Syftet med Southern Sweden Design Days är att sprida kunskap om design, arkitektur och konsthantverk – med fokus på hållbarhet, samverkan, utveckling och innovation. Festivalen riktar sig till en bred allmänhet såväl som professionella besökare. Festivalens huvudarena genomförs i de gamla järnvägsverkstäderna Lokstallarna i stadsdelen Kirseberg i Malmö.
– På ’Main location’ kan besökare i år uppleva drygt 40 större utställningar, aktiviteter för barn samt seminarier och panelsamtal live i SSDD Studio, med både svenska och internationella kreatörer. Vårt koncept för barn och unga, SSDD Junior, blev i fjol en stor succé och återkommer i år med ännu fler designverkstäder, både på Main location och ute i staden, säger projektledare Ann Isler.
Besökare får uppleva design ur olika perspektiv på olika platser runt om i Malmö, samtidigt som det ges en möjlighet att upptäcka nya områden i staden. Årets program breder ut sig på 70 platser över hela staden, från Limhamn i väster till Arlöv i öst. Southern Sweden Design Days arrangeras av Form/Design Center.
Ansök om pressackreditering till Main location och boka in dig på vår guidade pressvisning på vår hemsida.
Årets tema för Southern Sweden Design Days program är CARE, att ta hand om och tillgodose andras behov. CARE sträcker sig över ett brett spektrum – från det intima och personliga till storskaliga och globala sammanhang. Utforska hela programmet med 160 programpunkter här →
M.U.S har bjudit in lokala modeskapare och textilkonstnärer att arbeta med överblivna krockkuddar från den lokala bilindustrin. Detta material är för närvarande omöjligt för industrin att återanvända och extremt svårt att återvinna, vilket betyder att de med största sannolikhet kommer att hamna på deponier. Briefen för de inbjudna kreatörerna är att skapa ett fritt koncept baserat på materialet som kastar nytt ljus över dess potential att återanvändas i en annan bransch. Dessa exempel visas i en grupputställning på APLACE Malmö. APLACE grundades 2007. Det uppstod ur en tidning som visar upp progressivt skandinaviskt mode och har vuxit till att vara hemmet för mer än 50 välkända modevarumärken såväl som kommande mindre lokala designers som det är idag.
Deltagare: Malmö Upcycling Service (M.U.S), Studio 234+, Studio Soriano, Pampas, Purple Rinse, Jóna Berglind Stefánsdóttir
Plats: APLACE
Läs mer →
På den här utställningen får du möjlighet att själv se hur Finn förvandlar skräp till skatter. Hans innovativa design ifrågasätter vår uppfattning om inredningsestetik och erbjuder ett nytt perspektiv på inredning.
Den prisbelönte konstnären och designern Finn Ahlgrens arbete kretsar kring en filosofi som i korthet går ut på att acceptera tingens estetiska brister. Genom sitt möbelföretag NÖJ DIG tillverkar Finn möbler för hand av kasserade, oattraktiva material. Som namnet antyder handlar NÖJ DIGs filosofi om att vara nöjd med det man redan har, särskilt ur ett estetiskt perspektiv. Genom att bygga möbler av redan slitna material förutser NÖJ DIG framtida slitage och använder bristerna till sin fördel.
Deltagare: Finn Ahlgren, Wingårdhs
Plats: Wingårdhs
Läs mer →
Formgivarna Axel Dernevik och Ossian Theselius återvänder till SSDD med en ny upplaga av Pundarslöjd, med fokus på den smala och eklektiska sidan av livet, konsten och designen återvänder I Pundarslöjd Del 2 presenterar de stolt några av Sveriges bästa talanger på väg upp och några av de mest etablerade, med deltagare som har fått sina verk utställda och hyllade både nationellt och internationellt.
