2022-05-16 06:00Pressmeddelande

Lokstallarna blir huvudarena för Southern Sweden Design Days

Den 19 maj kl. 11 öppnas portarna till Southern Sweden Design Days 'Main Location' i de gamla järnvägsverkstäderna Lokstallarna i stadsdelen Kirseberg i Malmö. Lokstallarna utgör en samlingsplats för designfestivalen med över 6 000 m² utställningsyta, matverkstad och en livestudio med seminarier och panelsamtal inför publik. Fri entré och öppet för alla.

Med ett fullspäckat program med över 150 programpunkter, på mer än 60 olika platser i Malmö fylls staden den 19–22 maj med design. Hela programmet finns att upptäcka på southernswedendesigndays.com

Designfestivalens huvudarena Lokstallarna har en stark personlighet och historia. På 1930-talet var järnvägsverkstäderna Malmös näst största arbetsplats. Idag har lokalerna fått ett nytt liv och fungerar som ett pulserande kultur- och hantverkscenter.

På torsdagen och fredagen livesänder 'SSDD Studio' panelsamtal, seminarier, intervjuer och workshops från Lokstallarna. Alla är välkomna att besöka studion och ta del av programmet kostnadsfritt under dagarna. Programmet är på engelska för att nå en internationell publik. 

Southern Sweden Design Days arrangeras av Form/Design Center i Malmö – den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige.

Höjdpunkter i programmet

Utställningar på Main Location i Lokstallarna

ADORNO_PROXIMITY_SSDD2022

Adorno Proximity

I samarbete med Adorno – The Curated Platform for Contemporary Collectible Design kurateras en kollektion med utvalda objekt av tio sydsvenska designers som lanseras under Southern Sweden Design Days. Kollektionen presenteras både fysiskt i en utställning på Lokstallarna i Kirseberg i Malmö och digitalt på Adornos hemsida. Genom sin medverkan i utställningen får utställarna även möjlighet att sälja sina objekt via Adornos online plattform. 

Deltagare: Andrea Santinavez, Andréason & Leibel, Ebba, Lindgren, Förstberg Ling, Jona Berglind Stefansdottir, Lab La Bla, Lisa Darland, Louise Hederström, Moa Lönn, Studio M

Läs mer ››

Arkitektur 

Arkitektur handlar i första hand om kvaliteterna i och på de vardagliga rum där våra liv utspelar sig. Den här utställningen ger exempel på hur man kan arbeta med olika aspekter av närhet i projekt från Arkitektskolan, Lunds Universitet. Här får studenterna möjlighet att utforska, utveckla och gestalta hållbara rumsliga sammanhang för mänskligt liv; rum och platser som syftar till att skapa kreativa och inspirerande förutsättningar för alla – lokalt såväl som globalt. 

Deltagare: Arkitektskolan, Lunds Universitet LTH 

Läs mer ››

The Dinner 

Våra liv kräver mer och mer att vi föreställer oss vår framtid. Tiden är en ständig rörelse och vi lever i relation till denna rörelse. The Dinner är en konstinstallation som kartlägger en middag mellan vänner under tre timmar. Syftet med installationen är att skapa verkliga upplevelser av framtida ekonomiska möjligheter samtidigt som prototyper av framtidens nödvändiga innovationer avseende 'Dark Matter’ testas.

Deltagare: Dark Matter Labs, SVID

Läs mer ››

SPOK Punkt

SPOK lyfter blicken från den digitala plattformen och bjuder in till fysiska möten vid långbord. SPOK Punkt är en mötesplats med syftet att sammanföra lokala tillverkare och formgivare. Här ges exempel på den materialkunskap som finns ansluten till SPOK. Det görs genom fyra möbelgrupper framtagna av SPOK genom ett nära samarbete med tillverkare från de första regionala hubbarna att ansluta till SPOK. Västra Götaland, Halland, Blekinge och Skåne. Resultatet representeras här genom möbler i olika material och tekniker producerade av tillverkare listade på SPOKs digitala plattform.

