2023-05-17 08:46Pressmeddelande

Statssekreterare Karin Svanborg Sjövall inviger Southern Sweden Design Days

SSDD Main location

Karin Svanborg Sjövall, statssekreterare hos kulturminister Parisa Liljestrand, inviger årets upplaga av Southern Sweden Design Days med ett öppningstal på designfestivalens huvudarena Lokstallarna torsdagen den 25 maj kl. 11.15.

Med ett fullspäckat program med över 160 programpunkter på mer än 60 olika platser i Malmö fylls staden 25–28 maj med design. Den 25 maj kl. 11 öppnas dörrarna till Southern Sweden Design Days 'Main Location' i Lokstallarna i stadsdelen Kirseberg i Malmö. Lokstallarna utgör en samlingsplats för designfestivalen med över 6 000 m² utställningsyta, workshops för barn, matverkstad och en livestudio med seminarier och panelsamtal inför publik.

På torsdagen och fredagen livesänder 'SSDD Studio' panelsamtal, seminarier, intervjuer och workshops från Lokstallarna. Alla är välkomna att besöka studion och ta del av programmet under dagarna. Programmet är på engelska för att nå en internationell publik.

– Nytt för årets designfestival är att vi utökat antalet utställningar i Lokstallarna – över 30 större utställningar finns nu inne och utanför vagnhallen! Vi har även byggt upp en amfiteater inne i hallen där besökare kan uppleva hela SSDD Studio-programmet på plats, berättar projektledare Ann Isler.

En annan nyhet är att Main Location kommer att ha flera aktiviteter och workshops för barn, så som sprejmålning, designjakt och drop-in verkstad. Att satsa på pedagogik och förmedling med insatser riktade mot barn och unga syftar till att stärka festivalens genomgående fokus på kunskapsspridning.

Besökare till Main Location köper en biljett i entrén till Lokstallarna för 45 kr som är giltig för alla fyra dagar. Barn och unga 0–18 år går in gratis.

Southern Sweden Design Days arrangeras av Form/Design Center i Malmö – den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige.

Höjdpunkter i programmet 

OFFICIELL ÖPPNING

Karin Svanborg Sjövall, statssekreterare hos kulturminister Parisa Liljestrand, inviger årets upplaga av Southern Sweden Design Days med ett öppningstal.

Deltagare: Karin Svanborg Sjövall
Plats: SSDD Studio, Lokstallarna
Läs mer →

MAKING SENSE, ATTRACTING SENSES

Genom att hitta den perfekta balansen mellan allt från kvalitet och prissättning till funktionalitet och estetik känns våra vackert utformade produkter inte bara rimliga, de framkallar en större känsla av känslomässigt och fysiskt välbefinnande. Det har alltid varit så här, och låten är densamma, från 60-talets experimentella tidsålder till morgondagens klassiker. Skandiforms kunskap, erfarenhet och intuition hjälper fortfarande människor att arbeta, äta, vänta, lära sig och utvecklas på ett naturligt sätt. Njut av skandinavisk design med alla dina sinnen.

Deltagare: Skandiform
Plats: Main Location, Lokstallarna
Läs mer →

IKEA OM ATT VARA ”THE FRIENDLY REBEL” –DÅTID, NUTID OCH FRAMTID

I 80 år har IKEA varit de glada rebellerna som möblerat hem över hela världen. I detta seminarium kommer de att utforska var dissonans har varit en viktig komponent för att skapa bra design och vad som kan vara några av dissonanserna för idag. Delar några tankar som kopplar samman det förflutna, nuet och framtiden genom en av deras kommande kollektioner som heter Nytillverkad.

Deltagare: IKEA, Karin Gustavsson, Johan Edjemo
Plats: SSDD Studio, Lokstallarna
Läs mer →

SPOK SAMPLE

SPOK (Samtida-Produktion-Och-Konsumtion) - är en digital plattform och ett nätverk av hubbar som listar lokala tillverkare – från slöjd till industri. Genom att lyfta fram tillverkningsmöjligheter för att kreativa företag ska producera lokalt och hållbart, hela vägen från produktion till konsumtion. SPOK visar exempel på den bredd av material och tillverkningsmetoder som finns listade på deras plattform. I utställningen kan besökaren förkovra sig i prover från kategorier som trä, metall, textil, glas, plast, sten mfl. Materialproverna representerar den bredd och variation av kunskap som finns inom svensk tillverkning och syftar till att inspirera formutövare att producera lokalt.

