2024-11-12 12:28Pressmeddelande

Skånes ädla lövträd bok – en lokal resurs att återupptäcka

Ronja stol, formgivare David Ericsson, producent GärsnäsRonja stol tillverkad av skånsk bok, Gärsnäs.

Utställningen PRO BOK visar fördelarna med lokalproducerat virke och bokträets möjligheter i framtida design och konstruktion. I projektet PRO BOK främjar SPOK – en plattform som sprider kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter – samarbetet mellan formgivare och producenter av skånskt bokträ för att utforska nya användningsområden och innovationer av träslaget.

Bok i inredning, numera av många förknippad med daterade interiörer som väntrum och skolsalar, har tappat i popularitet under de senaste decennierna. Utställningen PRO BOK vill lyfta fram bokens kvaliteter och förhoppningsvis få kunder och producenter att värdesätta och efterfråga svenskt bokträ. I utställningen visas goda exempel på roliga, funktionella och välproducerade objekt av såväl etablerade formgivare och producenter som kommande generations designers.

– Att arbeta med bokträ i utställningen ger formgivarna möjlighet att utforska ett material som bär på både tradition och stor potential. Genom PRO BOK vill vi inspirera andra att se bokträets estetiska och funktionella värden, säger Andreas Kojcevski Hansson, koordinator SPOK Form/Design Center.

Utställningen är en del av Skogsstyrelsen Skånes EU-finansierade projekt Skogens Värden som syftar till att på olika sätt främja den skånska skogens potential, där lokal träförädling är ett av dessa.

– Det är fantastiskt att vi har nått så långt med att lyfta fram bokträdets möjligheter i projektet Skogens Värden, säger Jan Lannér, skogskonsulent på Skogsstyrelsen. Vi hoppas att detta initiativ inspirerar fler att upptäcka fördelarna med lokalt producerat bokträ och att det bidrar till ökad efterfrågan på svenskt bokvirke.

Boken är, näst efter eken, Sveriges vanligaste ädla lövträd. De södra landskapens bokskogar är populära rekreationsområden men boken är också en värdefull resurs i en lokal produktion. Idag är intresset för bok inte särskilt stort och bokvirke används främst till massaved och flis respektive whiskeykorkar och glasspinnar. Bokvirkets goda egenskaper – hårt, slitstarkt och lättarbetat samt dess estetiska kvaliteter gör att boken bör användas så mycket mer. Särskilt i tider när lokal produktion blir allt viktigare både av miljöhänsyn och möjligheten till en levande landsbygd, liksom vikten av att främja den biologiska mångfalden.

I utställningen visas nya möbler av formgivare och arkitekter som valts ut av tillverkningsplattformen S-P-O-K, tillsammans med två stolar i bok från Gärsnäs; en klassiker och en nyproducerad, samt arbeten tillverkade i bok av studenter på Industridesignskolan vid Lunds universitet.

PRO BOK – ett 60 år gammalt träprojekt

Redan 1964 hölls en utställning på Form/Design Center som presenterade vinnarmöblerna i en tävling utlyst av stiftelsen PRO BOK. I början av 1960-talet var Skånes bestånd av bokträd hotat av snabbväxande granplanteringar. 

Stiftelsen initierades 1963 av Kungliga Domänstyrelsen, Skånes Jordägares Skogsintressenter, Skånes Skogsägareförening och Sydsveriges Lövträförädlare förening. Detta i en tid då bokträ, precis som idag, tappade i popularitet. PRO BOK vände sig främst till ''arkitekter, formgivare, byggmästare och fabrikanter samt till virkes­ handeln och lövträsågar'' och syftet var att informera om bokens kvaliteter och visa på fördelar med att använda bok. Stiftelsen gav bland annat ut skrifter med information om bokvirkets egenskaper, om tillverkning och efterbehandling samt om var bokträ kunde köpas. Arbetet för att främja användandet av bok gav resultat, ny skog planterades och användningen av bok i inredning och möbelproduk­tion ökade markant under de kommande decennierna.

Medverkande i utställningen

Förstberg Ling
Förstberg Ling är ett arkitektkontor baserat i Malmö. Deras arbetssätt utgår från att förstå uppdraget och samtidigt utmana konventioner. De menar att kreativitet och innovation uppstår i skärningspunkten mellan djup kunskap och kritiskt ifrågasättande. Det kända avfärdas inte, men genom att tänja på dess gränser och integrera nya element, balanserar deras arbete ofta mellan det självklara och det oväntade.

