2024-06-04 14:47Pressmeddelande

Festivitas – en hyllning till konsthantverket

Glasverk av Frida Lundén MörckVerk av Frida Lundén Mörck

Den 15 juni öppnar Festivitas på Form/Design Center – en utställning som representerar högtidlighet, gala, kalas, festglädje, pompa och ståt! Utställningen är den sjunde och sista i projektet 7 x konsthantverk, ett samarbete mellan Form/Design Center och Konsthantverkscentrum.

21 samtida svenska konsthantverkare har med sin nischade materialkunskap och hantverksskicklighet skapat såväl praktföremål som delikata objekt, båda med stor detaljrikedom och ett eget uttryck. Takkronor, festutstyrslar, bling-bling, utsmyckningar och neon tillsammans med chips och glas för champagne – allt som hör ett riktigt party till!

I utställningen ges även utrymme för kalasets baksidor, en efterfest med rester, miljömässig baksmälla och allmän ångest. I skärningspunkten mellan det vackra och det motbjudande kan ett glittrande blomsterarrangemang plötsligt framstå i mörkare dager.

Utställningens konfetti av uttryck och narrativ manifesterar också det svenska konsthantverkets bredd och materialrikedom. Det är med glädje och stolthet vi, tillsammans med de enastående utställarna, firar den sista delen i utställningsserien 7 x konsthantverk.

Innehållet i utställningen bygger på inkomna ansökningar till ett open call för Konsthantverkscentrums medlemmar. För urvalet svarar Konsthantverkscentrum och Form/Design Center gemensamt.

Medverkande formgivare

Anna Pettersson – keramik, Annette Gulbæk – glas, Britten Toftarp – återbruk, Catarina Hällzon – metall, Ea ten Kate – textil, Ebba von Wachenfeldt – glas, Emille de Blanche – metall, Frida Lundén Mörck – glas, Helena Sandström – metall, Ida Netterberg – keramik, Jeanette Wåhlstrand – keramik, Jokum Lind Jensen – metall, Jonas Rooth – glas, Katarina Spik Skum – duodji, Kristina Lundsjö – textil, Linn Sjöstedt – keramik, Miriam Parkman – textil, Morris Åkermalm – textil, Sofie Karlsson – textil, Tilda Dalunde – textil/metall, Tor Cederman – textil.

Vernissage på Form/Design Center

Lördagen den 15 juni kl 12.00 är det vernissage för utställningen med öppningstal och somrigt tilltugg. Välkommen på ett festligt mingel tillsammans med flera av de medverkande formgivarna och representanter från Konsthantverkscentrum.

7 x konsthantverk

Festivitas ingår i utställningsserien 7 x konsthantverk som är ett samarbete mellan Konsthantverkscentrum och Form/Design Center. Under åren 2020–2024 har samtida konsthantverk presenterats i såväl separatutställningar som grupputställningar på ett tema. Syftet är att uppmärksamma konsthantverket som en egen konstnärlig disciplin, sprida kunskap om och stärka visningsmöjligheterna för konsthantverk i Skåne.Om Form/Design Center

Form/Design Center i Malmö är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige. I en unik kulturhistorisk miljö i centrala Malmö kan du uppleva utställningar, workshops och föreläsningar, eller besöka butiken och tidskriftscaféet. Form/Design Center är en plattform för branschen och driver olika hållbarhetsprojekt. Form/Design Center är utsedd av regeringen som nationell nod för gestaltad livsmiljö och officiell partner i New European Bauhaus. Form/Design Center startades 1964 som en del av den ideella föreningen Svensk Form och drivs idag med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.


Kontaktpersoner

Projektledare – Form/Design Center
Maria Vieweg