Hur ser framtidens klädproduktion ut? Kan betongkärnor, använda reglar och ratat läder förvandlas till tidlösa och funktionella möbler? Hur påverkas IKEAs designers och deras designprocess av livsförändringar, evolution och lärande? Med ett fullspäckat program med över 150 programpunkter, på mer än 60 olika platser i Malmö fylls staden med design. Hela programmet finns att upptäcka på southernswedendesigndays.com
I år öppnar även Main Location på Lokstallarna upp dörrarna med 6 000 kvm utställningar och en livestudio med seminarier och panelsamtal inför publik. Lokstallarna i Kirseberg har en stark personlighet och historia. På 1930-talet var den gamla järnvägsverkstaden Malmös näst största arbetsplats. Idag har lokalerna fått ett nytt liv och fungerar som ett pulserande kultur- och hantverkscenter.
Southern Sweden Design Days synliggör och bygger kunskap kring design – med fokus på hållbarhet, samverkan, utveckling och innovation. Festivalen riktar sig mot en bred designintresserad allmänhet i alla åldrar såväl som professionella besökare. Alla aktiviteter har fri entré. Southern Sweden Design Days organiseras av Form/Design Center i Malmö – den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige.
Kan betongkärnor, använda reglar och ratat läder förvandlas till tidlösa och funktionella möbler med hög designnivå? Swedese, Louise Hederström och Skanska förenas i ett unikt samarbete för att värna om vår planets resurser. Tillsammans utforskar de möjligheten att tillverka möbler av material som annars skulle ha slängts: byggavfall, spill från möbeltillverkning och sjuka almträd.
Deltagare: Swedese, Skanska och Louise Hederström
Utställningen Design Futures handlar om att målmedvetet använda design och dess invävda kreativitet för att skapa förändring som leder till, och bortom, hållbarhet. Tillsammans med objekt inom visuell kommunikation som berör ämnen som intersektionalitet, avfallshantering, feminism, queering och mycket mer. Utställningen vill framhäva den enorma potential design har för att skapa och driva förändring.
Deltagare: Studenter från Design + Change och Visuell kommunikation + Change på Linnéuniversitetet
I det dagliga arbetet som keramiker används naturtillgångar så som lera, kvarts, fältspat, metalloxider, vatten, energi i form av värme och luft. Små skiftningar och förändringar kan generera stora skillnader i resultat. Att vara i samklang med omgivning och arbetssätt är därför avgörande. Att vara i sitt rätta element. Element är ett konstnärskollektiv som med olika formspråk och arbetssätt enas kring deras förkärlek för keramik och konsthantverk. Utställningen består av både skulpturala verk och bruksgods.
Deltagare: Ludvig Hyrefelt, Malou Hultman, Miriam Kronstrand, Hanna Petersson, AMPER, Johanna Nilsson, Åsa Wellander, Mim Westberg-Johannesson, Agnes Marin
I en tid av klimatförändringar uppenbarar sig Gläntan, en utställning producerad av Konsthantverkscentrum. Här samsas ett unikt urval av samtida konsthantverk, som en fristad och ett slags motpol till vår tids flöde av massproducerade objekt. Bland verken i utställningen är handens språk tydligt. Den konstnärliga tolkningen tillsammans med teknisk skicklighet skapar en närhet till materialet och bjuder på taktila verk med stark närvaro.
Deltagare: Konsthantverkscentrum, Carl Richard Söderström, Cecilia Levy, Ellen Ehk Åkesson, Elsa Unnegård, Emilia Sundqvist, Hanna Liljenberg, Marie Eklund, Petronella Eriksson, Sanna Wallgren, Sara Lundqvist, Tore Svensson, Helena Sandström
Med utställningen Magic Waters vill formgivaren Kajsa Willner öppna upp för en parallell verklighet. Utifrån ett mishmash av strukturer, rörelser och färg har ett antal verk tagits fram som tillsammans bildar ett collage av emotion och taktilitet.
