2023-05-25 08:14Pressmeddelande

Idag öppnar Malmös internationella designfestival

Med ett fullspäckat program på mer än 60 olika platser i Malmö fylls staden med design. Idag kl. 11.00 öppnas portarna till Southern Sweden Design Days huvudarena i de gamla järnvägsverkstäderna Lokstallarna i stadsdelen Kirseberg i Malmö. Festivalen pågår 25–28 maj. Hela programmet finns att upptäcka på southernswedendesigndays.com

Lokstallarna utgör en samlingsplats för designfestivalen med över 6 000 m² utställningsyta, workshops för barn, matverkstad och en livestudio med seminarier och panelsamtal inför publik.

'SSDD Studio' på Lokstallarna bjuder under torsdagen och fredagen på ett fullspäckat program med panelsamtal, seminarier, intervjuer och workshops. Alla är välkomna att besöka studion och ta del av programmet under dagarna. Programmet är på engelska och sänds även live på hemsidan.

Besökare till Lokstallarna köper en biljett i entrén för 45 kr som är giltig för alla fyra dagar. Barn och unga 0–18 år går in gratis. Programmet på övriga platser i staden är kostnadsfritt. 

Southern Sweden Design Days arrangeras av Form/Design Center i Malmö – den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige.

Höjdpunkter i programmet

Årets tema för Southern Sweden Design Days program är dissonans, med syfte att väcka kreativitet och lust att driva förändring i en tillvaro som skaver. 

NATTLIG DISSONANS

En utställning med några av Sveriges främsta designers och konstnärer som utforskar gränslandet mellan dröm och verklighet. Utställningen visas i Lisa Hillands verkstad och studio som hon delar med sin mor akvarellkonstnären Margo, Margaretha Olsson som också medverkar.

Deltagare: Kajsa Willner, Maxjenny Forslund, Mats Theselius, Helene Toresdotter, Margo Margaretha Olsson, Lisa Hilland, sa:k designstudio
Location: Atelier Lisa Hilland
Läs mer →

KAOS

I keramikverkstaden Artibus tar keramiker fram alster utifrån samma tema, Kaos. Temat skapar ordning, nya vägar, banor, röra, leder till nya uppfinningar, nya idéer, kombinationer, möten, bekanta. Verken bildar nya användningsområden, metoder och ställen.

Deltagare: Artibus, Mattis Rosenbaum, Melissa Ciardullo, Karina Pioner, Lisa Rizell, Emma Gudmunds, Amanda Ekstedt, Elsa Hallqvist, Tilda Mårtensson, Alma Ånhammar, Ewa Lantz, Séverine Monsonégo, Anna Grahn, Lisa Niklasson, Maria Richardsson, Cecilia Baylav, Humle Rosenkvist, Vanessa Rabal
Location: Artibus
Läs mer →

THE EXHALE INFECTION

Verken i utställningen börjar som en glaskropp som glasblåsaren Josefin Bravo fyller med sin luft, glaskroppen blir infekterad och skapar en dissonans. Den tappar luften, andas ut, kollapsar och bildar en ny form som är på väg någonstans. Kropparna bär på infektionerna, blir dom inte av med dessa? Eller har den nya formen fått acceptera sitt öde och tar med sig dom som sitt bagage in till det nya?

Deltagare: Glass by Bravo
Location: Jungmansgatan 22D
Läs mer →

OO

OO är en design-duo som alltid gått och nynnat på en dissonant ton både i sina liv och sitt skapande, en ton som balanserar mellan vackert/fult, helt/trasigt och för mycket/lite. Nyfikenhet är den kraft som drar dem framåt mellan olika material och tekniker. Dom arbetar i trä, plast, keramik och metall. Dom gjuter, 3d-printar, svarvar och bygger. Ambitionen är att skapa mer eller mindre funktionella objekt men som alltid innehåller stor dos kärlek och personlighet.

Deltagare: Oskar Olsson, Olof Janson
Location: Main Location, Lokstallarna
Läs mer →

DON’T THROW ME AWAY

För närvarande gillar allt fler att handla på nätet. Och wellpapp är ett ofta använt skyddsmaterial vid transport. När vi får paket spara vi de varorna vi har köpt, men oftast slängs vi de wellpapp som skräp. Genom att ta vara på wellpappen har Lili Lu Studio tillverkat flera smycken genom avgjutning av wellpapp för att visa upp de vackra egenskaperna hos materialet som vanligtvis förbises.

