2025-01-31 11:15Pressmeddelande

Tankeväckande utställning utmanar vår syn på plast under Stockholm Furniture Fair

Grafisk profil: Daniel ChristensenGrafisk profil: Daniel Christensen

Under Stockholm Furniture Fair 4–8 februari öppnar Plastic Perspectives – en utställning som utforskar människans relation till plast som trots sin korta historia har kommit att få en bärande roll i vårt moderna samhälle. På mässan arrangeras också också två spännande panelsamtal där forskare, designer och branschrepresentanter resonerar kring hur plast kan användas på ett mer ansvarsfullt sätt. Efter premiären i Stockholm öppnar utställningen den 14 februari på Form/Design Center i Malmö.

Plast är ett lätt, billigt och tillgängligt material. Men närvaron överallt omkring oss väcker obekväma frågor: om överkonsumtion, nedskräpning och bruk av fossila råvaror. Om vårt begär att forma, böja och färga produkter i oändlig variation. Genom design, konst och arkitektur undersöker utställningen Plastic Perspectives hur, när och varför materialet ska användas. För idag finns plast överallt på hela jorden, synlig till och med från rymden, och omöjlig att ta bort helt.

– Plast är ett material som både löser och skapar problem i dagens samhälle och komplexiteten behöver belysas för att vi ska kunna hantera det mer hållbart. På ett konstnärligt och kommunikativt sätt belyser 'Plastic Perspectives' vårt förhållande till plast och inspirerar till nya tankesätt, säger Anna Gudmundsdottir – projektledare, Form/Design Center.

Utställningen är ett resultat av ett samarbete mellan Lunds universitet, Form/Design Center, Konstfack och Formprocess. Målet har varit att skapa dialog mellan forskare och formutövare för att i en samskapande process utforska och kommunicera kring plastens roll i samtiden. Professor Lars J Nilsson berättar att just formutövare är en viktig målgrupp eftersom de i sin profession har möjligthet att påverka, ifrågasätta och reflektera kring frågor som cirkulär design, resurseffektivitet och innovation kopplade till produkter och byggda miljöer.

– Vår plastforskning ringar in att förändringar krävs inom alla sektorer, med fokus på smart plastanvändning, förnybara resurser och cirkulära system. Det har varit otroligt givande att få se formutövarna gå i dialog med våra resultat och sedan omsätta forskningen till allt från skulpturer, möbler och installationer, säger Lars J Nilsson – professor i Miljö- och energisystem vid Lunds universitet. 

REDUCE av Kajsa Willner är ett av verken i utställningen. Foto Kennet Ruona

Plastic Perspectives utgår från mångårig forskning om plast från Lunds universitet och rannsakar vårt ofta okritiska förhållande till materialet. Den pekar på att allt som produceras måste tas om hand. Vi utmanas att förändra vår syn på plast, från något fult som ofta slängs, till ett material som kan förädlas med hantverksmässiga metoder och bli till objekt värda att bevara. Den reflekterar över människans behov att färga plasten i tusentals färger – trots vetskapen om att färger och tillsatser gör den svårare att återvinna. Plastic Perspectives undersöker också återbruk och återvinning och fäster en kritisk blick på samtidens system för jordbruk och matproduktion. Tio formutövare närmar sig aktuell forskning genom olika metoder och uttryck.

Utställningens teman synliggörs också i dess formgivning som uttrycker att plast kan ha olika struktur, färg och glans. De textila inslagen består av förädlat industrispill av plast och lånade textilier gjorda av återvunnen polyester. Podierna är målade i plastfri färg och i golvet, som är demonterbart, ingår biobaserad plast.

Formgivningen och flera av verken utforskar plast i relation till materialitet, hantverk och traditioner. En drivkraft har varit att bjuda in till reflektion kring hur vi förväntar oss att plast ska se ut och bete sig. Den osynliga plasten är också viktig att belysa, inte minst i den byggda miljön där olika plaster ingår som komponenter i många material, säger utställningsformgivare och curator Julia Hertzman – arkitekt SAR/MSA, Formprocess.

Plastic Perspectives förmedlar att förändringen mot mer hållbara sätt att använda plast måste ske inom alla sektorer, hos såväl individer som i samhällssystem. Lösningarna är inte enkla, utan många, och omfattar allt ifrån förändrad och minskad produktion och konsumtion, mer återbruk, och bättre återvinning, till en radikalt förändrad syn på vad ett modernt samhälle kan och bör vara. Allt börjar i samtalen kring plastens potential och problematik. 

Verken i utställningen är inspirerade av forskningsprogrammets STEPS forskning, (Sustainable Plastics and Transition Pathways), som leds av Lunds universitet. Utställningen finansieras av Formas och genomförs i samarbete med forskare, Form/Design Center, Konstfack och Formprocess.

