2024-05-11 11:19Pressmeddelande

Malmödesignern PAMPAS hållbara mode intar den internationella arenan

Schweiziska vinnarkandidaten  Nemo i Eurovisions andra semifinal. Pressbild: Eurovision Song ContestSchweiziska vinnarkandidaten Nemo i Eurovisions andra semifinal. Pressbild: Eurovision Song Contest

Den schweiziska artisten Nemo upptäckte PAMPAS i Southern Sweden Design Days utställning på Malmömässan under Eurovision-veckan och förälskade sig i Malmödesignern Linnea Samia Khalils unika kreationer. Ett nära samarbete inleddes och nu bär vinnarkandidaten hennes kläder på scenen och på röda mattan under hela Eurovision Song Contest.

Modemärket PAMPAS är en av deltagarna i den internationella designfestivalen Southern Sweden Design Days och en del av utställningen PRE-SSDD – en förhandsvisning inför designdagarna i Malmö den 23–26 maj. I samarbete med Malmö stad och Eurovision visar deltagare i Southern Sweden Design Days upp sina arbeten i en grupputställning 4–11 maj i samband med Eurovision Song Contest 2024. Southern Sweden Design Days arrangeras av Form/Design Center.

– Möjligheten att få synas i internationella sammanhang som Eurovision är ovärderligt, säger Linnea Samia Khalil grundare av PAMPAS. Samarbetet med Nemo känns som en ’match made in heaven’ och det är en stor ära och smått overkligt att se en världsstjärna och favorittippad artist i tävlingen bära scenkläder från Pampas inför en miljonpublik. Jag hoppas och tror också på att detta bara är början på ett långvarigt samarbete oss emellan.

PAMPAS i utställningen PRE-SSDD under Eurovision Song Contest.

Utställningen PRE-SSDD tar plats i Malmö stads och SVTs Mediacenter på Malmömässan i Hyllie som samlar ca 1 200 internationella journalister och de tävlande ländernas delegationer. Genom samarbetet med Southern Sweden Design Days kan Malmö stad lyfta och visa upp ett urval goda exempel på lokal hållbar design.

– Det är magiskt att se när mötet mellan musik- och designbranschen leder till en perfekt matchning! Detta var precis vad vi önskade att Southern Sweden Design Days utställning under Eurovision skulle resultera i. Mötet mellan den Malmöbaserade modedesignern PAMPAS och den schweiziska artisten Nemo är ett fint exempel på hur det småskaliga, unika och hållbara är ett starkt alternativ till globala modeaktörer, säger Ann Isler projektledare på Form/Design Center.

F.v. Terese Alstin Form/Design Center, Linnéa Samia Khalil PAMPAS, Ann Isler Form/Design Center.

Southern Design Design Days

23–26 maj hålls den internationella designfestivalen Southern Sweden Design Days för fjärde året i rad. Under fyra dagar fylls Malmö med utställningar, seminarier, workshops och festligheter på mer än 70 olika platser i staden. Southern Sweden Design Days bjuder in besökare från hela världen att utforska design med fokus på hållbarhet, utveckling och innovation – från konstnärligt progressiva objekt till exempel på hur överblivet industrimaterial kan få nytt liv. Gallerier, butiker, showrooms och designers studios är öppna för besökare.

Lokstallarna i Kirseberg är festivalens huvudarena med 6 000 kvm utställningar, livestudio inför publik, aktiviteter för barn, matverkstad och mycket mer.

Southern Sweden Design Days arrangeras av Form/Design Center.

Grupputställningen PRE-SSDD

PRE-SSDD fungerar som en upptakt till designfestivalen och visar på vad som komma skall under festivaldagarna – en första inblick i programmet. Under 2023 tog PRE-SSDD plats i Folkets Park i Malmö med nio av festivalens deltagare. I år äger PRE-SSDD rum på Eurovision Songcontest mediacenter, där följande deltagare ställer ut.

Deltagare

Betty Norling
Christian Wilke
Ebba Lindgren
Felicia Hansen
Josefin Bravo
Malmö Upcycling Service
PAMPAS
sa:k design studio
Studio Lisa Darland

Eurovision Song Contest

Eurovision Song Contest 2024 (ESC) är ett av världens största TV-sända arrangemang. Arrangemanget är ett icke-politiskt event och konceptet ägs av European Broadcasting Union (EBU). Sveriges Television (SVT) har erhållit uppdraget att arrangera och producera arrangemanget i Malmö. Malmö stads uppdrag är att vara värd för Eurovision Song Contest den 4–11 maj 2024.

Schweiziska artisten Nemo i kläder av Linnea Samia Khalil PAMPAS. Pressbild: Eurovision Song Contest.


Om Form/Design Center

Form/Design Center i Malmö är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige. I en unik kulturhistorisk miljö i centrala Malmö kan du uppleva utställningar, workshops och föreläsningar, eller besöka butiken och tidskriftscaféet. Form/Design Center är en plattform för branschen och driver olika hållbarhetsprojekt. Form/Design Center är utsedd av regeringen som nationell nod för gestaltad livsmiljö och officiell partner i New European Bauhaus. Form/Design Center startades 1964 och drivs idag med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.


Kontaktpersoner

Kommunikationschef – Form/Design Center
Marina Jackler
Projektledare Southern Sweden Design Days – Form/Design Center
Ann Isler