2023-04-28 07:28Pressmeddelande

Hela programmet släpps för Malmös designfestival Southern Sweden Design Days

Karta över Malmö fylld med programpunkter

Hur möter det samiska hantverket ett massproducerat materialval? Hur kan barns berättelser skapa hållbara och meningsfulla rum och produkter? På vilket sätt kan designers arbeta med restmaterial från möbeltillverkare? Med ett fullspäckat program med över 150 programpunkter, på mer än 60 olika platser i Malmö fylls staden med design. Hela programmet finns att upptäcka på southernswedendesigndays.com  

Syftet med Southern Sweden Design Days är att sprida kunskap om design, arkitektur och konsthantverk – med fokus på hållbarhet, samverkan, utveckling och innovation. Festivalen riktar sig till en bred allmänhet såväl som professionella besökare. Festivalens huvudarena genomförs i de gamla järnvägsverkstäderna Lokstallarna i stadsdelen Kirseberg i Malmö. 

Main Location’  är fyllt med över 30 större utställningar, workshops för barn, matverkstad och en livestudio med seminarier och panelsamtal på maffiga 6 000 kvm. Att fylla en byggnad som har en stark personlighet och historia med inspirerande och innovativ design skapar ett spännande möte, säger projektledare Ann Isler.  

Besökare får uppleva design ur olika perspektiv på olika platser runt om i Malmö, samtidigt som det ges en möjlighet att upptäcka nya områden i staden. Årets program breder ut sig på mer än 60 platser över hela staden, från Limhamn i väster till Valdemarsro i öst. Southern Sweden Design Days arrangeras av Form/Design Center.  

Ansök om pressackreditering till Main Location genom att fylla i formuläret på vår hemsida. 

Höjdpunkter i programmet 

Årets tema för Southern Sweden Design Days program är dissonans, med syfte att väcka kreativitet och lust att driva förändring i en tillvaro som skaver. 

NO SENSE OF BALLS – CANDYTUFT SPORTAR 

Taskigt bollsinne och bristande sportkunskaper stoppar inte Candytuft. Designduon har tagit över Malmö Roddklubbs gym och omklädningsrum och bjuder Malmö på en fyra dagars hemmamatch. En svettig utställning fylld av konkurrerande lag, locker room talk, korrupta domare och extatiska supportrar. Tillsammans med en grupp konstnärer och designers skapas verk på temat SPORT. På spelplanen delar vinnare och förlorare pallplats!  

Deltagare: Ebba Lindgren, Maria O’Brian, Linda Ottosson, Jennifer Idrizi, Lisa Vaccino , Hanna Säll + Hanna-Kaarina Heikkilä, Elizabeth Lewis, Graham Adey, Sofie Håwi + Mikkel Garde, Carl Fredrik Emrik, Lotta Grimborg, Evelina Björnqvist, Anna Gudmundsdottir + Oskar Olsson
Location: Malmö Roddklubb 

FISKER OCEAN ALL ELECTRIC SUV

Kalifornien-baserade Fisker Inc. vill revolutionera fordonsindustrin genom att designa och utveckla individuell mobilitet i linje med naturen. Drivet av en vision om en ren framtid för alla, är företaget på ett uppdrag att skapa världens mest hållbara och känslomässiga elfordon. Nu lanseras företagets första produkt, den helelektriska SUV:n Fisker Ocean. Bilen med fem passagerarsäten, är designad från början till slut av Henrik och hans team, är redo att bringa oordning i bilvärlden genom sitt hantverk, teknik, innovation, överkomliga priser och hållbarhet. 

Deltagare: Fisker Inc.
Location: Main Location, Lokstallarna

CRAFTED POTENTIAL

En utställning arrangerad av Olsson & Gerthel som bjudier in möbeltillverkaren Fogia att samarbeta med designern Kajsa Willner som arbetat med att utforska den outvecklade potentialen hos restmaterial och biprodukter från företagets tillverkningsprocess. Crafted potential är en utställning som hyllar alla möjligheter som finns med att ta tillvara på outnyttjat material och hur olika strategier kan bidra till att implementera system där restmaterial kan uppnå sin fulla potential. 

Deltagare: Kajsa Willner, Fogia, Olsson & Gerthel
Location: Olsson & Gerthel

Läs mer →

DOARRÁS

Ett massproducerat materialval möter det samiska hantverket ‘duodje’. Duodje är grunden som omformats till detta verk med ett känt svenskt företags blå plastpåsar med detaljer i rött och gult kläde som är handsytt i kanterna, samt ett handvävt ullband, ‘lissto’. Dissonans skapas när de traditionella samiska kunskaperna när det möter det destruktiva konsumtionssamhället. 

Deltagare: Katarina Kielatis
Location: Breadfield 

REACT – REMOVE

Designers tenderar att lösa problem genom att lägga till innovativa produkter, system eller idéer. Men i en värld som är hårt påverkad av överkonsumtion och överproduktion ställs frågan om designerns roll och betydelse. Det offentliga konstrummet Anon rör sig sömlöst från hållbart tänkande till radikal handling. Under Southern Sweden Design Days öppnar Anon upp dörren till en utställning om sorg, förluster och föremål vi kan behöva begrava för att kunna blicka in i en bättre framtid.

