2023-10-30 12:31Pressmeddelande

I am sitting here. Are you sitting here too? – en utställning med skulpturer av Maya Strandberg

Skulptur av Maya StrandbergFoto: Johan Knobe

Den 11 november öppnar I am sitting here. Are you sitting here too? på Form/Design Center – en utställning med keramiska verk av Maya Strandberg. Utställningen är den sjätte av sju i projektet 7 x konsthantverk, ett samarbete mellan Form/Design Center och Konsthantverkscentrum.

”Vi är väldigt glada över samarbetet med Form/Design Center och stolta över att tillsammans få presentera Maya Strandberg, en av landets starkast lysande stjärnor på konsthantverksscenen. Hennes keramiska skulpturer är mästerliga i sitt utförande och uttrycker ett vitt spann av känslor. Vi tror att publiken kommer få ett fint möte med Strandbergs arbete och att man får uppleva den närvaro som verken i sig så tydligt förmedlar”, säger Maj Sandell, VD Konsthantverkscentrum.

I Maya Strandbergs verkstad växer stora, egenartade skulpturer långsamt fram. Verken byggs upp genom att leran ringlas, flätas och fogas samman. I en ömsesidig påverkan mellan form och yta integreras mönster och strukturer successivt i objektet. För betraktaren kan skulpturerna associeras till uppgrävda artefakter, men också förstenade, och på samma gång besjälade, naturformationer. Resultatet är verk som befinner sig i gränslandet mellan det abstrakta och det figurativa.

Utställningens titel är från början namnet på en installation som Mayas mamma arbetade med en tid innan hon gick bort, och som Maya nu lånar av henne. I am sitting here. Are you sitting here too? är också en fortsättning på Mayas projekt Tell me where you are, som bland annat visats på Gustavsbergs Konsthall. Titlarna, satta i kronologisk ordning, bildar en dialog med varandra som antyder en närvaro, ett anrop, en saknad.

Båda projekten berör sorg, och undersöker vår kroppsliga och själsliga förankring i världen. I arbetet med leran bottnar Maya i vetskapen om att den bildats av vittrande berg, att den är en del av jorden. Under arbetets gång iklär sig skulpturerna sakta rollen som både människa och natur. 

I am sitting here. Are you sitting here too? visas 11 november–7 januari på Form/Design Center i Malmö.

Vernissage på Form/Design Center

Lördagen den 11 november kl 12.00 är det vernissage för utställningen. På plats på öppningen finns Maya Strandberg, Linda Soondra (projektledare Konsthantverkscentrum) och Maria Vieweg (projektledare Form/Design Center). Presentation av utställningen sker klockan 12.15. Varmt välkommen!

Om Maya Strandberg

Maya Strandberg (f 1981) är uppvuxen i Växjö och är utbildad vid Högskolan för konsthantverk och design, HDK, i Göteborg. Hon avslutade sin master 2009. Numera är Maya bosatt i Stockholm och har sin verksamhet i Ateljéföreningen G-studion i Gustavsberg.

7 x konsthantverk

7 x konsthantverk är en serie med sju utställningar som genomförs under perioden 2020–2024 i ett samarbete mellan Konsthantverkscentrum och Form/Design Center. Projektet visar, genom skiftande material och uttryck i utställningarna, konsthantverkets bredd och den expertis som konsthantverkaren besitter. Syftet med projektet är att uppmärksamma konsthantverket som en egen konstnärlig disciplin, sprida kunskap om och stärka visningsmöjligheterna för konsthantverk i Skåne. 


Om Form/Design Center

Form/Design Center i Malmö är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige. I en unik kulturhistorisk miljö i centrala Malmö kan du uppleva utställningar, workshops och föreläsningar, eller besöka butiken och tidskriftscaféet. Form/Design Center är en plattform för branschen och driver olika hållbarhetsprojekt. Form/Design Center är utsedd av regeringen som nationell nod för gestaltad livsmiljö och officiell partner i New European Bauhaus. Form/Design Center startades 1964 som en del av den ideella föreningen Svensk Form och drivs idag med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.


Kontaktpersoner

Projektledare – Form/Design Center
Maria Vieweg