Deltagare: SPOK

Läs mer ››

Presence

Under utställningen Presence kommer Blå Station att visa upp allt från årets fascinerande nyheter till moderna klassiker som ständigt är aktuella. Ett axplock av innovativa och självständiga produkter som tillsammans visar upp en helhetsbild av Blå Stations design- och produktfilosofi.

Deltagare: Blå Station 

Läs mer ››

 
Liveprogram i SSDD Studio på Lokstallarna

Tourism Matters

Innovation är en nyckelfaktor i strävan efter ett hållbart Skåne och destination där turismen är en del av lösningen på de samhällsutmaningar vi står inför. En paneldiskussion om Design thinking, att arbeta i tvärsektoriella team och att hitta nya lösningar tillsammans med lokala aktörer. Panelen kommer att bestå av medlemmar från två projekt, Uppdrag Fotspår och Gastrolution-Nytänkarverkstad.

Deltagare: Josefine Carlsson, Tirsa Ramos-Pedersen, Jens Almqvist, Edith Salminen, Adam Mikkelsen, Stina Hallström

Läs mer ››

Det ultimata mellanrummet

Ett panelsamtal om kulturen och kreativa näringar som lokomotiv i en hållbar stadsutveckling; på plats i de gamla järnvägsverkstäderna där Malmös brokigaste kultur- och hantverkscentrum fyller Lokstallarna med liv och rörelse under och inför stadsplaneringsresan.

Deltagare: Jernhusen, Olof Martinsson, Freddie Bergkvist, Barry McDonald, Lisa Appelqvist

Läs mer ››

Shitty Business

Ett rundabordssamtal som tar utgångspunkt i att de kreativa näringarna är en växande, lönsam och gigantisk sektor, större än de flesta branscher; och samtidigt en gig-ekonomi av fattiga frilansare och micro-företagare med kontoret på fickan.

Deltagare: STPLN, Bertil Björk, Friedrike Roedenbeck, Caroline B Le Bongoat

Läs mer ››

 

Program i SSDD Studio på hemsidan

OCEAN

Lisa och Esa, Jollygoodfellow Printing Studio, har umgåtts med havet en hel del och intresserar sig för havet som resurs för en hållbar framtid ur olika aspekter. Tång är något som ges lite extra stor uppmärksamhet, såsom mat, gödning, syreproducent och spännande material. I projektfilmen syns delar av processen – samlandet av information, experimenterandet, olika förnimmelser av havet och hur fanzinet Ocean tar form.

Deltagare: Jollygoodfellow Printing Studio

Läs mer ››

Hej Designer

GOING PRO är ett affärsutvecklingsprogram där tio motiverade designers ges möjlighet att ta nästa steg i sitt kreativa entreprenörskap. Deltagarna i GOING PRO kommer att ställa ut sina verk i en grupputställning på Lokstallarna och porträtteras i filmserien ”Hej, Designer” som en del av SSDD Studio:s programtablå på hemsidan.  

Deltagare: Gustav Carlberg, Jennifer Idrizi, Karolina Brobeck, LantzVarghans, Lottas Träd, Polymorf, sa:k design studio, Sara Sjöbäck, Scruffy little love, Studio Ebba Lindgren

Läs mer ››

Alla partnersOm Form/Design Center

Form/Design Center är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige och en nationell nod för gestaltad livsmiljö. Här kan du ta del av utställningar, workshops, samtal och föreläsningar, eller besöka vår butik och vårt café. Form/Design Center är också en plattform för branschen och deltar i olika utvecklingsprojekt. Form/Design Center drivs av Svensk Form Syd som är en ideell förening med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.


Kontaktpersoner

Kommunikationschef – Form/Design Center
Marina Jackler
Ansvarig strategisk utveckling av designbranschen – Form/Design Center
Terese Alstin
Projektledare Southern Sweden Design Days – Form/Design Center
Ann Isler