2023-03-08 08:27Pressmeddelande

INBJUDAN: Samtal och fördjupning av utställningen Cathedral Thinking

Grafisk profil: Lisa Olausson. Foto: Form/Design CenterGrafisk profil: Lisa Olausson. Foto: Form/Design Center

Välkommen till ett halvdagsseminarium torsdagen 16 mars kl 13 där tematiken för utställningen Cathedral Thinking fördjupas och diskuteras under ledning av journalist Lars Mogensen.

I utställningen Cathedral Thinking på Form/Design Center lyfts olika perspektiv på arkitektur med kontinuitet och transformation som gemensam nämnare. Utställningen presenterar det praktiknära forskningsprojektet Framtiden för kyrkorna tillsammans med det experimentella stadsbyggnadsprojektet Råängen. Projekten frågar sig från varsitt håll hur kyrkans resurser av mark och byggnader ska användas i framtiden. 

Under seminariet ges fördjupade presentationer av respektive projekt och inspel kring det kyrkliga kulturarvet. Dagen avslutas med ett samtal kring kontinuitet och transformation; om kulturarv och framtidsspekulationer. Vad betyder ens förändring, när kartan består av tusentals platser och kalendern räknar till tusen år?

PROGRAM

13:00
Välkommen

13.10 
Framtiden för kyrkorna – situation, typologi, strategi, transformation
Arkitekt Johannes Brattgård presenterar sitt praktiknära forskningsprojekt.

13.45 
Berättelsen om Råängen – ett stadsutvecklingsprojekt
Landskapsarkitekt Jake Ford (White Arkitekter) presenterar Domkyrkorådets unika projekt i Brunnshög som skapar arkitektoniska värden på en plats som ännu är i sin begynnelse.

14.00
En levande framtid för det kyrkliga kulturarvet
Stiftsantikvarie i Lunds stift Heikki Ranta delar med sig av viktiga aspekter värda att fundera på för det levande kyrkliga kulturarvet.

14.20 
Fikapaus

14.50 
Bunkeflo kyrka i ett profant landskap 
Arkitekt Rebecka Engvall berättar om sin inventering av Bunkeflo kyrka och dess betydelse i en ny kontext av Hyllies framväxande kontorslandskap.

15.10 
Samtal
Hur ska kyrkans resurser av mark och byggnader användas i framtiden? Ett samtal kring kontinuitet och transformation; om kulturarv och framtidsspekulationer. Vad betyder ens förändring, när kartan består av tusentals platser och kalendern räknar till tusen år? 

Paneldeltagare:

  • Lena Sjöstrand – kaplan Lunds domkyrka 
  • Johannes Brattgård – arkitekt
  • Heikki Ranta – stiftsantikvarie i Lunds stift

Moderator för seminariet är Lars Mogensen.

 


NÄR: 16 mars 2023 / 13.00 – 16.00
PLATS: Form/Design Center, Plan 3
FÖR VEM: Alla
ANMÄLAN: Registrera dig här ››


Om Form/Design Center

Form/Design Center i Malmö är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige. I en unik kulturhistorisk miljö i centrala Malmö kan du uppleva utställningar, workshops och föreläsningar, eller besöka butiken och tidskriftscaféet. Form/Design Center är en plattform för branschen och driver olika hållbarhetsprojekt. Form/Design Center är utsedd av regeringen som nationell nod för gestaltad livsmiljö och officiell partner i New European Bauhaus. Form/Design Center startades 1964 som en del av den ideella föreningen Svensk Form och drivs idag med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.


Kontaktpersoner

Chef verksamhetsutveckling och innehåll – Form/Design Center
Johanna Sjögren Duthy