Till PRO BOK har Förstberg Ling ritat Hylla. Stommen i 20x20 mm massiv bok utgör tillsammans med HMPE-lina ett rymdfackverk som både är lätt och starkt. Hyllplan i 4 mm bokplywood kompletterar stommen. Hylla är tillverkad av möbelsnickaren Ali Atié, med snickeri på Norra Grängesbergsgatan och är resultatet av ett mångårigt samarbete och kunskapsutbyte.

VI PÅ ÖN
VI PÅ ÖN är en multidisciplinär studio med fokus på konceptuell gestaltning. Studion arbetar i gränslandet mellan inredning, möbeldesign och konst. Vi på ön är baserade i Malmö och består av Agnes Hammar, arkitekt, Emma Andersson, inredningsarkitekt och Hilda Lorentzon, scenograf.

VI PÅ ÖN har tagit fram Dikt an – ett möbelkoncept som lyfter det enkla. Genom en tydlig konstruktion framhävs detaljer som skapar karaktär. Dikt an är också ett undersökande i hur bok kan behandlas men ändå behålla en levande yta. Finsnickeri utfört av Jerker Inredning & Form.

Carl Fredrik Emrik
Carl Fredrik Emrik är utbildad arkitekt och arbetar med experimentell formgivning i gränslandet mellan skulptur och möbel, främst i trä och keramik. Carl utmanar normerna inom design och arkitektur med processen och experimentet i fokus. Han utforskar ständigt nya sätt att arbeta på och söker annorlunda lösningar än de traditionella.

Keeper of Tall Secrets. Ett verk i bok – en skulptur eller möbel? Ett bokexperiment med tankar om vem som bestämmer. Ett försök att sammanföra. 

Gärsnäs
Gärsnäs är ett familjeägt företag på Österlen som har tillverkat möbler i egen fabrik sedan 1893 på orten med samma namn. Sedan 1960-talet har produktionen allt mer styrts över till möbler för offentlig miljö. Gärsnäs kombinerar traditionellt hantverk med modern teknik och fokuserar på hållbarhet och kvalitet. Förutom att producera nytt, renoverar och återställer de sina möbler för att förlänga deras livslängd och minska miljöpåverkan.

I utställningen ställer Gärsnäs ut två stolar i bokträ; S217 av Åke Axelsson som 1963 fick pris i tävlingen PRO BOK och har funnits i Gärsnäs sortiment sedan dess samt nutida stolen Ronja, formgiven av David Ericsson.

Lunds Universitet, Industridesignskolan
Lunds tekniska högskola, som är en del av Lunds universitet, är ett av landets största lärosäten för högre teknisk utbildning och forskning. På Industridesignskolan undervisar LTH studenter på kandidat- och masternivå i utbildningar som kombinerar teoretiska och praktiska färdigheter inom design. Studenterna lär sig skapa produkter från idé till färdig design, med fokus på både estetiska och tekniska aspekter.

I utställningen får du se Earth 2 earth project 2024 där studenter från masterprogrammet i industridesign visar sina arbeten. I uppgiftsbeskrivningen lyfts frågor om att förstå och hantera globala utmaningar på systemnivå. Studenterna får i projektet själva välja aktivitet eller intresseområde att ta sig an, så länge resultatet i slutet av dess livscykel kan placeras i skogen för att återgå till jorden. Samtliga projekt ska ha en starkt cyklisk karaktär och vara tillverkade i bok som sammanfogats med skruv eller träplugg.

Om SPOK

SPOK (Samtida produktion och konsumtion) är en digital plattform för produktion som syftar till att samla och sprida kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter, från slöjd till industri. Hemsidan synliggör lokala tillverkare och på så vis skapas fler möten och förenklar samarbetet mellan kreativa näringar och industri. Form/Design Center leder utvecklingsarbetet med hjälp av ett nätverk av regionala hubbar runt om i landet som listar lokala företag och tillverkare i sina regioner.


Utställningen PRO BOK görs av SPOK Skåne tillsammans med Gärsnäs och Industridesignskolan på Lunds universitet och är en del av Skogsstyrelsen Skånes EU-finansierade projekt Skogens Värden. (Länsstyrelsen är projektägare.)

 


Om Form/Design Center

Form/Design Center i Malmö är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige. I en unik kulturhistorisk miljö i centrala Malmö kan du uppleva utställningar, workshops och föreläsningar, eller besöka butiken och tidskriftscaféet. Form/Design Center är en plattform för branschen och driver olika hållbarhetsprojekt. Form/Design Center är utsedd av regeringen som nationell nod för gestaltad livsmiljö och officiell partner i New European Bauhaus. Form/Design Center startades 1964 och drivs idag med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.


Kontaktpersoner

Projektledare – SPOK, Form/Design Center
Anna Gudmundsdottir
Koordinator SPOK, Form/Design Center
Andreas Kojcevski Hansson