Deltagare: Axel Dernevik, Ossian Theselius + Kreatörer
Plats: 18 Hål
Läs mer →
Vårt matsystem befinner sig i en central punkt i historien. På randen av kollaps - eller transformation. Allt beror på vad vi gör nu. Vi tror på möjligheten till en bättre framtid. En där matsystemet börjar anpassa sig till vad människor, planeten och samhället verkligen behöver. Och vi tror att det börjar i städerna.
I utställningen Oberoende matstaden får vi uppleva ett förvandlat Malmö med många olika sinnen. Ett Malmö där en myllrande blandning av människor, produktionsmetoder och innovativa samarbeten har format ett nytt och hållbart matsystem. En stad redo för framtiden.
Deltagare: Sally, EY Doberman, The City of Malmö, Innovation Skåne
Plats: Main location, Lokstallarna
Läs mer →
BISe har blivit ett självklart namn i Malmös krogliv sedan öppningen 2022. BISe är en plats som strävar efter att komma bort från tydliga koncept. Menyn är flytande och i ständig förändring, med det klassiska franska köket som grund men stundtals med en japansk eller svensk twist. Under Southern Sweden Design Days har ett urval av designers bjudits in för att ’SSDD-fiera' lokalen och visa upp objekt i restaurangen. Dessutom dedikerar BISe sin bar ”Bar Bisou” som festivalens officiella hangout för deltagare – Malmös motsvarighet till Bar Basso under Milan Design Week. Under hela festivalveckan mån 20/5 – sön 26/5 öppnar Bar Bisou upp dörrarna och blir en mötesplats för designkollegor att träffas efter stängning.
Deltagare: Ajja Arts, KOGL, Evelina C. Sandell, Felicia Hansen, Frida Rådlund, Gustav Carlberg, Hayclaygoods, Hsinhung Chou, Ida Mared, Jollygoodfellow, Linn Gölén, Luminousloke, Laerke Laura, Moira Nilsson, NMASA Design, Public Studio, Refraktar, Robert&Blad/ROBERTSON ReDesign, sa:k design studio, Snäll Arkitekter, Sophie Toresson, Victor Modin, ÅKA Studio, Nora Jebara
Plats: BISe
Läs mer →
Vad är drivkraften bakom att göra en ny stol? Vad är den röda tråden? Är den röda tråden visuell eller filosofisk? Vi tror att en ny stol inte är riktigt ny om den inte innehåller ett nytt förhållningssätt till funktion, konstruktion, produktion, logistik, material, industrin eller hållbarhet. Om den inte har någon av dessa egenskaper, så är det bara "en annan" stol. En ny stol måste ha en intressant historia att berätta, en ny stol måste ha svar på alla varför som efterfrågas. Är den vacker? För oss är detta inte en relevant fråga, skönhet är bara i betraktarens öga. Vi vill göra skillnad och vi älskar att berätta våra historier, så här är några. Enjoy!
Deltagare: Blå Station
Plats: Main location, Lokstallarna
Läs mer →
Vi har alla gungat som barn, gått balansgång på murar, trottoarkanter, stockar och om man har haft turen att växa upp bland träd har vi nog alla klättrat i dem, så högt vi bara vågat. Med kroppen i rörelse leker vi oss fram till nya språk, ganska intuitiva och omedelbara, både som unga, halvgamla och helgamla. Vi känner oss fram, skrattar och fantiserar, ibland på egen hand men inte sällan behöver vi medpassagerare till våra äventyr.
Specialsnickeri Tamano (SE) har länge skapat lekplatser. De har nu gått samman med konstnärs- och designduon Senno&Cayre (Anna Senno, SE/FR och Michel Cayre, FR) för att skapa en hel serie installationer, både för interiör och exteriör, där vi bjuds in till att språka och betrakta i rörelse - med oss själva eller med andra, likt parkbänkar där vi möter både de vi känner och inte känner.
