2022-10-13 11:53Pressmeddelande

Datumsläpp och nytt tema för Malmös internationella designfestival Southern Sweden Design Days

Bild från Lokstallarna på lamporSwedish Ninja, en av utställarna 2022 på Main Location, Lokstallarna.

Den 25–28 maj 2023 är det dags för tredje upplagan av Southern Sweden Design Days – Malmös nya internationella designfestival som arrangeras av Form/Design Center. Under fyra dagar fylls staden av utställningar, seminarier, workshops och festligheter med fokus på hållbarhet, samverkan, utveckling och innovation. Årets nya tema är dissonans, med syfte att väcka kreativitet och lust att driva förändring i en tillvaro som skaver.

– Malmö är en stad som bubblar av energi med banbrytande designers, studios, kollektiv, skolor och producenter. Med Southern Sweden Design Days vill vi skapa en plattform för att kommunicera till världen vad den sydsvenska scenen har att erbjuda genom sin öppna approach. Med det också sätta södra Sverige på kartan, säger Dorte Bo Bojesen VD Form/Design Center.

Southern Sweden Design Days är öppet för besökare i alla åldrar och riktar sig mot en bred allmänhet såväl som professionella besökare. Både nationella och internationella aktörer är välkomna att delta.

Nytt tema 2023 ­– DISSONANS

Varje år presenteras ett nytt tema med syfte att inspirera, främja kreativitet och nya idéer för ett spännande program. Tema för Southern Sweden Design Days 2023 är dissonans. Dissonans är ett tillstånd av obalans – en känsla av att något inte stämmer. Dissonans kan väcka oro, men ger ofta upphov till innovativ utveckling i sin ständiga strävan efter harmoni. Inom musiken är dissonans tonkombinationer som går utanför musikaliska vanemönster. Intervall som strävar efter att bli upplösta till en konsonans, en spänningsfri samklang.

Dissonans skaver och väcker blandade känslor. På samma gång kan dissonans väcka kreativitet och lust att driva förändring. Dagens turbulenta tider kräver omställning och anpassning. Överväldigande fakta och händelser utlöser oenighet och polarisering. Ändå är dissonans grundläggande för ett demokratiskt samhälle och en drivkraft för debatt och utveckling, säger Terese Alstin ansvarig för branschutveckling Form/Design Center.

Main Location – Lokstallarna i Kirseberg

Lokstallarna i Kirseberg kommer även 2023 utgöra en samlingsplats för Southern Sweden Design Days med över 6 000 m² utställningsyta, matverkstad, popup-butik och en livestudio med seminarier och panelsamtal inför publik. Under fjolårets designfestival hade Lokstallarna över 10 000 besök.

I år har vi en ambition att göra en särskild satsning kring pedagogik och förmedling med insatser riktade mot barn och unga med syfte att stärka evenemangets genomgående fokus på kunskapsspridning, säger Ann Isler, projektledare för Southern Sweden Design Days.

Southern Sweden Design Days 2022

Totalt arrangerades omkring 160 programpunkter under Southern Sweden Design Days 2022 och över 390 innehållsskapare deltog. Totalt arrangerandes 124 fysiska aktiviteter på över 60 olika platser i staden, och sammanlagt hade Southern Sweden Design Days fysiska programpunkter ca 21 250 besök under samtliga eventdagar.

Om Southern Sweden Design Days

Southern Sweden Design Days är en internationell designfestival i Malmö. Festivalen öppnar dörrarna till den kreativa och dynamiska sydsvenska designscenen och bjuder in deltagare och besökare från hela världen. Southern Sweden Design Days är en årligt återkommande festival som synliggör och bygger kunskap kring design – med fokus på hållbarhet, samverkan, utveckling och innovation. 

Southern Sweden Design Days arrangeras av Form/Design Center – den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige.Om Form/Design Center

Form/Design Center i Malmö är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige och en nationell nod för gestaltad livsmiljö. Här kan du ta del av utställningar, workshops, samtal och föreläsningar, eller besöka vår butik och vårt café. Form/Design Center är också en plattform för branschen och deltar i olika utvecklingsprojekt. Form/Design Center drivs av Svensk Form Syd som är en ideell förening med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.


Kontaktpersoner

Ansvarig strategisk utveckling av designbranschen – Form/Design Center
Terese Alstin
Projektledare Southern Sweden Design Days – Form/Design Center
Ann Isler