Deltagare: SPOK
Plats: Main Location, Lokstallarna
Läs mer →

SVENSK DESIGNTERAPI – EN SESSION FÖR DESIGNÄLSKARE MED KLIMATÅNGEST

Vi älskar design och är övertygade om att bra design kan förändra världen till det bättre. Men samtidigt fortsätter klimatförändringarna att hota vår planet, vi producerar och konsumerar alldeles för mycket. Fönstret mot en levande framtid kommer att stängas om vi inte agerar nu. Hur hanterar och agerar vi på alla dessa blandade känslor? En intim session av Svensk Designterapi med en intresseväckande panel av designers öppnar upp sina hjärtan för en klimatpsykolog, och ställer de frågor som sällan diskuteras öppet.

Deltagare: Swedish Design Movement, Svenska Institutet, Malmö Stad, Svensk Form
Plats: SSDD Studio, Lokstallarna
Läs mer →

DISSONANT INTERAKTIONSDESIGN

Malmö Universitets Interaction Design Masters-projekt utmanar användarnas förväntningar, uppfattningar och känslor för att skapa nya perspektiv och insikter. Från ljudlandskap till interaktiva enheter, strävar de efter att skapa upplevelser som går utöver det välbekanta och förutsägbara, och framkallar en rad reaktioner och reaktioner.

Deltagare: Malmö Universitet, Aline Zimmermann Maya Simões, Annita Souka, Bianca Traistar, Ecenur Bacaksizlar, Eoghan O’Connor, Fermin Aranda Avila, Gianmarco Gradellini, Joan Pla, John Cowhie, Josefin Klintberg, Maida Sijaric, Max Agenius, Omar Labombarda, Patryk Banach, Roksana Patrzalek, Sarah Skavron, Simone Brandão, Sofia Mitsigkola
Plats: Main Location, Lokstallarna
Läs mer →

SPRAYMÅLA MED AJJA

Genom en workshop tillsammans med Ajja får besökare upptäcka glädjen och nyfikenheten i att testa och lära känna de olika teknikerna som finns med att spraya färg på duk. Besökaren utmanas att våga spraya över andras verk, spraya under, tillsammans med fler och hitta sin inre konstnär i musikens toner. Workshopen riktar in sig främst till barn och ungdomar men vuxna är även välkomna att prova på.

Deltagare: AJJA ARTS
Plats: Main Location, Lokstallarna
Läs mer →

FLOATING INK: THE ART OF MARBLING

Metoden ’marbling’ kombinerar konst och vetenskap för att skapa vackra mönster. Vi tänker ofta på vetenskapsmän som precisa och logikbaserade medan konstnärer är frivilliga och impulsiva. Det verkar logiskt att du antingen kan vara vetenskapsman eller konstnär, inte båda. Men sanningen är att vetenskap och konst är mer samstämmiga än vi tror. När vi integrerar vetenskap och konst ser vi kreativiteten när den är som bäst! Besök SSDD Junior för att skapa en marmoreringseffekt på papper med hjälp av vetenskapliga experiment.

Deltagare: Djuuno Activities
Plats: Main Location, Lokstallarna
Läs mer →

DESIGN FOR URBAN CHANGE

Städer är smältdegel för våra gemensamma dagliga upplevelser, där möjligheter och utmaningar i stadslivet formar samhällets struktur. Design, som en demokratisk process, har en viktig roll att spela i att katalysera urbana förändringar och förbättra den byggda miljön. I denna 30-minuters workshop kommer Abbas Sbiety att utforska teoretiska koncept om design och urbana förändringar samt experimentera med verktyg och metoder genom interaktiva simuleringar.

Deltagare: Abbas Sbeity
Plats: SSDD Studio, Lokstallarna
Läs mer →

FLY AROUND

Fly Around är en utomhusinstallation av skjortärmar. De klär vinden på ett liknande sätt som en flagga och pekar ut en riktnings balans för att vägleda betraktaren genom installationen. Eftersom de styrs av vindens rörelse kan rutten genom ärm labyrinten vara olika varje gång eller i ständig förändring. Installationen förkroppsligar vinden både i turbulenta och lugna tider. Detta förändrar upplevelsen och uttrycket av verket i relation till dissonans, liknande det väder (och sociala) klimat vi lever i idag.

Deltagare: Objective
Plats: Main Location, Lokstallarna
Läs mer →

→ Utforska fler programpunkter på southernswedendesigndays.comOm Form/Design Center

Form/Design Center i Malmö är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige. I en unik kulturhistorisk miljö i centrala Malmö kan du uppleva utställningar, workshops och föreläsningar, eller besöka butiken och tidskriftscaféet. Form/Design Center är en plattform för branschen och driver olika hållbarhetsprojekt. Form/Design Center är utsedd av regeringen som nationell nod för gestaltad livsmiljö och officiell partner i New European Bauhaus. Form/Design Center startades 1964 som en del av den ideella föreningen Svensk Form och drivs idag med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.


Kontaktpersoner

Kommunikationschef – Form/Design Center
Marina Jackler