen fram till slutprodukt. I sitt arbete har de ett nära samarbete med företag och organisationer med målet att skapa skräddarsydda lösningar med en positiv ekologisk, ekonomisk och social inverkan. Under Southern Sweden Design Days visas utställningen Sustainable futures som lyfter fram designprocessen bakom hållbarhetsprojekten Green Box, ett cirkulärt kit för hotellbadrum och Baked, en snowboard baserad på biokomposit. Utställningen visas på Re:Do, Norra Grängesbergsgatan 35 Malmö.

Sjöbäcks svenska hantverk möter 1770-talets Paris 

Ekvation: Glas + Hantverk = Sluren glaslampa
Sara Sjöbäck arbetar tvärdisciplinärt med konstnärliga installationer, scenografi och formgivning av objekt och offentlig miljö. Glaslampan Sluren som ursprungligen designades för Svenska Institutet i Paris, visas i Malmö under designdagarna. Glaset är blåst tillsammans med Målerås glasbruk. Genom projektet betonar Sjöbäck vikten av ett nära samarbete mellan formgivare och hantverkare baserade på landsbygden. Sjöbäcks verk Sluren visas på Aplace, Davidshallsgatan 14 Malmö.

Blå Stations ikoniska stolar utmanar

Blå Stations ikoniska stolar utmanar
Ekvation: Utmaning + Innovation = Revolution
Möbelproducenten Blå Station från Åhus presenterar både digitalt och i sitt nya showroom i Malmö tre ikoniska stolar och deras egna berättelser om hur 1 + 1 = 3. Stolen Momang utmanar tillverkningsprocessen och består endast av 2 komponenter – en 440 centimeter planka och ett långt band. Stolen Röhsska tar avstamp i skånskt hantverk och industriproduktion med en ramkonstruktion av 150 år gammal bok från Skåne. Stolen Dent gjorde det omöjliga möjligt och blev världens första stol av 3D-format vanligt fanér.


Program 2021

Programmet i sin helhet för de fyra designdagarna kommer att släppas på southernswedendesigndays.com i början på maj. Därefter kommer besökare kunna botanisera i programmet, favoritmarkera och göra sitt eget urval av både de digitala och fysiska programpunkterna i staden. Det digitala innehållet blir tillgängligt under eventdagarna.

Om Southern Sweden Design Days

Southern Sweden Design Days stärker kopplingen mellan design, arkitektur och samhällsutveckling genom att skapa tvärsektoriella samarbeten och möten mellan olika discipliner. Eventet belyser design ur ett bredare perspektiv och skapar förståelse för design som metod för att driva utvecklingen mot en hållbar framtid. 

SSDD 2021 partners

 

 Om Form/Design Center

Form/Design Center är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige och en nationell nod för gestaltad livsmiljö. Här kan du ta del av utställningar, workshops, samtal och föreläsningar, eller besöka vår butik och vårt café. Form/Design Center är också en plattform för branschen och deltar i olika utvecklingsprojekt. Form/Design Center drivs av Svensk Form Syd som är en ideell förening med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.


Kontaktpersoner

Projektledare Southern Sweden Design Days – Form/Design Center
Ann Isler