2022-03-24 07:00Pressmeddelande

Årets första programsläpp för Southern Sweden Design Days

Grafisk design: M&E StudioGrafisk design: M&E Studio

Den nya internationella designfestivalen Southern Sweden Design Days intar Malmö den 19–22 maj. Under fyra dagar fylls staden med utställningar, seminarier och workshops på mer än 60 olika platser. I år öppnar även Main Location på Lokstallarna upp dörrarna med 6 000 kvm utställningar och en livestudio med seminarier och panelsamtal inför publik. Idag släpps de första 70 programpunkterna på southernswedendesigndays.com.

Southern Sweden Design Days synliggör och bygger kunskap kring design – med fokus på hållbarhet, samverkan, utveckling och innovation. Festivalen riktar sig mot en bred designintresserad allmänhet i alla åldrar såväl som professionella besökare. Alla aktiviteter har fri entré. Southern Sweden Design Days organiseras av Form/Design Center i Malmö – den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige.

Alla programpunkter är kopplade till årets tema ’Proximity’. Temat bjuder in till tolkningar kring upplevelsen av att vara nära – samhörigheten mellan människor, städer, länder, arter, yrken etc. Att producera och konsumera lokalt – att utnyttja de tillgångar och resurser som finns nära för att bygga en hållbar framtid. Att samtidigt vara globalt sammankopplade mellan kontinenter, länder och städer. Att känna släktskap med människor över hela världen och beakta hur nära kopplade vi alla är till varandra.

Höjdpunkter i programmet

Utställningar på Main Location i Lokstallarna

Objective_Orange-Bench_2(c)Magnús Elvar Jónsson

Hang Around

Designstudion Objective strävar efter att analysera och utveckla bärbara föremål genom att utforska samspelet mellan kroppen och dess miljö. Människofiguren är ett viktigt designverktyg för Objective och spelar alltid en ledande roll i deras interaktiva utställningar. Hang Around är en samling hängmattor och gungor som fungerar bäst när de är i närheten av kroppen eller när de används praktiskt. Kollektionen bjuder in betraktaren att aktivera de bärbara skulpturerna genom att använda dem. En lek med det funktionella och praktiska hos design och konst och var de två möts.

Deltagare: Objective

Läs mer ››

Långed Furniture Collective

En grupp utexaminerade möbeldesignstudenter från HDK-Valand som knutit nära relationer under sin utbildning, visar upp sina verk i en samlingsutställning. Under pandemin blev diskussioner och utbyte av idéer avgörande för gruppens välbefinnande. Alla projekt som ställs ut har designats och byggts i deras gemensamma verkstad på campus Steneby i Dalslandsskogen. I den kreativa bubblan bland träden hade de alla möjlighet att ta itu med de många aspekterna av att skapa och designa med trä. En av de största upplevelserna var att se hur varje individ närmar sig detta mångsidiga material på sitt eget unika sätt. Vare sig det är genom utforskning av form, färg, textur eller mer holistiskt; titta på möbelindustrin och dess roll i den samtida diskussionen.

Deltagare: Josephine Asperot, Maike Brandl, Lauranne Chapelle-Barry, Marc Hoogendijk och Leo Palmer

Läs mer ››

Matter Displaced

Lokal produktion och konsumtion handlar om att använda sig av tillgångar och resurser i närområdet. Utställningen lyfter fram designers som tar itu med det avfallsberg som har producerats och kommer att produceras. De utvalda utställningsobjekten i Matter Displaced använder lokalt avfall som materialkälla, som vi kallar ”förskjuten materia”. En ny generation designers kommer med kreativa lösningar för att tackla dessa problem.

Deltagare: Melissa Ciardullo, Malmö Upcycling Service, Better Weather, Tobia Zambotti

Läs mer ››

Utställningar i staden

In Situ Arlöv

Ett närmande mellan dåtid och nutid, ursprung och arv. Utställningen är arrangerad i ett antal improviserade scener eller stilleben där Andréason & Leibels design samsas med sällsynta designobjekt ur Stefan Lindhers samlingar.

Andréason & Leibel arbetar här med stucco, ett material som har använts i olika former i tusentals år – vanligen en blandning av gips, kalk vulkaniska mineraler och fibrer – för att skapa nya möbler och objekt. Stefan Lindher gör en inventering av sina moderna designklassiker från förra århundradet och väljer ut objekt till utställningen. Intentionen är att se vad som händer när design av bland andra Charlotte Perriand, Le Corbusier, Isamu Noguchi och George Jouve, sätts i kontext med nutida form. Förhoppningen är att det bildas en ny spännande helhet, ett NU där tiden som skiljer dem åt upphör att existera.

Deltagare: Andréason & Leibel, Stefan Lindher Galler

Läs mer ››

Helt okej fantastiskt 

De handgjorda föremålen har fått ett enormt uppsving de senaste åren tack vare leran och dess tillgänglighet. Knubbiga koppar och vaser syns i vartenda hem och personer som inte tidigare har intresserat sig för hantverk har nu fått upp ögonen för att skapa själva. De ”operfekta” föremålen väcker diskussion kring vad som är formgivning och ett designat objekt. Efter att ha tillbringat extra mycket tid i våra hem senaste åren, har kraven på vår hemmiljö skiftat fokus – från perfekta till personligt? Hur skulle möbler som uppmuntrar “operfekt” se ut?

