2023-09-07 13:16Pressmeddelande

Collective Craft – en visuell tidsresa genom Textiltryck Malmös historia

Utställning Collective Craft – Textiltryck Malmö

Den 15 september öppnar Collective Craft på Form/Design Center – en utställning som bjuder med oss på en visuell tidsresa genom kollektivverkstaden Textiltryck Malmös fyrtioåriga historia. Visionen har varit att skapa en utställning med nutida såväl som äldre verk där besökaren kan upptäcka beröringspunkter mellan mer eller mindre tidstypiska uttryck från olika epoker. 

I utställningen ingår bland annat verk av Textiltryck Malmös tre grundare Ellen Odin – som visar sina precisa blocktryck på en mässhake, Tora Greve – som deltar med en unik bildväv och Dyveke Zadig – som visar handtryckta verk i omisskännlig collageteknik. Alla tre är fortfarande högst aktiva medlemmar i verkstaden. Butler/Lindgård ger besökaren möjlighet att ta del av deras storskaliga skissprocess där kroppens avtryck bildar mönster som handtryckts på linneplädar. Sven Fristedt visar ett verk från 90-talet. Verkstadens nytillkomna medlemmar, duon Lantz/Varghans, visar sin färgrika, handtryckta metervara. Takao Momiyama bjuder på sitt signum Sashiko, en japansk broderiteknik med tusenåriga rötter – här i samklang med screentryck.

Utställningen lyfter fram unika verk, handtryckta meter och delikat hantverk från 25 kreatörer. Den retrospektiva utställningen Collective Craft understryker den viktiga roll Textiltryck Malmö haft och fortfarande har för textil konst, form och konsthantverk.

– Jag blir lika hänförd och förundrad varje gång jag stiger in i Textiltryck Malmös lokaler på Korsgatan. Det är en verkstad där det skapas textila verk som både har funktion, är fyllda med symbolik och av drömmar. Verk som bär på berättelser om liv och som får mig att reflektera och fundera, säger Caroline B Le Bongoat, näringslivsutvecklare, Malmö stad.

– Textiltryck Malmö är unika i Sverige och i världen med de resurser, det kollegiala utbytet och den framåtanda verkstaden har, säger Orrit Stahlénius, utvecklare bild och form, Region Skånes kulturförvaltning.

Medverkande i utställningen:
Eva Ahnoff, Gudrun Bartels, Eva Björkstrand, Amanda Boierth, Hanna Butler, Matilda Ekström, Jenny Frank, Sven Fristedt, Tora Greve, Eliza Halvegård, Margareta Heijkenskjöld Holmgren, Sigrid Holmwood, Ivar Lantz, Karin Olu Lindgård, Karin Lindh, Takao Momiyama, Marketta Mäkinen, Nelly Nilsson Nyberg, Ellen Odin, Hannah Sandström, Elvira Varghans, Josabet Werkmäster, Marie Wetterstrand och Dyveke Zadig

Collective Craft visas på Form/Design Center 16 sept – 12 nov 2023. Vernissage den 15 sept kl 17.00.

Vernissage

Utställningen öppnar 15 september kl 17.00 med bubblor i glasen och tårtor bakade av föreningens medlemmar – precis som de firat alla sina tidigare födelsedagar. Kl 17.30 välkomnar Dorte Bo Bojesen, vd på Form/Design Center, kollektivets ordförande Karin Olu Lindgård som tillsammans med tidigare ordföranden presenterar utställningen och ger en inblick i föreningens långa verksamhet.

Jurybedömd utställning

Collective Craft är en jurybedömd utställning med fokus på att representera verkstaden, den textila historia kollektivet bär på och hur de gemensamt arbetat för att ge textilkonst, design och hantverk en stärkt position.

Juryns medlemmar:
Dorte Bo Bojesen, VD Form/Design Center 
Ellen Odin, Textiltryck Malmös ordförande 1983 – 1993
Marketta Mäkinen, Textiltryck Malmös ordförande 1993 – 1995 
Margareta Bergstrand, Textiltryck Malmös ordförande 1995 –1999 
Josabeth Werkmäster, Textiltryck Malmös ordförande 1999 – 2009 
Dyveke Zadig, Textiltryck Malmös ordförande 2009 – 2013
Karin Olu Lingård, Textiltryck Malmös nuvarande ordförande

Om Textiltryck Malmö

Textiltryck Malmö är en ideell förening för yrkesverksamma kreatörer inom Textilfacket. Idag har verkstaden 57 medlemmar i ett åldersspann mellan 23 och 94 år. I lokalerna på Korsgatan 6 i Malmö finns bland annat tre stora tryckbord, färgkök, infärgningsstation, transferpress och möjligheter för olika fixeringsprocesser vilket möjliggör professionellt konstnärligt arbete med textila präglingstekniker.


Om Form/Design Center

Form/Design Center i Malmö är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige. I en unik kulturhistorisk miljö i centrala Malmö kan du uppleva utställningar, workshops och föreläsningar, eller besöka butiken och tidskriftscaféet. Form/Design Center är en plattform för branschen och driver olika hållbarhetsprojekt. Form/Design Center är utsedd av regeringen som nationell nod för gestaltad livsmiljö och officiell partner i New European Bauhaus. Form/Design Center startades 1964 som en del av den ideella föreningen Svensk Form och drivs idag med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.


Kontaktpersoner

Projektledare – Form/Design Center
Maria Vieweg