2021-10-25 12:57Pressmeddelande

Smyckeskonstnären Elin Flognman ställer ut på Form/Design Center  

Elin Flognman – Potatis drömmer om havetElin Flognman – Potatis drömmer om havet

I utställningen 'Il Giardino dei Potatis – resan som inte blev av och samarbetet med en sedan länge död släkting'  tar vi del av smyckeskonstnären Elin Flognmans verk där hon bjuder in besökare till sin trädgård fylld av smycken och berättelser. Utställningen är en del av projektet 7 x konsthantverk som är ett samarbete mellan Konsthantverkscentrum och Form/Design Center.

Elin Flognman planerade 2020 en studieresa till Italien. Målet var Niki de Saint Phalles skulpturträdgård "Il Giardino dei Tarocchi" (Tarotträdgården) i Toscana, en trädgård fylld av gigantiska skulpturer, konstnärens tolkningar av arkanerna inom Tarot.

Resan ställdes in på grund av pandemin och Flognman började i stället arbeta på en egen trädgård med inspiration från den hon inte fick uppleva. Arbetet har pågått i ett år och i trädgården som byggts upp på Form/Design Center visas nu verk i annan skala: ullpotatisar, skedskogar och bärnstensstränder om vartannat. Trädgården växer ständigt och kan bli allt det hon vill att den ska vara: ”Vild. Orädd. Vacker. Grotesk. Rolig”.

Utgångspunkten i Flognmans arbete är alltid vardagen och det alldagliga, under åren har just potatis varit ett återkommande tema. Det växte fram efter ett långt och tråkigt möte på plats i ett köpcentrum då tankarna vandrade: ”Alla går och handlar och alla köper samma saker, kanske spelar det ingen roll vad det är. Det kunde lika gärna varit en potatis”. När hon sedan gick ut från köpcentrumet låg där, som ett tecken, en potatis på trottoaren. Den fick följa med hem och stå som modell för de första verken i serien.

Flognman arbetar utifrån premissen att inte köpa material utan att använda sådant som finns runt omkring, sådant hon får eller hittar och sådant som köps för att återvinnas. Materialet får styra arbetsmetoden. Under det senaste året har Flognman upptäckt ullen och dess skiftande egenskaper, ett material som hon gärna arbetar mer med.

I utställningen möter vi också Flognmans farmors farmors far, Anders Backman, som bodde i Åsnebyn i Dalsland. Hans berättelser samlades in på 1880-talet av en sagosamlare som i enlighet med tidens anda samlade berättelser att rädda till framtiden. Författaren besökte Elins släkting och skrev ned tio av dennes historier, den ena mer fantastik än den andra. Historierna har, tillsammans med beskrivningen av Anders, hans tankegångar och hans lilla stuga omgiven av stora skogar och taggiga krusbär, varit inspirationsfröer till växterna i Elins trädgård.

Om Elin Flognman
Elin Flognman har varit yrkesverksam inom smyckekonst sedan mastersexamen på HDK-Valand 2013. Bor och arbetar i Trollhättan. Han har haft flera utställningar i Sverige och internationellt.
 
Öppning på Form/Design Center
'Il Giardino dei Potatis' på Form/Design Center öppnar den 6 november 2021 då Elin Flognman är på plats mellan kl 12–14 och berättar om sina verk. Utställningen pågår till 9 januari 2022.
 

Om 7 x konsthantverk

Utställningen 'Il Giardino dei Potatis' är den andra i en serie om sju utställningar som genomförs under perioden 2020–2023 genom ett samarbete med Konsthantverkscentrum och Form/Design Center. För varje utställning görs en utlysning bland Konsthantverkscentrums medlemmar, varannan gång för en grupputställning och varannan gång för en separatutställning. Denna gång gällde utlysningen smyckekonst och/eller corpusarbeten.

Projektet 7 x konsthantverk vill genom olika exempel på föremål och berättelser som presenteras i utställningarna visa på konsthantverkets bredd och den expertis som konsthantverkaren besitter.Om Form/Design Center

Form/Design Center är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige och en nationell nod för gestaltad livsmiljö. Här kan du ta del av utställningar, workshops, samtal och föreläsningar, eller besöka vår butik och vårt café. Form/Design Center är också en plattform för branschen och deltar i olika utvecklingsprojekt. Form/Design Center drivs av Svensk Form Syd som är en ideell förening med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.


Kontaktpersoner

Projektledare – Form/Design Center
Maria Vieweg