2023-03-21 10:51Pressmeddelande

Utställningen SPOTS utforskar fläckar, märken och platser

1 april öppnar en ny konsthantverksutställning på Form/Design Center där åtta formgivare och konsthantverkare från olika materialfält tolkat utställningstemat SPOTS som resulterat i en bred mix av uttryck. Utställningen pågår till och med den 28 maj 2023 och är den femte i utställningsserien 7 x konsthantverk i samarbete med Konsthantverkcentrum.

Det engelska ordet spots har flera betydelser: fläckar, prickar, punkter, smuts eller märken, men det kan också betyda platser, områden, scener och situationer. Utställningstemat har bjudit in till en bredd av tolkningar, med utrymme för såväl noggrant uträknade system och strukturer som avvikelser och oplanerade resultat. 

De åtta utställarna har tolkat temat på helt olika sätt och var och en bidragit med ett verk och en berättelse. Något har skapats för att dölja en fläck, annat för att lyfta fläckars funktion, eller ickefunktion. Materialkrockar och kombinationer leder till nya insikter. Platser, verksamhet och natur tillåts lämna spår som blir en del av verken.

"Jag upplever att tematiken för utställningen SPOTS har genererat ett ovanligt brett innehåll med många oväntade, inspirerande och tankeväckande objekt. Jag hoppas att våra besökare kommer uppleva samma sak och att utställningen väcker lusten att reflektera över egna SPOTS" säger Maria Vieweg, projektledare på Form/Design Center.

I utställningen möter vi också frågeställningar kring hur vi påverkas av materialen som omger oss och vilken betydelse de kan ha för våra upplevelser.

Utställare

Anna-Karin Arvidsson – keramik
Erika Kristofersson Bredberg – glas
Helena Malm – keramik
Jenny Edlund – metall, smycke
Margherita Pozzali – keramik
Mia Hultgren – textil
Rachael Cox – textil
Sverker Eklund – trä

Vernissage på Form/Design Center

Fredag den 31 mars kl 17–20 är det vernissage för 7 x konsthantverk: SPOTS tillsammans med utställningen In:Tangible på Form/Design Center med mingel och musik, dryck och tilltugg. Varmt välkommen!


7 x konsthantverk

Utställningsserien 7 x konsthantverk är ett samarbete mellan Form/Design Center och Konsthantverkscentrum. Syftet är att uppmärksamma konsthantverket som en egen konstnärlig disciplin, sprida kunskap om och stärka visningsmöjligheterna för konstarten i Skåne. I sammanlagt sju olika utställningar visas verk av Konsthantverkscentrums medlemmar.


Om Form/Design Center

Form/Design Center i Malmö är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige. I en unik kulturhistorisk miljö i centrala Malmö kan du uppleva utställningar, workshops och föreläsningar, eller besöka butiken och tidskriftscaféet. Form/Design Center är en plattform för branschen och driver olika hållbarhetsprojekt. Form/Design Center är utsedd av regeringen som nationell nod för gestaltad livsmiljö och officiell partner i New European Bauhaus. Form/Design Center startades 1964 som en del av den ideella föreningen Svensk Form och drivs idag med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.


Kontaktpersoner

Projektledare – Form/Design Center
Maria Vieweg
VD Konsthantverkscentrum
Maj Sandell