Deltagare: Studio Kajsa Willner
Wear the Art är en kollaborativ utställning av tre designers och FNGRLCKN Collective som av en slump träffades efter att de alla flyttat till Malmö. Ine, Eliza och Daniela delar ett intresse för livfulla färger och grafiska mönster. I den här utställningen kombinerar de sin konst och estetik för att visa upp bandet mellan konst och mode – galleri och kropp. Som titeln utnämner kommer besökarna kunna uppleva en del av modet på sig själva.
Deltagare: Eliza Hilding, Ine Gyllensvärd, Daniela Doe, FNGRLCKN
I ett kreativt samarbete mellan keramikern Sofie Berg och landskapsarkitekten Nina Safavi utforskas sambandet mellan keramik, människor och landskap. För att materialisera människans påverkan på marken i keramisk form, samlades flora från kontrasterande industri- och rekreationsplatser nära Malmös Öresundskust. I utställningen Landscape Legibility avslöjar varje porslinsplatta variationer i växtarter och markanvändning från den plats där den växte. De återger ett taktilt uttryck av både lokal flora och landskap.
Deltagare: Sofie Berg, Nina Safvi
I detta samtal möts två designers från olika världar för ett samtal om närhet. James Newnorth är speldesigner och grundare av Spelkollektivet, världens största co-living och co-working space. Niklas Madsen är designer och grundare av Superlab i Helsingborg, med fokus på forskningsbaserad produktutveckling och inredning. Vad betyder närhet för James respektive Niklas, och finns där skillnader i förhållningssätt och idéer? Vad kan de lära sig av varandra och på vilket sätt?
Deltagare: Nordic Game, James Newnorth, Niklas Madsen
Den danska formgivaren Niels Gammelgaard och indiska industridesignern Akanksha Deo Sharma möts i ett samtal om designprocessen. När de designar för IKEA - hur tar de med sig livets förändringar, tankar på evolution och lärandet som en konstant närvaro? Samtalet fördjupar sig i förståelsen för vår dåtid och hur livet hemma hjälper oss designa för framtiden.
Deltagare: IKEA Museum, IKEA Malmö, Niels Gammelgaard, Akanksha Deo Sharma
Wisdome Sustainability Lab är ett årligt återkommande initiativ från Malmö Museers nya centrum för visualiseringar och interaktiva lärmiljöer, Wisdome Malmö. Under en period på fyra veckor samarbetade en grupp 15–17-åringar med en designer och en specialist inom medvetandestudier i ett försök att förstå och visuellt tolka vissa funktioner och tillämpningar av European Spallation Source. Seminariet kommer handla om processen; utmaningsbaserat lärande, samskapande och hur det osynliga blir synliggjort med hjälp av neutroner.
Deltagare: Eva Davidsson, Joanna Lewis, Sara Lindström, Carl-Ludvig Svensson, Wisdome Malmö, Malmö Museer, ESS
Hur ser framtidens klädproduktion ut? Vad är det som har hör störst påverkan på miljön? Och hur måste klädkonsumtionen förändras för att vi ska kunna bromsa den klimatutveckling vi har nu. Vi ser ett stort antal miljömärkningar i de stora kedjorna, men få av oss vet vad de betyder och hur stor påverkan det har om vi väljer det ena eller det andra. Detta är några av de frågeställningar som kommer att diskuteras i detta panelsamtal där tre modedesigners och två forskare inom hållbart mode och konsumtionsbeteende möts. Besökare kan också delta i publiken på plats i Elfa Studio, mer info om anmälan finns på hemsidan.
Deltagare: Elfa, Saif Bakir, Linnéa Samia Khalil, Birgitta Helmersson, Hanna Wittrock, Anna Lidström och Maria Collings.
Form/Design Center är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige och en nationell nod för gestaltad livsmiljö. Här kan du ta del av utställningar, workshops, samtal och föreläsningar, eller besöka vår butik och vårt café. Form/Design Center är också en plattform för branschen och deltar i olika utvecklingsprojekt. Form/Design Center drivs av Svensk Form Syd som är en ideell förening med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.