2024-05-23 06:00Pressmeddelande

Form/Design Center firar 60 år med jubileumsfest och boksläpp

Form/Design Center 60 år

Den 5 juni 2024 fyller Form/Design Center 60 år! 1964 grundade pionjären Annika Heijkenskjöld Form/Design Center och skapade en unik plattform för svensk formgivning. Idag är Form/Design Center den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige – en plats där debatten hålls levande och nästa generation bjuds in i processen.

I 60 år har Form/Design Center varit den givna mötesplatsen för alla som vill vara delaktiga i utvecklingen av våra livsmiljöer. I de kulturhistoriska lokalerna på Hedmanska gården öppnas dörrarna årligen för över 115.000 besök. Form/Design Center är utsedd av regeringen till en nationell nod för gestaltad livsmiljö och officiell partner i New European Bauhaus.  

– Det är ett privilegium att få driva en stark och välförankrad mötesplats vidare i en tid med stora samhällsutmaningar. Form/Design Center har i 60 år adresserat, diskuterat och spridit kunskap om formens och samverkans betydelse. Det ska vi fortsätta med, säger Dorte Bo Bojesen, vd Form/Design Center

– Att blicka bakåt lär oss mycket om vår samtid, men ger också modet att tänka framtid. Därför känns det extra angeläget att berätta om Form/Design Centers grundare och historia när vi nu, precis som då, behöver lyfta fram arkitekturen och designens kraft i den stora omställningen, säger Monica von Schmalensee, styrelseordförande Form/Design Center

60-ÅRS JUBILEUMSFEST 

Form/Design Center bjuder in till ett festligt jubileumsfirande. På Hedmanska gården presenterar vi Långbord, ritad av arkitekterna Victoria Israelsson och Emma Broberg. Installationen invigs av Tobias Olsson förbundsdirektör Sveriges Arkitekter, Birgitta Ramdell styrelseledamot Sveriges Arkitekter Skåne och Angelica Åkerman strategisk utvecklare av arkitektur Form/Design Center. 

I entréhallen möts vi av en jubileumsutställning med Ingrid Sommars biografi Designaktivisten om Form/Design Centers grundare Annika Heijkenskjöld. Under kvällen fylls huset med musik, dans, bar och mingel. 

Plats: Form/Design Center, Lilla torg 9, Malmö 
Datum: Onsdagen den 5 juni 2024, kl. 19.00–23.00
Anmälan krävs: Anmäl dig här

LÄS MER: 

Ingrid Sommars biografi Designaktivisten 
https://formdesigncenter.com/utstallning/designaktivisten

Installationen Långbord på Hedmanska gården 
https://formdesigncenter.com/utstallning/langbord 

Om Form/Design Center 
https://formdesigncenter.com/om-oss 

Form/Design Centers historik 
https://formdesigncenter.com/historik 


Om Form/Design Center

Form/Design Center i Malmö är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige. I en unik kulturhistorisk miljö i centrala Malmö kan du uppleva utställningar, workshops och föreläsningar, eller besöka butiken och tidskriftscaféet. Form/Design Center är en plattform för branschen och driver olika hållbarhetsprojekt. Form/Design Center är utsedd av regeringen som nationell nod för gestaltad livsmiljö och officiell partner i New European Bauhaus. Form/Design Center startades 1964 och drivs idag med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.