2023-03-24 11:40Pressmeddelande

27 formgivare och forskare i en utställning om framtidens designpraktik

Digital Indulgence. Design: Wang & Söderström. Foto: Daniel EngvallDigital Indulgence. Design: Wang & Söderström. Foto: Daniel Engvall

In:Tangible samlar 27 formgivare och designforskare i en gemensam utställning med fokus på 
framtidens designpraktik. Bland utställarna finns Note, Wang & Söderström, Åsa Jungnelius, Fredrik Paulsen, Jenny Nordberg, Matti Klenell m. fl. som alla bidrar med både objekt och tankar kopplade till produktion och funktion. 
 
Utställningen är en förlängning av Formgivarpodden – Sveriges enda podcast om livet som designer. Formgivarpodden har sedan hösten 2020 publicerat samtal med en rad formgivare, designinstitutioner och designforskare om ämnen som på olika sätt berör design. 
Initiativtagare, producenter och kuratorer är Formgivarpoddens Karin Olu Lindgård och Kajsa Willner som båda själva är praktiserande formgivare. Med utställningen In:Tangible vill de ytterligare undersöka och visualisera komplexiteten inom samtida skandinavisk designpraktik.

Vem eller vilka ska forma vår framtid? Vad är relevant att designa idag och för vem bör vi designa?

Formgivare och konstnärer är tänkare, forskare och kreativa utövare som har förmågan att göra det ogreppbara greppbart. Genom att inte låsa sig vid fasta förväntningar, utan att med ett öppet sinne undersöka alternativa teoretiska och fysiska tankegångar och arbetssätt, har de möjligheten att fungera som katalysatorer för förändring.

In:Tangible visar objekt och föremål tillsammans med texter skrivna av 
upphovspersonerna. Dessa texter belyser på olika sätt tankegångar och individuella perspektiv på frågan om framtidens design och designers möjlighet att påverka. 


”Utställningen kan ses som ett skissartat designmanifest i både fysisk och teoretisk form, där varje enskild kreativ idé är del av en gemensam helhet" säger Karin Olu Lindgård och Kajsa Willner och fortsätter "Som besökare får man en inblick i olika designmetoder och förhållningssätt, men man kan även ana kollektiva strömningar och en gemensam tro på design som en katalysator för förändring." 

Medverkande i utställningen

Chris Liljenberg Halstrøm, Fredrik Paulsen, Jenny Grettve, Jenny Nordberg, Johan Redström, Kajsa Willner, Karin Olu Lindgård, Kristina Stark, KunSik Choi, Lisa Hilland, Louise Hederström, Malin Busck, Marcia Harvey Isaksson, Matilda Ekström, Matti Klenell, Natural Material Studio, Nick Ross, Note (design studio), Petra Lilja, Pettersen & Hein, Siri Skillgate, Takao Momiyama, Wang & Söderström och Åsa Jungnelius

In:Tangible visas på Form/Design Center 1 april – 28 maj 2023.

Vernissage på Form/Design Center

Fredag den 31 mars kl 17–20 är det vernissage för In:Tangible tillsammans med utställningen 7 x konsthantverk: SPOTS på Form/Design Center med mingel och musik, dryck och tilltugg. Varmt välkommen! 


Om Form/Design Center

Form/Design Center i Malmö är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige. I en unik kulturhistorisk miljö i centrala Malmö kan du uppleva utställningar, workshops och föreläsningar, eller besöka butiken och tidskriftscaféet. Form/Design Center är en plattform för branschen och driver olika hållbarhetsprojekt. Form/Design Center är utsedd av regeringen som nationell nod för gestaltad livsmiljö och officiell partner i New European Bauhaus. Form/Design Center startades 1964 som en del av den ideella föreningen Svensk Form och drivs idag med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.


Kontaktpersoner

Chef verksamhetsutveckling och innehåll – Form/Design Center
Johanna Sjögren Duthy
Projektledare – Form/Design Center
Maria Vieweg