2023-05-17 11:39Pressmeddelande

Barns demokratiska rättigheter inom arkitektur och stadsbyggnad i utställning på Form/Design Center

Demonstrationståg i Ängelholm. Demonstrationståg i Ängelholm tillsammans med konstnär Kalle Brolin. Foto Linda Unnhem

Vad händer om barn och unga bjuds in till en konstnärlig och lekfull process om demokrati och arkitektur? Utställningen Play for democracy som öppnar den 8 juni på Form/Design Center presenterar forskningsprojektet Lek för demokrati där 120 elever i årskurs 5 gjort en förstudie till det nya stadshus som planeras i Ängelholm år 2027.

Elever från två skolor i Ängelholm har på ett lekfullt sätt men med stort allvar fått utöva sina demokratiska rättigheter tillsammans med arkitekter och konstnärer. I en kreativ process och genom en serie workshops har eleverna fått ta del av grunderna i arkitektur och stadsbyggnad. De har formerat ett riktigt demonstrationståg och fört samtal med kommunpolitiker. På platsen för det kommande stadshuset har samma elever byggt en stadshusprototyp med tydliga budskap om vad de önskar se när det nya stadshuset står klart.  

Det bakomliggande forskningsprojektet Lek för demokrati är ett samarbete mellan Form/Design Center, Konstfrämjandet Skåne, Lunds universitet LTH, SLU Tankesmedjan Movium och Ängelholms kommun som genomförs med stöd av Formas.

"Barnkonventionens intentioner om barns delaktighet och rätt till lek måste omsättas i handling och bli en naturlig del av stadsutvecklingen. Barns språk är inte detsamma som vuxnas, och de har rätt att få möjlighet att uttrycka sig på sitt eget sätt – genom lek, rörelse och fantasi liksom genom sin kreativitet och sitt sätt att lösa problem. Vuxna har ansvar för att barnens engagemang och medverkan tas på allvar" säger Lena Jungmark, nationell koordinator för barn och unga, SLU Tankesmedjan Movium.

Elevernas idéer från processen har samlats, diskuterats och sorterats av projektgruppen som sedan formulerat ett medskick till den nu pågående arkitekttävlingen som avgörs hösten 2023.

I utställningen presenteras, via film, foto och modeller, en inspirerande process som landar i en vetenskaplig metod och akademisk fördjupning. Besökare kan prova på liknande moment som de eleverna deltagit i - tillverka en egen demonstrationsskylt, bygga ett eget rum med kartonger eller bidra till ett gemensamt plancollage! Utställningskoncept och gestaltning är framtagen av Sydväst Arkitektur & Landskap

Den 10 juni blir det öppningskalas för utställningen kl 13–15 då det finns möjlighet att träffa representanter från projektet.

Play for democracy visas på Form/Design Center 8 juni – 10 september 2023

Film

Se filmen som dokumenterat barnens process från workshops och demonstration till bygge och invigning av stadshusprototyp
Se filmen här ››

 Om Form/Design Center

Form/Design Center i Malmö är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige. I en unik kulturhistorisk miljö i centrala Malmö kan du uppleva utställningar, workshops och föreläsningar, eller besöka butiken och tidskriftscaféet. Form/Design Center är en plattform för branschen och driver olika hållbarhetsprojekt. Form/Design Center är utsedd av regeringen som nationell nod för gestaltad livsmiljö och officiell partner i New European Bauhaus. Form/Design Center startades 1964 som en del av den ideella föreningen Svensk Form och drivs idag med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.


Kontaktpersoner

Chef verksamhetsutveckling och innehåll – Form/Design Center
Johanna Sjögren Duthy