Stor Studio bjuder in till en utställning där en skara vänner utforskar och utmanar good enough. Med förenklade konstruktioner, slarviga ytor och sänkta krav i både hemmet och livet i stort visas under Southern Sweden Design Days 2022 en samling objekt som är helt okej fantastiska.

Deltagare: Ateljé Lawa, Anna Ottosson, Jóna Berglind Stefánsdóttir, Maja Lindh, Pauline Matika, Stina Henriksson, och sa:k design studio.

Läs mer ››

Halo, bubblornas ritual 

"Halo, bubblornas ritual" är resultatet av samarbetet mellan Björksoda och NMASA Design, ett event där design inte bara kan ses, utan också smakas. Under Southern Sweden Design Days har besökarna möjlighet att besöka Cowgirl Gallery for att upptäckta Björksodas bubbliga elixir från den svenska skogen och NMASAs innovativa glas, Halo. Ett glas vars design utformats för att bevara finessen av Björksodas bubblor när drycken serveras och skapa en visuellt tilltalande upplevelse som intensifierar kvaliteterna, nyanserna och smakerna hos den naturligt fermenterade björksaven.

Deltagare: NMASA Design, Björksoda och Cowgirl Gallery.

Läs mer ››

Scenes from a home

Ebba Lindgren bjuder in till sitt hem, sin fabrik, sitt galleri, sin butik. Under corona-åren har hemarbete blivit norm, privatliv och yrkesliv har smält samman. De senaste månaderna har hennes lägenhet genomgått en förvandling, från privat sfär till offentlig scen. Dess funktion har omformats efter hennes kreativa behov, som formgivare och som människa.

Ebba har skapat en decentraliserad produktionslinje i sitt vardagsrum och successivt bytt ut all lös inredning mot nytt som hon designat och byggt. Dessa nya möbler och ägodelar är till salu under Southern Sweden Design Days!

Deltagare: Studio Ebba Lindgren

Läs mer ››

Proximity in digital worlds

Beröring, blick och energi är alla saker som vi människor kan uppleva vid fysisk interaktion med andra personer. Men vad händer med känslan av närhet när vi interagerar i Zoom-samtal, spel och metaverse? Kan känslan överföras, eller kanske ersättas?

På Media Evolution använder man sig av två agendor i sina försök att förstå komplexiteten av vår samtid; (A) interaktionen mellan människa och maskin och (B) systemförståelse och nya sätt att organisera. Ett frukostseminarium som kommer att belysa agenda A.

Deltagare: Media Evolution, Maria Engberg m.fl.

Läs mer ››

Liveprogram i SSDD Studio på Lokstallarna

Gör om

Omforma omfamnar designbranschens strukturer för att skaka om. Tillsammans skapas kunskap och statistik som ”gör om och gör nytt”. En omvälvande workshop där trängseln och makten blottläggs i realtid. Omformas och deltagarnas kunskap omsätts sen till omtag (för en mer inkluderande bransch). Igen och igen. I workshopen bidrar varje deltagare till en applikation av textilkonst och revolutionerande designererfarenhet. Genom att titta på statistiken med en designers öga och kommunicera med designers händer kommer dess maktstrukturer och knapphet att tala vårt språk. Ett kollaborativt konstverk tar form.

Deltagare: Omforma

Läs mer ››

Program i SSDD Studio på hemsidan

Co-creation Fashion on Swedish West Coast

Koldbaths projektfilm visar hur Co-creation har lett till återintegrering av hantverk i modebranschen - En resa av självvärde, autentisk koppling, kultur och kreativitet. Koldbath Craft Kollektiv är ett kooperativ av utlandsfödda kvinnor som utforskar co-creation design, traditionellt skandinaviskt hantverk och svensk ull som arbetar för att möta ett behov av kulturell, kreativ och ekonomisk inkludering bland undersysselsatta kvinnor, och återintegrering av hantverk i modebranschen. Koldbath skapar ett tryggt utrymme för samarbete och kreativ inkludering genom hantverk. Därmed skapar det en lönsam värdekedja för både svensk ull och traditionellt hantverkskunnande och främjar överföringen av kulturarvet.  

Deltagare: Koldbath Craft Kollektiv

Läs mer ››Om Form/Design Center

Form/Design Center är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige och en nationell nod för gestaltad livsmiljö. Här kan du ta del av utställningar, workshops, samtal och föreläsningar, eller besöka vår butik och vårt café. Form/Design Center är också en plattform för branschen och deltar i olika utvecklingsprojekt. Form/Design Center drivs av Svensk Form Syd som är en ideell förening med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.


Kontaktpersoner

Ansvarig strategisk utveckling av designbranschen – Form/Design Center
Terese Alstin
Projektledare Southern Sweden Design Days – Form/Design Center
Ann Isler