2024-07-04 13:56Pressmeddelande

Fullspäckad arkitekturhöst på Form/Design Center

Logga för Arkitekturdagen 2024.Grafisk profil: Andréason & Leibel.

I höst arrangerar Form/Design Center tillsammans med Sveriges Arkitekter ett brett arkitekturprogram med flera nedslag. För sjunde året i rad arrangeras Arkitekturdagen, fylld med undersökande samtal och föreläsningar om arkitektur i en föränderlig värld. I anslutning invigs utställningen ”The Great Repair Moves North” i samarbete med ARCH+ med ett omfattande program. Samma vecka är Open Architecture Studio tillbaka där Malmös arkitekter under två dagar bjuder in för att visa pågående projekt.

Inom arkitektur efterlyses allt fler strategier för att minska resursförbrukningen, bevara och reparera det som redan finns. Men vilka grundläggande praktiker är det vi behöver ersätta och vilka system behöver vi reparera? Hur kan arkitekturen fungera som en reparerande kraft?

Under hösten kommer Form/Design Center i samarbete med Sveriges Arkitekter, ARCH+ och en rad lokala aktörer att sätta ljus på frågor om omsorg som praktik och omhändertagandet av de system som skadats eller gått sönder.

Med ett omfattande höstprogram lyfts en ny arkitektonisk ideologi fram som är centrerad kring reparation och omsorg.

“Vi är väldigt glada och stolta att tillsammans med ARCH+ och Sveriges Arkitekter få visa “The great repair moves north” i Malmö. En resande utställning där flera internationellt kända arkitekter och gestaltare sätter ljus på behovet av en mer omsorgsfull och etisk medveten arkitektur. Centrala frågeställningar som kommer att genomsyra hela höstens program på Form/Design Center.”

Angelica Åkerman, arkitekt och strategisk utvecklare av arkitektur, Form/Design Center.

10 september är det dags för den sjunde upplagan av Arkitekturdagen på Form/Design Center. Bilden är från 2023 och Victoria Percovich Gutierrez, Åsa Bjerndell, Karl Landin från CSAM. Foto: Form/Design Center.

10 september är det dags för den sjunde upplagan av Arkitekturdagen på Form/Design Center. Bilden är från 2023 och visar Victoria Percovich Gutierrez, Åsa Bjerndell, Karl Landin från CSAM. Foto: Form/Design Center.

Arkitekturdagen 10 september

Form/Design Center arrangerar varje år Arkitekturdagen tillsammans med Sveriges Arkitekter – en heldag med prisutdelning, samtal och föreläsningar om arkitektur. Med titeln ”Repair the Practice/Practice the Repair” fortsätter årets arkitekturdag traditionen av att föra ett undersökande förhållningssätt och samtal om arkitektur i en föränderlig värld.

Med talare som Flores & Prats, Summer Islam från Material Cultures och Christian Hiller, Felix Hofmann och Markus Krieger från ARCH+ undersöks ett flertal perspektiv på reparationssamhället och den praktik det förutsätter, grundat i en önskan om att utvidga den konventionella föreställningen om vad ”hållbar arkitektur” är. Fokus är att uppmuntra den viktiga dialogen mellan praktik, akademi, offentliga aktörer och näringsliv.

Foto från utställningen The Great Repair i Berlin.

The Great Repair visades första gången i Berlin 2023. Nu kommer utställningen till Form/Design Center med flera lokala inspel. Foto: David von Becker.

Utställningen ”The Great Repair Moves North” 10 september–3 november

I en värld som är ärrad av exploatering av resurser och människor, sargad av ojämlikhet, segregation och krig, kan då arkitekturen fungera som en reparerande kraft? Med denna frågeställning presenterar Form/Design Center utställningen "The Great Repair Moves North", ett resande projekt initierat av ARCH+, Tysklands ledande tidskrift inom arkitektur och urbanism. En utställning som sätter ljus på frågor om motsättningen mellan ekologisk balans och okontrollerad tillväxt och som starkt vill förespråka ett nytt arkitektoniskt etos centrerad kring reparation.

Utställningen tar upp ett flertal tillvägagångssätt från både lokala som internationella framväxande och etablerade konstnärer, byggnadsantikvarier och arkitekter som gör reparation påtaglig som ett nytt designparadigm. Medverkande är Lacaton & Vassal, Limbo Accra, Bow-Wow med flera.

Open Architecture Studio 2023 hos Kanozi arkitekter och Mareld landskapsarkitekter.

Open Architecture Studio är i höst tillbaka för andra året. Bilden är från 2023 hos Kanozi arkitekter och Mareld landskapsarkitekter. Foto: Form/Design Center.

Open Architecture Studio 11–12 september

Den 11–12 september är Open Architecture Studio tillbaka då Malmös arkitekter för andra året öppnar upp dörrarna och välkomnar både kollegor och nyfikna Malmöbor att ta del av pågående projekt och processer. Initiativet, som arrangeras av lokalföreningen Sveriges Arkitekter Skåne tillsammans med Form/Design Center, syftar till att ge ett tillfälle att mötas i ett bredare samtal om arkitektur där dialog, process och resultat är i centrum.

Höstens program

I samarbete med Sveriges Arkitekter, ARCH+ och en rad aktörer erbjuds under hösten ett omfattande program kopplat till utställningen ”The Great Repair Moves North” på Form/Design Center, bland annat med en rad ”Repair Schools” samt angränsande program med Sveriges Arkitekter Skåne, Iaspis, Alstra med flera.

Programmet släpps inom kort på formdesigncenter.com.Om Form/Design Center

Form/Design Center i Malmö är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige. I en unik kulturhistorisk miljö i centrala Malmö kan du uppleva utställningar, workshops och föreläsningar, eller besöka butiken och tidskriftscaféet. Form/Design Center är en plattform för branschen och driver olika hållbarhetsprojekt. Form/Design Center är utsedd av regeringen som nationell nod för gestaltad livsmiljö och officiell partner i New European Bauhaus. Form/Design Center startades 1964 som en del av den ideella föreningen Svensk Form och drivs idag med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.


Kontaktpersoner

Ansvarig strategisk utveckling inom arkitektur
Angelica Åkerman