2019-03-19 14:05Pressmeddelande

Thomas Öberg (Bob Hund) inviger utställningen NIMBY; gapar, pratar och dansar kring delningsekonomi

null

Vi blir allt fler människor i världen och ska dela på allt mindre resurser. Skulle alla leva som vi gör i Sverige räcker inte ens fyra jordklot till. Vårt krav på tillväxt står i kontrast till de miljömål vi måste uppnå. De flesta håller med om att vi måste förändra vår livsstil, men det ska helst ske någon annanstans. Not in my backyard.

– Från inbillning till utbildning. Delningsekonomi är ett pardoxalt begrepp som ger mig myror i huvudet... och jag gillar både paradoxer och myror i huvudet, säger Thomas Öberg, sångare i Bob Hund.

Fredagen den 22 mars kl 12–13 inviger Thomas Öberg utställningen NIMBY (Not in my backyard) på Form/Design Center. Utställningen pågår till den 12 maj.

Delningsekonomin tar avstamp i att resurser används smartare och effektivare. Tillgångar och tjänster delas och vi lånar eller hyr av varandra istället för att köpa nytt. Det som har gjort delningsekonomin möjlig är framväxten av digitala plattformar, betygssystem och nya betaltjänster. Sociala medier har sedan hjälpt till att sprida den.

Uber – världens största taxibolag – äger inga fordon, Facebook – världens mest populära medieföretag – skapar inget innehåll och Airbnb – världens största förmedlare av boende – äger inga fastigheter. Att dela eller låna är inget nytt. Bönderna delade kvarnen, hyresgäster samsas om tvättstugan. I tid av nöd uppstår nya former av delande. Matfusk fick engelska vävare att öppna den första kooperativa livsmedelsbutiken 1844 och under 2:a världskrigets oljeransonering dök bilpooler upp. 

NIMBY är en utställning om delningsekonomi inom ramen för projektet Sharing Cities Sweden.

– Målet med NIMBY är att skapa ett uppseendeväckande och lättillgängligt format att kommunicera olika lösningar inom delningsekonomi; dela tid, kunskap, energi, transport, ytor, prylar, tjänster, digitala plattformar osv. Med nya och annorlunda infallsvinklar visas möjligheter kring delande samt eventuella rekyleffekter. , säger Helena Uesson, projektledare Form/Design Center. 

Sharing Cities Sweden
Malmö är en av fyra svenska städer med fokus på delningsekonomi inom det nationella programmet Sharing Cities Sweden. Testbädden Sege Park i norra Malmö är en fysisk och virtuell miljö där nya produkter och processer testas. Målet är att utveckla Sege Park till Malmös nya spetsområde och nationella skyltfönster för delningsekonomi och hållbar stadsutveckling. Testbädden utformas och ägs av E.ON, Form/Design Center, Lunds Universitet Internationella Miljöinstitutet, Malmö stad, Sveriges Lantbruksuniversitet samt Trianon.

Utställning NIMBY
Datum: 22.03.19 – 12.05.19
Lunchinvigning: 22 mars kl 12–13. Begränsat antal platser. Anmäl dig här.
Plats: Form/Design Center

www.formdesigncenter.com/utstallningar/nimby

Form/Design Center är en plats och ett nav för kunskap och inspiration inom form, arkitektur och design. Här kan du ta del av utställningar, workshops, samtal och föreläsningar, eller besöka vår butik och vårt tidskriftscafé. Form/Design Center är också en plattform för branschen och deltar i olika utvecklingsprojekt.

Form/Design Center drivs av Svensk Form Syd som är en ideell förening, och en del av föreningen Svensk Form. Centret drivs med stöd av Malmö stad, Region Skåne, Kulturdepartementet och Statens kulturråd.


Om Form/Design Center

Form/Design Center är en plats och ett nav för kunskap och inspiration inom form, arkitektur och design. Här kan du ta del av utställningar, workshops, samtal och föreläsningar, eller besöka vår butik och vårt tidskriftscafé. Form/Design Center är också en plattform för branschen och deltar i olika utvecklingsprojekt. Form/Design Center drivs av Svensk Form Syd som är en ideell förening, och en del av föreningen Svensk Form. Centret drivs med stöd av Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.