2020-06-01 13:21Pressmeddelande

Sommaren på Form/Design Center

I juni öppnar fyra utställningar på Form/Design Center! Under rådande situation har vi inga vernissager eller fysiska visningar utan välkomnar besökare löpande under öppningsdagen. 

Samtida smycken – tankar, material och tekniker
5 juni – 30 augusti 2020

Sju smyckekonstnärer tolkar vår tid och miljö genom olika former, material och tekniker och tar samtidigt med sig smyckehistoria och spanar in i det som väntar. 

På senare år har smyckekonsten som konstart och formbegrepp utvidgats och fått ökad betydelse. Vi ser fler och fler som använder just smycken för att diskutera och påverka det samhälle vi lever i. Smycken har den unika egenskapen att de är bärbara och mobila vilket ökar potentialen att visas och verka i olika miljöer. 

Medverkande:
• Annette Dam
• Annika Pettersson
• Caroline Lindholm
• Elin Flognman
• Linnéa Eriksson
• Manon Van Kouswijk
• Sofia Björkman

Utställningen är kuraterad av Sofia Björkman på galleri Platina i Stockholm.'

Examen 2020 – digitala redovisningar av examensprojekt från regionens design- och arkitektutbildningar
9 juni – 30 aug 2020

Den årliga Vårutställningen blir i år digital!

Studenternas examinationer har i år skett på nya sätt och de allra flesta har utöver sina modeller och uppsatser satt samman digitala redovisningar som nu samlas under paraplyet Examen 2020 på Form/Design Centers play-kanal: play.formdesigncenter.com. Materialet kommer också presenteras på Form/Design Center under sommaren.

Liksom vid tidigare års samlingsutställningar går det att se tendenser och strömningar bland studenternas projekt; i år märks ett fokus på att identifiera, utforska och ifrågasätta normer liksom att möjliggöra för användare att själv påverka produkter och miljöer – här har barn varit en viktig målgrupp. Även hållbarhet och resursoptimering har stått på agendan, både vad gäller nya produkter och i arbeten med branding och kommunikation av dessa. Att hjälpa användare att göra bra val, ”nudgning”, märks i flera projekt samt också att bistå med miljöer och hjälpmedel för avslappning, vila och rekreation. En omsorg om människa och miljö bådar gott för framtiden.

Medverkande skolor och utbildningar:
Arkitektskolan, Lunds universitet
Industridesignskolan, Lunds universitet
Arkitektur, visualisering och kommunikation, Malmö universitet
Grafisk design, Malmö universitet
Produktdesign, Malmö universitet
Visuell kommunikation, Malmö universitet
Landskapsarkitekturutbildningen SLU Alnarp

Ung Svensk Form
13 juni – 16 augusti 2020

Ung Svensk Form är en årlig jurybedömd utmärkelse och vandringsutställning med syfte att öka och bredda kunskapen om ung och nyskapande svensk formgivning. I Ung Svensk Form lyfts behovet av att skapa och undersöka fritt, utan krav på anpassning till marknaden. Gränsöverskridande arbeten uppmuntras. Stipendier delas ut till utvalda formgivare som särskilt utmärkt sig. Ung Svensk Form har en viktig funktion som ett forum där möten mellan formgivare, producenter och publik uppstår.

 ”Årets upplaga av Ung Svensk Form tar oss med på en tankeväckande och upplevelserik resa in i gränslandet mellan utopi och dystopi. Kanske är detta den mest konceptuella omgången av Ung Svensk Form sedan projektet startade i Malmö 1998. Det är uppenbart att behovet av att kommentera både samtidens och framtidens osäkra konturer är starkt vare sig det handlar om möbelformgivning, visuell kommunikation eller spekulativ design.”
Mats Widbom, VD Svensk Form

I butikens galleri:
MALME, MALMÖ, MALMOE
13.06.20 – 30.08.20

Butikens galleri ställer ut grafiska illustrationer av Malmö, sett genom Marcus Gyllanders ögon. Projektet och instagramkontot @malmoe.ai startade efter att Marcus Gyllanders gett sig själv en utmaning att rita och publicera en malmöbild om dagen under december 2016. Detaljerna och projektet har vuxet sedan dess, med närmare hundra bilder och några utställningar i bagaget.


Om Form/Design Center

Form/Design Center är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige och en nationell nod för gestaltad livsmiljö. Här kan du ta del av utställningar, workshops, samtal och föreläsningar, eller besöka vår butik och vårt café. Form/Design Center är också en plattform för branschen och deltar i olika utvecklingsprojekt. Form/Design Center drivs av Svensk Form Syd som är en ideell förening med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.