2024-01-23 13:53Pressmeddelande

Inbjudan pressträff – SPOK synliggör lokal tillverkning på Stockholm Furniture Fair

Utställningen SPOK SampleMaterialprover i utställningen SPOK Sample. Foto: Form/Design Center.

Välkommen till pressträff tisdagen den 6 feb, kl 16:00! Möt SPOK på Stockholm Furniture Fair och ta del av utställningen SPOK Sample där den digitala plattformen som synliggör lokal tillverkning i Sverige tagit fysisk form! Ta också del av resultaten från matchningsprojektet DES&DO! där formgivare och lokala tillverkare från Västra Götaland arbetat tillsammans.

SPOK (Samtida produktion och konsumtion) är en digital plattform för produktion som syftar till att samla och sprida kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter, från slöjd till industri. Hemsidan synliggör lokala tillverkare och på så vis skapas fler möten och förenklar samarbetet mellan kreativa näringar och industri. Form/Design Center leder utvecklingsarbetet med hjälp av ett nätverk av självgående regionala hubbar runt om i landet som listar lokala företag och tillverkare i sina regioner.

Under Stockholm Furniture Fair får du i utställningen SPOK Sample ta del av plattformen i fysisk form med materialprover och tillverkningsmetoder från alla de regionala hubbarna. Materialproverna – allt från trä, metall, textil, glas, plast och sten representerar den bredd och variation av kunskap som finns inom svensk tillverkning och syftar till att inspirera formutövare att producera lokalt.

I vår monter (C04:25) ställs även resultatet från projektet DES&DO! ut där hubben SPOK Västra Götaland tillsammans FORM & folk matchat ihop 14 team av formgivare och regionala tillverkare som har utvecklat varsin ny produkt, idé eller koncept, med fokus på hållbar utveckling och lokala material.  I utställningen presenteras produkter, idéer, skisser och prototyper som teamen under sex månader utvecklat tillsammans. Syftet med matchningsprojektet är att inspirera till fler samarbeten och synliggöra den mångfald av tillverkning och design som finns i Västra Götaland. Projektet är finansierat av Västra Götalandsregionen.

Pressträff

Välkommen till pressträff när Anna Gudmundsdottir, projektledare Form/Design Center, kommer att berätta om SPOK och vikten av lokal tillverkning för hållbar utveckling. På plats är också Anna Elzer Oscarson och Nanette Espinasse, projektledare DES&DO! samt formgivare som kommer berätta om sina projekt. 

DATUM: Tisdag 6 feb, kl 16:00
PLATS: Stockholm Furniture Fair: C04:25
Stockholmsmässan, Mässvägen 1 Älvsjö
ANMÄLAN: Anmäl dig till anna.gudmundsdottir@formdesigncenter.com
PRESSACKREDITERING: För att komma in på mässan behöver du ackreditera dig i förväg. Ansök om ackreditering här >>

Om SPOK

SPOK vill verka för en utveckling av lokal produktion i hela Sverige och i förlängningen en mer lokal konsumtion. Genom att gå från global till lokal tillverkning och stärka förutsättningarna för en geografiskt nära produktion och konsumtion ser vi plattformen som ett led i en långsiktigt hållbar utveckling som på ett smartare och sundare sätt förhåller sig till klimat och miljö.

2023 tog SPOK emot utmärkelsen Årets strålkastare som delades ut vid den årliga nationella konferensen för gestaltad livsmiljö som samarrangeras av Boverket, Riksantikvarieämbetet, ArkDes och Statens konstråd.

SPOK är grundat och utvecklat av Jenny Nordberg som också är kreativ ledare. Initiativet lanserades 2016 i Skåne och har genomförts med stöd av Region SkåneMalmö Stad, Länsstyrelsen SkåneKulturrådet och Tillväxtverket. SPOK har sin utgångspunkt från Form/Design Center som är huvudman för projektet.


Ämnen: SPOK

Om Form/Design Center

Form/Design Center i Malmö är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige. I en unik kulturhistorisk miljö i centrala Malmö kan du uppleva utställningar, workshops och föreläsningar, eller besöka butiken och tidskriftscaféet. Form/Design Center är en plattform för branschen och driver olika hållbarhetsprojekt. Form/Design Center är utsedd av regeringen som nationell nod för gestaltad livsmiljö och officiell partner i New European Bauhaus. Form/Design Center startades 1964 som en del av den ideella föreningen Svensk Form och drivs idag med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.


Kontaktpersoner

Projektledare – SPOK, Form/Design Center
Anna Gudmundsdottir