PRESSVISNING

Välkommen till pressvisning där vi presenterar utställningens koncept, bakgrund och de verk som ställs ut. Under visningen får du en fördjupad inblick i utställningens tema samt ges möjlighet att ställa frågor till curatorer och medverkande.

DATUM: Tisdag 4 februari, kl 12:30 
MONTER:
C18:50
ANMÄLAN: Anmäl dig genom att skicka ett mail till noomi.egan@fsi.lu.se. Ange om du behöver ackreditering.

DELTAGARE I UTSTÄLLNINGEN

Andréason & Leibel – designer Kristin Leibel och Kristian Andréason
Sogol Baghban – arkitekt och universitetsadjunkt vid KTH
Melissa Ciardullo – interdisciplinär designer
Ebba Lindgren – designer och konstnär
Johan Löfgren – konstnär
Pontus Johansson – barnkulturdesigner och adjunkt vid HDK-Valand
Gabriel Stuart – arkitekt och formgivare
The Ninevites Design Studio, Nkuli Mlangeni-Berg – textildesigner
Kajsa Willner – designer


PROGRAM

→ PANELSAMTAL: Plast i produkter? Ja eller nej? Ska vi använda plast i produkter och inredning, och i så fall hur?

TID: 4 feb / 16:00–17:00
PLATS: C15:40
SPRÅK: Engelska
LÄS MER: stockholmfurniturefair.se/program

Forskare, designers och branschrepresentanter diskuterar om vi helt kan undvika plast i produkter och byggda miljöer, och om det ens är önskvärt. Vilka är fördelarna och nackdelarna med olika plastmaterial när det gäller resurshantering, återanvändning, återvinning och funktionalitet och vilka är vägarna framåt för hållbar plastanvändning?

Deltar gör Jonas Ihreborn, VD och designchef, Jonas Ihreborn AB, Gabriel Stuart – arkitekt och grundare av Industrial Poetry, Axel Nordin – universitetslektor i innovation, Lunds universitet, Sebastian Storm – medgrundare och VD, Toniton. Samtalet modereras av Anna Gudmundsdottir – projektledare, Form/Design Center.

→ PANELSAMTAL: Varför plast?

TID: 8 feb / 14:00–15:00
PLATS: C15:40
SPRÅK: Engelska
LÄS MER: stockholmfurniturefair.se/program

Lyssna till några av personerna bakom utställningen Plastic Perspectives. De kommer att diskutera vårt samhälles starka beroende och djupa fascination för plast och reflektera kring hur vi kan utmana vår användning och syn på detta material i design, byggda miljöer och olika samhällssystem. Diskussionen kommer att utgå från verken i utställningen och lyfta fram sätt att använda plast mer hållbart.

Deltar gör Tor Lindstrand – arkitekt, universitetslektor och ansvarig för masterprogrammet i Rumslig gestaltning vid Konstfack, Lars J Nilsson – professor i Miljö- och energisystem, Lunds universitet, Sogol Baghban– arkitekt och universitetsadjunkt vid KTH. Moderator för samtalet är Julia Hertzman – arkitekt och curator, Formprocess.


PLASTIC PERSPECTIVES PÅ FORM/DESIGN CENTER

Välkommen på vernissage när Plastic Perspectives öppnar den 14 februari kl. 17.00 på Form/Design Center i Malmö. Kvällen inleds med ett panelsamtal med Ebba Lindgren – designer och konstnär, Peter Andersson – GPS (General Plastics Scandinavia), Fredric Bauer – Lunds universitet 
och Anette Munch Elmér – Polykemi. Därefter inviger representanter från Form/Design Center och Lunds universitet utställningen.

TID: 14 feb / 17:00–20:00
PLATS: Form/Design Center, Lilla torg 9, Malmö
ANMÄLAN: Ingen anmälan krävs
LÄS MER: formdesigncenter.com/program

Plastic Perspectives på Form/Design Center pågår 15 feb–13 apr 2025.



Om Form/Design Center

Form/Design Center är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i Sverige. I en unik kulturhistorisk miljö i centrala Malmö kan du uppleva utställningar, workshops och föreläsningar, eller besöka butiken och tidskriftscaféet. Form/Design Center är en plattform för branschen och driver olika hållbarhetsprojekt. Form/Design Center är utsedd av regeringen som nationell nod för gestaltad livsmiljö och officiell partner i New European Bauhaus. Form/Design Center startades 1964 och drivs med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.


Kontaktpersoner

Projektledare – Form/Design Center
Anna Gudmundsdottir
kommunikatör – Lunds universitet
Noomi Egan