23–26 maj hålls Southern Sweden Design Days för fjärde året i rad. Under fyra dagar fylls Malmö med utställningar, seminarier, workshops och festligheter på mer än 70 olika platser i staden. Idag släpps hela programmet på southernswedendesigndays.com.
Southern Sweden Design Days bjuder in besökare från hela världen att utforska design med fokus på hållbarhet, utveckling och innovation – från konstnärligt progressiva objekt till exempel på hur överblivet industrimaterial kan få nytt liv. Gallerier, butiker, showrooms och designers studios är öppna för besökare.
Lokstallarna i Kirseberg är festivalens huvudarena med 6 000 kvm utställningar, livestudio inför publik, aktiviteter för barn och unga, matverkstad och mycket mer.
Southern Sweden Design Days arrangeras av Form/Design Center.
Årets tema för Southern Sweden Design Days program är CARE, att ta hand om och tillgodose andras behov. CARE sträcker sig över ett brett spektrum – från det intima och personliga till storskaliga och globala sammanhang. Utforska hela programmet med över 160 programpunkter här →
Källemo har med sina ikoniska designobjekt och formgivare blivit en institution i möbel-Sverige. Men med lång erfarenhet och konstnärlig integritet riskerar man att fastna i invanda mönster. Ebba Lindgren bryter mönstret och tar med sig Källemo rakt in i den artificiella stormens utveckling. Utställningen "Alter Ego" är resultatet av en alternativ designprocess där stor vikt lagts vid teknologin, men också vid poesin. För att hantera det överväldigande i ett uppdrag med fria tyglar och obegränsade möjligheter, har Ebba Lindgren anlitat sitt AI-genererade Alter Ego – som vet att gnistan finns bortom ängslan, i experimentet och i leken. En framstående formgivare som tar sitt konstnärskap på största allvar. Precis som Ebba jobbar hon utifrån passion och övertygelse, men hon har kultstatus och tror där Ebba tvivlar. "Hon är artificiell där jag är äkta, sakral där jag är banal, metall där jag är textil, handling där jag är intellekt, kompromisslös där jag jämkar."
Deltagare: Ebba Lindgren, Källemo, Nordiska Galleriet
Plats: Nordiska Galleriet
Läs mer →
"Going Dark" är en uppslukande audiovisuell miljö som gör det möjligt för besökare att uppleva påverkan och förekomsten av ljusföroreningar i stadsmiljöer. Den interaktiva miljön skildrar vad som händer om mänsklig påverkan fortsätter att störa ekosystemet genom ljusföroreningar eller om regler för artificiell belysning tillämpas effektivt. Skiftande landskap vägleder deltagarna att reflektera över ljusföroreningarnas osynliga krafter. Installationen uppmuntrar till reflektion över samhällsengagemang och informerar besökarna om hur de ska agera i deras samhällen. Going Dark kombinerar interaktiv konst med designforskningsprinciper efter ett människocentrerat tillvägagångssätt. Utställningen är en samproduktion mellan designerna Monica Hauck och Mathias Schach, som träffades under sina masterstudier vid Aalto-universitetet i Esbo, Finland.
Deltagare: Monika Hauck, Mathias Schach
Plats: Mitt Möllan
Läs mer →
Utställningen Ung Svensk Form 2024 visas i år på Lokstallarna och är en samproduktion mellan Svensk Form och Dunkers kulturhus. Projektet genomförs i samarbete med IKEA of Sweden, IKEA Museum, Malmö stad, Stockholm Furniture Fair, Svenskt Trä och en lång rad med stipendiegivare och utställningsarrangörer.
Deltagare: Sebastian Alneskog, Johanna Boman, Josefin Bravo, Jessica Broberg, Vincent Dumay, Karl Ekdahl, Wasim Harwill, Anna Herrmann, Ellen Hällebrand, Hanna Johansson, Kelly Konings, Karoline Kvist, Mia Lehtonen Madsen, William Liljeblad, Ola Lindgren, Mårten Malmnäs, Malin Norberg, Sophie Olsson Joof, Emilie Palle Holm, Malin Parkegren, Charlotte Samuelsson & Matilda Lindstam Nilsson, Kirsten Vikingstad Hermansson, Jovan Vulic, Amanda Wisselgren.
Plats: Main location, Lokstallarna
Läs mer →
Designerna My Comét (tæt studio) och Stina Henriksson (sa:k design studio) undersöker och utforskar Väntrummet som ickeplats, genom att skapa ett utställningsrum där vi kan vistas, och vänta en stund, där objekten är noga utvalda med omsorg om besökaren. De har en mening, en historia och är till för att användas och upplevas snarare än enbart betraktas – för att bidra till ett minnesvärt avtryck av platsen. Det du sitter på, det du dricker ur, det du läser, nummerlappen i din hand och konsten du studerar medan du låter tankarna vandra, är allt noga utvalt som en del av denna grupputställning där vi får lov att förutsättningslöst bara vara.