Deltagare: When!When!, Institute for Transition
Location: Anon 

Läs mer →

TOMAT TOMAT

I samband med lanseringen av Julia Tuvessons bok “Tomat Tomat” öppnar Kulladals showroom upp och bjuder in till en utställning, reflektion och en interaktiv matupplevelse kring kökets roll, vår personliga relation till kök och våra barndomsminnen kopplade till detta. Boken kretsar kring uppväxten och tomaten som råvara och vardagshjälte blir en röd tråd genom livet - från mammas pastejmackor, pappas köttfärssås och ketchup med happy meal. Besökaren tas med på en resa i Julias barndoms köksvärld. Det blir tv-spel, häng kring köksön, musik och massa god tomatmat. En medveten kontrast av livets olika faser i ett kök. 

Deltagare: Kulladal Kitchens, Julia Tuvesson
Location: Kulladal Kitchens Showroom

LIKA OLIKA

Lika olika är en serie vägghyllor skapade av spill och återvunnet material. Vägghyllorna är lika i sin funktion och storlek men olika i material, teknik och uttryck skapad utifrån materialets givna förutsättningar. Genom att göra av det som redan finns ger studio VI PÅ ÖN sig själva ramar innan de vet var det kommer att leda. Inte nödvändigtvis för att skapa harmoni utan snarare överraska både sig själva och andra. 

Deltagare: VI PÅ ÖN
Location: Beyond Us  

Läs mer →

NESTING

Nesting är en utställning som utforskar förhållandet mellan de föremål vi väljer att omge oss med och de sätt på vilka de berikar och pryder våra inre liv. Från de vardagliga föremålen som ger komfort och förtrogenhet till de dekorativa accenterna som återspeglar vår personliga stil och ambitioner. I den här utställningen utforskar Yasmina och Daniela hur vi som människor kan ta våra erfarenheter och tankar från ett mentalt plan och omsätta dem till något fysiskt och påtagligt. Genom att skapa en fristad för drömmar och idéer bjuds besökaren in att reflektera över sina egna erfarenheter av att bygga bo och berättelserna bakom de föremål som har särskild betydelse för dem. 

Deltagare: Yasmina Karli Malmsten, Daniela Doe
Location: SURR Studio 

PUNDARSLÖJD

I ett pop-up galleri kurerat av Malmöiterna Ossian Theselius och Axel Dernevik välkomnas besökaren till ett långbord där föremål och objekt utgör festdeltagarna. I rummet finns några av Sveriges främsta unga formgivare och konstnärer representerade i form av möbler, objekt och prints. Flera av deltagarna är kända genom utställningar i Europa, Ung Svensk Form och Liljevalchs Vårsalong.

Deltagare: Ossian Theselius, Studio Dernevik, Katrin Almquist, August Håkansson Orswall, Martin Thübeck, Dorthe Gotlieb, Jakob Warg, Per Heldorf med fler. 
Location: Liket Bar 

Läs mer → 

UNIK FABRIK – DIALOGEN FORMAR RUMMET

Genom dialog och medskapande fångas barnens berättelser upp och formas till hållbara och meningsfulla rum och produkter i offentliga miljöer. Det finns en obalans i samhället över vilka som får komma till tals. Utställningen bjuder in till samtal om vikten av att involvera barn och unga i design-och utvecklingsprocesser, visar genomförda projekt och diskuterar nya. 

Deltagare: Unik Fabrik, Kluster Periskop
Location: Verket Studio 

Läs mer → 

UTDELNING AV REGION SKÅNES DESIGNPRIS

Region Skånes designpris premierar god design av vara, funktion eller tjänst som är av betydelse för regional utveckling. 2023 års vinnare av priset vill förändra samhällets syn på funktionshinder från ett medicinskt tillstånd till att i stället se människan - med sin livsstil, identitet, stil och smak. Oavsett vilka förutsättningar vi har och hur vi ser ut, så är våra liv värda att leva fullt ut. Det är grundtanken i möbelvarumärket Lilla Elefant, skapat av industridesignern Yesol Kim och möbelsnickaren Peder Karlsson. De har undersökt vilka vardagsproblem personer med funktionsnedsättningar ofta upplever och hur de med hjälp av design kan göra deras liv enklare - och vackrare! 

Deltagare: Region Skåne, Lina Wedin, Lilla Elefant
Location: SSDD Studio 

Läs mer → 


→ Utforska fler programpunkter på southernswedendesigndays.com

 Om Form/Design Center

Form/Design Center i Malmö är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige. I en unik kulturhistorisk miljö i centrala Malmö kan du uppleva utställningar, workshops och föreläsningar, eller besöka butiken och tidskriftscaféet. Form/Design Center är en plattform för branschen och driver olika hållbarhetsprojekt. Form/Design Center är utsedd av regeringen som nationell nod för gestaltad livsmiljö och officiell partner i New European Bauhaus. Form/Design Center startades 1964 som en del av den ideella föreningen Svensk Form och drivs idag med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.


Kontaktpersoner

Kommunikationschef – Form/Design Center
Marina Jackler
Projektledare Southern Sweden Design Days – Form/Design Center
Ann Isler