2024-03-21 14:08Pressmeddelande

Monumental Knit: Textila innovationer för den byggda miljön

Monumental KnitVerk av RSKA från projektet 'Handen ska med'.

Den 6 april öppnar Monumental Knit på Form/Design Center i Malmö – en utställning där Research Studio for Knit and Architecture (RSKA) vänder upp och ned på designhierarkier genom att med hjälp av textil ta sig an den byggda miljön på ett nytt och annorlunda sätt. På vilket sätt kan vi använda textila tekniker för att utveckla nya metoder för en post-fossil och cirkulär arkitektur?

Genom konstnärlig forskning undersöker studion hur textilindustrins 3D-stickteknik som idag används för att producera billigare plagg på kortare tid kan användas för helt andra ändamål. Kärnfrågan kretsar kring möjligheten att skapa form och rumslighet som både uppfyller våra kroppars själsliga och fysiska behov.

Genom att böja, drapera och förskjuta undersöker studion hur objekt, plagg och rum kan komma till liv och samtidigt förbli intakta. I sitt undersökande arbete utvecklas samspelet mellan lätta och tunga strukturer där form, transparens och taktilitet uppstår av ett sällsynt skådat slag.

”Den digitalt styrda stickningen tillåter oss att skapa storskaliga material med kvaliteter som både är resurseffektiva och unika i den byggda miljön” /Edvin Bylander (RSKA).

3D-stickning är en teknik för att skapa digitalt designade och producerade material, ungefär som 3D-printning för textil. Tekniken är utvecklad för att tillverka hela plagg utan efterbearbetning – men används i utställningen i en helt annan skala. Med stickade material i ett enda trådsystem är det möjligt att repa upp och använda samma garn flera gånger. Inom bygg finns möjligheten att använda textilfibrer som inte håller för kroppsnära plagg, som till exempel inhemsk ull, återvunna textilfibrer eller regenererade fibrer av träråvara. Materialets låga vikt och möjlighet till lokal produktion innebär dessutom minskade transporter. Stickade material kan lagas utan att förlora estetiska eller funktionella egenskaper och tvättas i stället för att målas om eller bytas ut.

Vernissage på Form/Design Center

Lördagen 6 april kl 13.00 är det vernissage för Monumental Knit på Form/Design Center. Matilda Norberg, Joel Persson och Edvin Bylander från Research Studio for Knit and Architecture är på plats och presenterar utställningen.

Om RSKA

Research Studio for Knit and Architecture består av Matilda Norberg och Our Architectural Office genom Joel Persson och Edvin Bylander.

Matilda Norberg är textildesigner och lektor på designutbildningen på KMD, Universitetet i Bergen. Hon är utbildad vid Royal College of Art, London i knitwear och var tidigare kreativ ledare för norska varumärket Oleana och genomdrev där en estetisk nyrikting, grundat i lokal produktion och bärkraft. Det var på Oleana som Matilda kom i kontakt med 3D-stickning för första gången och med både formgivning, produktutveckling och produktion på samma plats kunde Matilda ha total kreativ kontroll från idé till utförande. Matildas första kollektion köptes in av Norges Nationalmuseum.

Our Architectural Office är baserat i Malmö och Bergen, Norge och drivs av Edvin Bylander, arkitekt och Joel Persson, arkitekt och designer. Kontoret har fokus på form, offentlig konst och innovation – ofta med inslag av experiment samt digital design och produktion. Projekten kretsar kring kultur och industri med konceptuella och strategiska dimensioner, som spänner från förarbete och jury för Wisdome, Tekniska Museet i Stockholm till konstnärsateljé på Rosengård i Malmö. Edvin och Joel har skrivit boken Offentligt konstarbete – fallstudier i konst och arkitektur (2023) baserat på ett forskningsprojekt kontoret genomfört med stöd från Trafikverket.


Om Form/Design Center

Form/Design Center i Malmö är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige. I en unik kulturhistorisk miljö i centrala Malmö kan du uppleva utställningar, workshops och föreläsningar, eller besöka butiken och tidskriftscaféet. Form/Design Center är en plattform för branschen och driver olika hållbarhetsprojekt. Form/Design Center är utsedd av regeringen som nationell nod för gestaltad livsmiljö och officiell partner i New European Bauhaus. Form/Design Center startades 1964 som en del av den ideella föreningen Svensk Form och drivs idag med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.


Kontaktpersoner

Ansvarig strategisk utveckling inom arkitektur
Angelica Åkerman