Deltagare: My Comét & Stina Henriksson + 23 Designers
Plats: Hyregatan 7
Läs mer →
Research Studio for Knit and Architecture (RSKA) vänder upp och ner på designhierarkier och använder textilier för att närma sig den byggda miljön på ett nytt och annorlunda sätt. Kärnfrågan kretsar kring möjligheten att skapa form som både uppfyller våra kroppars själsliga och fysiska behov och samtidigt hitta nya gångbara tekniker för en post-fossil och cirkulär framtid. Genom konstnärlig forskning undersöker studion hur textilindustrins 3D-stickningsteknik, som för närvarande används för att producera billigare plagg på kortare tid, kan användas för helt andra ändamål.
Deltagare: Our Architectural Office, Matilda Norberg
Plats: Form/Design Center
Läs mer →
Tänk om hus skulle byta kläder på vintern för att hålla värmen, bära en jacka där insekter kan övervintra eller om husets isolering också var kläder som passar för hushållarnas garderober. Tänk om vi skulle odla våra gardiner på badrumsgolvet och lämna fönstret öppet för pollinatörer som hittar föda inomhus. Linné-universitetet och Borås Textilhögskola bjuder in besökare att delta i kreativa och reflekterande sessioner för att spekulera om hushållning, delning av resurser och livsmiljöer med mänskliga och mer-än-mänskliga grannar.
Deltagare: Linnéuniversitet, Borås Textilhögskola
Plats: Main location, Lokstallarna
Läs mer →
I utställningen Dialog på Galleri S:t Gertrud visas verk av Jonatan Appelfeldt och Carl Martinson. Deras gemensamma nämnare är trä och en omsorg och respekt för materialet – tillsammans bjuder de besökaren på en inblick i skapandeprocessen och de olika utfallen av arbetet med motorsåg respektive skalpell. De delar omsorgen och respekten för materialet och dess egenheter men använder sig av väsensskilda hantverkstekniker. Trots de olika tillvägagångssätten finner man beröringspunkter i både formspråk och uttryck.
Deltagare: Jonatan Appelfeldt, Carl Martinsson, Konsthantverkscentrum
Plats: Konsthantverkscentrum, c/o Konstfrämjandet Skåne
Läs mer →
Vi överskrider planetens gränser. Varje år markerar Footprint Network "Overshoot day", då vi förbrukar mer naturresurser än jorden kan återbilda. Återanvändning är ett steg mot en lösning, men inte tillräckligt för att vända trenden. Vi behöver tydligt definierade återvinnings- och återanvändningsmöjligheter för att förstå produkters totala livscykel. Utforska SuperLabs innovativa designmetod och upptäck hur de använder restmaterial och återvunna resurser för att skapa produkter som integreras i ett hållbart kretslopp.
Deltagare: SuperLab, Swedese
Plats: Main location, Lokstallarna
Läs mer →
Stephen Burks är en amerikansk designer och professor i arkitektur. Burks är känd för sina samarbeten med hantverkare samt för att införliva hantverk och vävning i produktdesign. Han är den första afroamerikanen som vinner American National Design Award för produktdesign. Stephen Burks blir den första mottagaren av det nyinrättade Bruno Mathsson Design Residency. Burks, kommer att delta i residenset 15 maj till slutet av juni 2024, bosatt och arbetande i ett hus från 1955 i Värnamo ritat av arkitekten och möbeldesignern Bruno Mathsson, på uppdrag av Vandalorums grundare Sven Lundh.
Deltagare: Stephen Burks
Plats: SSDD Studio, Main location, Lokstallarna, Torsdag 23 maj kl 11:15
Läs mer →
Teddy Bear Killer Workshop är en unik och spännande möjlighet för både barn och vuxna att utforska sin kreativa sida och samtidigt lära sig hur man återanvänder en gammal vän som de brukade ta hand om. Under workshopen får deltagarna möjlighet att plocka isär teddybjörnar och använda materialet för att skapa nya konstverk eller till och med helt nya teddybjörnar. Genom att plocka isär nallarna kommer deltagarna att få en förståelse för de material som används för att skapa dem och hur de kan återanvändas för att skapa något nytt.
Deltagare: Felicia Hansen
Plats: Main location, Lokstallarna
Läs mer →
→ Utforska fler programpunkter på southernswedendesigndays.com
Form/Design Center i Malmö är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige. I en unik kulturhistorisk miljö i centrala Malmö kan du uppleva utställningar, workshops och föreläsningar, eller besöka butiken och tidskriftscaféet. Form/Design Center är en plattform för branschen och driver olika hållbarhetsprojekt. Form/Design Center är utsedd av regeringen som nationell nod för gestaltad livsmiljö och officiell partner i New European Bauhaus. Form/Design Center startades 1964 som en del av den ideella föreningen Svensk Form och drivs idag med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.