2022-05-19 09:14Pressmeddelande

Idag öppnar Southern Sweden Design Days

Main Location – Southern Sweden Design DaysMain Location – Southern Sweden Design Days

Med ett fullspäckat program på mer än 60 olika platser i Malmö fylls staden med design. Idag öppnas portarna till Southern Sweden Design Days huvudarena i de gamla järnvägsverkstäderna Lokstallarna i stadsdelen Kirseberg i Malmö. Fri entré, 19–22 maj kl 11–18.

Hela programmet finns att upptäcka på southernswedendesigndays.com

Lokstallarna utgör en samlingsplats för designfestivalen med över 6 000 m² utställningsyta, matverkstad och en livestudio med seminarier inför publik.

'SSDD Studio' på Lokstallarna bjuder under torsdagen och fredagen på ett fullspäckat program med panelsamtal, seminarier, intervjuer och workshops. Alla är välkomna att besöka studion och ta del av programmet kostnadsfritt under dagarna. Programmet är på engelska och sänds även live på hemsidan.

Southern Sweden Design Days arrangeras av Form/Design Center i Malmö – den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige.

Höjdpunkter i programmet

Utställningar på Main Location i Lokstallarna

Mötesplatser

En slumpmässig placering av en möbel i vårt gemensamma rum fyller sällan ett ändamål. Att istället med omtanke ge varje produkt en placering i ett sammanhang, skapas den grundläggande förutsättning som behövs för att nå visionen man vill åstadkomma. Nola vill illustrera detta på Southern Sweden Design Days genom att ge sina produkter en scen i form av en Parklet. En mini-park som även den måste placeras med noggrann omtanke mot sin omgivning i förvandlingen mot hälsosamma städer som skapar välmående för oss människor.

Deltagare: Nola

Läs mer ››

PLUTO – A balancing act

Malmödesignern Louise Hederström och Swedish Ninja presenterar pendellampan PLUTO.

”Swedish Ninja har i sitt eget universum, designen sitt eget uttryck. Detta är något som jag alltid beundrat och därför är pendellampan Pluto en hyllning till strävan efter att våga tänka fritt. Vi känner den klassiska lampgloben väl, men hur kan den få ett nytt uttryck? Hur kan man finna balansen i rummet, låta en produkt ta plats men också inte ta över? 

Jag finner ofta min inspiration från naturen men denna gång vandrade min blick vidare mot vårt universum och på hur beroende vi är av att ständigt vara i balans. Pluto, till synes obetydlig längst ut i solsystemet och avklassificerad 2006 till en dvärgplanet, har fortfarande en grundläggande uppgift, att hålla vårt solsystem stabilt.”
– Designer Louise Hederström

Deltagare: Swedish Ninja, Louise Hederström 

Läs mer ››

The Cycle of Food

Resultatet av ett projektuppdrag där uppgiften var att utveckla ett koncept som främjar, och gör det enkelt att bibehålla, ett lokalt kretslopp för maten, med noll utsläpp av växthusgaser och förorenat avfall.

Deltagare: Industridesignutbildningen vid Lunds universitet, LTH

Läs mer ››

Gläntan – en plats för samtida konsthantverk

I en tid av klimatförändringar uppenbarar sig Gläntan, en utställning producerad av Konsthantverkscentrum. Här samsas ett unikt urval av samtida konsthantverk, som en fristad och ett slags motpol till vår tids flöde av massproducerade objekt. Bland verken i utställningen är handens språk tydligt. Den konstnärliga tolkningen tillsammans med teknisk skicklighet skapar en närhet till materialet och bjuder på taktila verk med stark närvaro.

Deltagare: Konsthantverkscentrum

Läs mer ››

Form/Design Center Pop-up butik

Form/Design Center öppnar popup-butik på Lokstallarna under Southern Sweden Design Days. Alla produkter som säljs i butiken är formgivna av deltagare i festivalen. Produkterna presenteras i utställningsvagnen NOMAD formgiven av Stoft Studio och Kajsa Willner och kan köpas av besökare direkt på plats.

Läs mer ››

Alla partnersOm Form/Design Center

Form/Design Center i Malmö är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige och en nationell nod för gestaltad livsmiljö. Här kan du ta del av utställningar, workshops, samtal och föreläsningar, eller besöka vår butik och vårt café. Form/Design Center är också en plattform för branschen och deltar i olika utvecklingsprojekt. Form/Design Center drivs av Svensk Form Syd som är en ideell förening med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.


Kontaktpersoner

Ansvarig strategisk utveckling av designbranschen – Form/Design Center
Terese Alstin
Projektledare Southern Sweden Design Days – Form/Design Center
Ann Isler