Deltagare: Lili Lu Studio
Location: Beyond Us
Läs mer →

APPARITIONS

Apparitions är en samling skulpturer gjorda av drivved och återvunnet trä. Projektet är en utforskning av potentialen och begränsningarna hos hittat eller återvunnet material och hur de påverkar den kreativa processen. Utställningen har fått namnet Apparitions, uppenbarelser, eftersom skulpturerna på något sätt är spöken av sitt tidigare syfte, räddade och förda tillbaka i en ny form. En samling av former förenade till en ny helhet, var och en med sin egen berättelse.

Deltagare: Klara Bonifazio Hedener
Location: Folkets Park
Läs mer →

INVIGNING! DAHL AGENTURER MALMÖ

Med snart 50 års erfarenhet i bagaget erbjuder Dahl Agenturer en handplockad kollektion av mattor, belysning, möbler och nu på sistone även konst. Sedan tidigare finns Dahl Agenurer både i Stockholm och Göteborg men nu inviger de äntligen deras showroom i Malmö!

Deltagare: Dahl Agenturer
Location: Södra Promenaden 53
Läs mer →

THE OBJECT OF DESIRE

Charlie Davidson Studio presenterar en samling extrema kroppar förklädda till schäslonger, en sorts möbel som associeras till femininitet och förförelse. Arbetet har pågått i över tio år och implementerar en uppsjö av material, tillverkningsprocesser och modelleringstekniker. Davidson skapar ett narrativ kring samhällets roll i att forma, förvränga och objektifiera kvinnokroppen. Varje schäslong har en unik strukturell form som utesluter behovet av en kropp eller docka inuti. 

Deltagare: Charlie Davidson Studio
Location: Main Location, Lokstallarna
Läs mer →

TALL TALES – MER ÄN MÄNSKLIGA RELATIONER

I en workshop ledd av Louan Wang kan besökare upptäcka skönheten i svenska tallar genom att prova på den japanska traditionen ’Kokedama’ genom att odla växter i hängande mossbollar. Kokedama, eller fattingmansbonsai som det också kallas, är en hantverkstradition där en rötterna på en växt gror ur en boll av mossa och jord. Det är en representation av estetiken wabi-sabi eller uppskattningen av naturens ofullkomlighet.

Deltagare: Locally Alien, Louan Wang
Location: STPLN
Läs mer →

PASS-THE-AUX

Som en del av Southern Sweden Design Days belyser Pass-The-Aux modern musikproduktion och sampling som hantverk. Genom att öka medvetenheten kring dissonansen mellan tekniska, juridiska och kulturella processer som formar framtiden för samplingsbaserad musik. Pass-The-Aux är en eventserie som skapar tid och plats åt musikproducenter, beatmakers och artister att dela med sig av demos, ofärdiga låtar och outgiven musik.

Deltagare: On Cite Malmö, Skånes Stadsmission, Höstlöv Eventtektik
Location: Skånes Stadsmission
Läs mer →

DESIGN SOM UTVECKLINGSKRAFT I SKANDINAVIEN

Ett samtal och omvärldsspaning om design och hur det används i de skandinaviska länderna. I samtalet medverkar representanter från den norska designorganisationen DOGA och de svenska designorganisationerna Svensk Form och SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign och Svenska Designsällskapet. Det här är det sjunde seminariet i serien Design talks med inspiration från studien Design som utvecklingskraft

Deltagare: Tor Inge Hjemdal, Sara Gry Striegler, Jonas Olsson, Mats Widblom
Location: SSDD Studio, Lokstallarna
Läs mer →


→ Utforska fler programpunkter på southernswedendesigndays.comOm Form/Design Center

Form/Design Center i Malmö är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige. I en unik kulturhistorisk miljö i centrala Malmö kan du uppleva utställningar, workshops och föreläsningar, eller besöka butiken och tidskriftscaféet. Form/Design Center är en plattform för branschen och driver olika hållbarhetsprojekt. Form/Design Center är utsedd av regeringen som nationell nod för gestaltad livsmiljö och officiell partner i New European Bauhaus. Form/Design Center startades 1964 som en del av den ideella föreningen Svensk Form och drivs idag med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.


Kontaktpersoner

Kommunikationschef – Form/Design Center
Marina Jackler