2022-11-07 12:01Pressmeddelande

Ung och nyskapande form på Form/Design Center

Deltagare Ung Svensk Form 2022Vinnare Ung Svensk Form 2022

I utställningen Ung Svensk Form 2022 finns en kraft och energi som inspirerar och vill förändra. Med stor hantverksskicklighet, kreativitet och materialkänsla visas här det senaste och mest innovativa inom ung svensk formgivning. Med utgångspunkt från hundratals ansökningar från hela Sverige presenteras ett urval av 25 bidrag.

Ung Svensk Form är en årlig jurybedömd utmärkelse och vandringsutställning som startade 1998 på initiativ av Svensk Form och Form/Design Center med syfte att öka och bredda kunskapen om ung och nyskapande svensk formgivning. Ung Svensk Form har en viktig funktion som ett forum för formgivare, bransch, publik och medier, där viktiga frågeställningar och budskap lyfts fram med möjlighet att få undersöka fritt och gränsöverskridande.

”Med utforskandet i centrum speglar bidragen i Ung Svensk Form både en sam- och framtid. I projekten varvas allvar med humor, ny produktionsteknik med traditionella hantverksmetoder och det platsspecifika och lokala med globala hållbarhetsutmaningar", säger Johanna Sjögren Duthy, utställningsansvarig Form/Design Center och jurymedlem Ung Svensk Form.

Ung Svensk Form delar inte upp ansökningar i kategorier för att stimulera gränsöverskridande projekt.  Alla områden inom design och formgivning välkomnas: till exempel grafisk design, produktdesign, arkitektur, inrednings- och utställningsarkitektur, möbler, konsthantverk, armatur, glas, keramik, metall, textil och mode. Man kan också söka med foto, rörlig bild, webb och multimedia.

"Även i år är mångfalden av uttryck, tekniker och berättelser stort i Ung Svensk Form, vilket bjuder in besökaren att reflektera över vad design kan göra för människor och samhällen. Utställningen lyfter fram den kreativa och modiga generation formskapare som driver på utvecklingen för en hållbar framtid genom god design", säger Mats Widbom, vd för Svensk Form.

Utställningen har tidigare under året visats i Stockholm, Skellefteå, Helsingborg och Göteborg. Många tidigare vinnare av utmärkelsen är numera väl etablerade inom sina respektive formområden. Ung Svensk Form 2022 bjuder in publiken att möta framtidens designstjärnor.

Öppning på Form/Design Center

Välkommen på öppning av Ung Svensk Form 2022 fredag 18 november kl 17:00 på Form/Design Center. Vi inviger utställningen med specialvisning, mingel och musik. 


Utställningen Ung Svensk Form 2022 är en samproduktion mellan Svensk Form och IKEA Museum. Projektet genomförs i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern, Malmö stad och en lång rad utställningsarrangörer och stipendiegivare.


Om Form/Design Center

Form/Design Center i Malmö är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige och en nationell nod för gestaltad livsmiljö. Här kan du ta del av utställningar, workshops, samtal och föreläsningar, eller besöka vår butik och vårt café. Form/Design Center är också en plattform för branschen och deltar i olika utvecklingsprojekt. Form/Design Center drivs av Svensk Form Syd som är en ideell förening med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.


Kontaktpersoner

Chef verksamhetsutveckling och innehåll – Form/Design Center
Johanna Sjögren Duthy
Projektledare Ung Svensk Form
Karin Wiberg
Kommunikationsansvarig, Svensk Form
Elin Seittu