2021-08-18 09:23Pressmeddelande

Arkitekturdagar på Form/Design Center

Den 1–2 september 2021 är det dags för den fjärde upplagan av Arkitekturdagarna, Sveriges största evenemang för att diskutera framtidens arkitektur och framtidens arkitektroll, på Form/Design Center i Malmö. I år välkomnas besökare till Hedmanska gården för att ta del av livesända föreläsningar utomhus, träffas och ta en kaffe. Arkitekturdagarna livesänds även på arkitekt.se och formdesigncenter.com för att arkitekturintresserade i hela landet ska kunna ta del av programmet.

Sveriges Arkitekter genomför årligen Arkitekturdagarna i samarbete med Form/Design Center. Detta välbesökta nationella arrangemang är kostnadsfritt och samlar ett stort antal föreläsare, debattörer och samarbetspartners. Eventet lyfter arkitektur i alla skalor – både globalt och nationellt.

– Arkitekturdagarnas fokus är att på ett diskuterande och framtidsinriktat sätt lyfta bredden inom arkitektur. Varje punkt i programmet lyfter något särskilt intressant – det kan vara allt från global innovation i urbanisering och hållbarhet, till digitala verktyg och materialitet i arkitektur säger Gunilla Kronvall, verksamhetsledare Sveriges Arkitekter på Form/Design Center och initiativtagare till Arkitekturdagarna.

Årets Arkitekturdagar bjuder på spaningar från de fem nordiska huvudstäderna, samtal om skönhet, reflektioner kring digital materiell praktik och hantverkets arkitektur, regionutveckling i Kina, arkitektur i den Antropocena tidsåldern och mycket mer.

PLATS: Hedmanska gården, Form/Design Center i Malmö
ARRANGÖR: Sveriges Arkitekter på Form/Design Center
FÖR VEM: Alla
KOSTNAD: Fritt inträde. Vi bjuder på lunchmacka (först till kvarn).
ANMÄLAN: Drop in, ingen anmälan.

Utställningen ’Jävla kritiker!’

Samtidigt som Arkitekturdagarna visas utställningen ’Jävla kritiker!’ på Form/Design Center. Utställningen pågår den 28 aug–7 nov. I utställningen har sex arkitekturkritiker – två från Sverige, två från Danmark och två från Norge – lämnat kritik på en fiktiv byggnad. Utifrån den skrivna kritikern har sex arkitektkontor – också två från varje land – därefter fått i uppgift att tolka och gestalta den skrivna kritiken i form av en modell. Gestaltningarna och texterna presenteras i utställningen som sex experiment som undersöker och rör sig mellan språk, text, kritik och arkitektur. Läs mer ››

PROGRAM

Onsdag 1 september

Architecture in the Anthropocene (English)

Har vi gått in i en ny tidsålder, en där människan har påverkat alla naturliga system på planeten? Det menar forskare som under de senaste 20 åren har lyft fram antropocen som ett begrepp för att beskriva människans roll i planetens förändringar, förändringar som har accelererat sedan 1950-talet.Lyssna på presentationer om antropocen och på samtal om hur det påverkar rollen som arkitekt.

9.00 Välkomna till Arkitekturdagarna 2021

9.15 The Anthropocene and its implications for environmentalism

9.50 A world of limits

11.15 The architect in the Anthropocene

Architecture in a Globalised World (English)

Vi spanar ut I världen och möter globala kolleger och deras tankar om allt ifrån regional utveckling i södra Kina, via internationella hållbarhetsfrågor där ingenjörskonst möter arkitektur, till digitala verktyg och hantverk i Melbourne.

13.00 Välkomna

13.10 Worlds less traveled

13.40 Urban design and global challenges

14.10 Urban experimentation on a Greater Bay Area scale

14.50 Architecture of new balance

15.05 Towards regenerative design

15.45 Digital material practice: the agency of making

16.45 The design of the encounter

 

Torsdag 2 september

Då, Nu och Framtid i Arkitekturen (svenska, norska, danska)

Under förmiddagen blickar vi först bakåt med reflektioner från bomässan Bo01 i Malmö, 120 års svensk arkitekturhistoria och världskände Sigurd Lewerentz. Vi spanar framåt bland annat mot H22 i Helsingborg, mot skönhet i framtidens arkitektur, barns egen rätt i staden och mot fastighetsutveckling post-pandemin. 

9.00 Välkomna

9.10 Sigurd Lewerentz, dödens och livets arkitekt

10.00 Bo01 fortfarande relevant

10.20 En tidsmaskin av papper – 120 år av välfärdsbygge

10.40 Livsviktigt, ett samtal om inredningsarkitektur

10.55 H22, stadsutveckling som testar nya lösningar

11.10 Skönhet och arkitektur

11.25 De nya normala

11.50 Barn i egen rätt. Förändrar det planering, arkitektur och design?

Arkitektursamtal i Norden (svenska, norska, danska)

Finns det en nordisk arkitektur och finns det gemensamma utmaningar och mål framåt? Hör fem nordiska stadsarkitekter/stadsbyggnadschefer berätta om sina städers visioner, utmaningar och aktuella projekt. Vi får även lyssna till presentationer om hållbar konsumtion och produktion i Norden, om kritiken och dess relation till arkitekturpraktiken, och om vad som händer inom New European Bauhaus.

13.00 Välkomna

13.10 Nordisk spaning – Köpenhamn, Stockholm, Helsingfors, Reykjavik och Oslo

14.50 SUSTAINORDIC – mer än bara hållbara nordiska initiativ

15.10 Jävla Kritiker!

15.35 New European Bauhaus – vad betyder det för arkitekterna och för no(r)den?

15.55 Avrundning, tack för i år

 

Läs mer om programmet på arkitekt.se ››
Om Form/Design Center

Form/Design Center är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige och en nationell nod för gestaltad livsmiljö. Här kan du ta del av utställningar, workshops, samtal och föreläsningar, eller besöka vår butik och vårt café. Form/Design Center är också en plattform för branschen och deltar i olika utvecklingsprojekt. Form/Design Center drivs av Svensk Form Syd som är en ideell förening med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.