Genom att helt förutsättningslöst bjuda in till en stund av inre och yttre samtal, upptäckt och rörelse i offentliga miljöer, som dessutom kan lämpa sig för alla generationer, kan vi säkert bli bättre på att le, låsa upp invanda tankar i en stel kropp, ta oss själva på mindre stort allvar och möta varandra, även i den överväldigande stadsmiljön.
Klättra, gunga, balansera! är en serie hoppfulla rop till våra lekfulla snillen som presenteras i varierande storlek (skala 1:1) tillsammans med en större skalmodell. Projektet är en del i ett gemensamt utforskande kring vilka installationer i det publika rummet som skulle kunna stimulera våra fysiska, kognitiva och poetiska förmågor jämte social bekvämlighet i alla åldrar.
Deltagare: Anna Senno, Michel Cayre, Tamano Specialsnickeri
Plats: Main location, Lokstallarna
Läs mer →
Under Southern Sweden Design Days besöker Guldängens bygglek lokstallarna där vi tillsammans bygger boplatser för olika varelsers behov. Vill du bygga ett insektshotell, eller har du kanske din egen boplatsidé? Här får dina egna händer och ditt hjärta skapa något viktigt för någon som är mindre än du själv. Samtidigt blir du en viktig del av Guldängens magi.
På Guldängens Bygglekplats i Sofielund är det barnen som bestämmer och skapar, vuxna är medhjälpare om det behövs! Guldängen är en kreativ, grön lärmiljö, där barnen själva bygger och odlar. Att bygga, såga, spika, skruva, måla, plantera, smaka, lukta, känna – detta får barnen att växa. Barnen utvecklar påtaglig självkänsla, sin kreativitet och insikt om den egna potentialen. Här får de uppleva att de kan, vilket stärker självförtroendet! Och ofta kan barnen mycket mer än vuxna tror!
Deltagare: Växtvärket
Plats: Main location, Lokstallarna
Läs mer →
På IKEA tar vi barn och lek på största allvar. Vi anser att barn är de viktigaste människorna i världen och lek är en förutsättning för att utvecklas och lära för livet. Men i en ny global undersökning ser vi att inte alla barn och familjer har tid, möjlighet eller utrymme för lek så mycket som de skulle vilja, trots att fler och fler ser lek som en förutsättning för barns välmående. I detta föredrag kommer vi berätta lite mer om dessa insikter, hur vi jobbar med design och produktutveckling utifrån barns perspektiv och vad vi gör för att skapa mer lekfulla hem.
Deltagare: Anna Granath, Range Manager
Plats: SSDD Studio, Lokstallarna
Läs mer →
Region Skånes designpris premierar god design av vara, funktion eller tjänst som är av betydelse för regional utveckling. Priset uppmärksammar designdisciplinens betydelse för hållbar utveckling och lyfter fram goda exempel som kan inspirera och motivera. Priset vill uppmuntra, engagera och bidra till det offentliga samtalet om designdisciplinernas betydelse för hållbar utveckling i Skåne. I år tilldelas Ateljé Schultz Lindberg Region Skånes Designpris för projektet Encyklopedi över Antropocen i Eslövs stadsbiblioteks med tillhörande filialer under tre månader under 2023.
Deltagare: Richard Gullstrand (Region Skåne), Ateljé Schultz/Lindberg
Plats: SSDD Studio, Lokstallarna
Läs mer →
→ Utforska fler programpunkter på southernswedendesigndays.com
Form/Design Center i Malmö är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige. I en unik kulturhistorisk miljö i centrala Malmö kan du uppleva utställningar, workshops och föreläsningar, eller besöka butiken och tidskriftscaféet. Form/Design Center är en plattform för branschen och driver olika hållbarhetsprojekt. Form/Design Center är utsedd av regeringen som nationell nod för gestaltad livsmiljö och officiell partner i New European Bauhaus. Form/Design Center startades 1964 som en del av den ideella föreningen Svensk Form och drivs idag med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.