2023-05-11 11:05Pressmeddelande

25–28 maj öppnas portarna till Southern Sweden Design Days

The Collaborator - Glen Baghurst

Om 2 veckor är det dags för Malmös nya designfestival. Med ett fullspäckat program med över 160 programpunkter, på mer än 60 olika platser i Malmö fylls staden med design. Hela programmet finns att upptäcka på southernswedendesigndays.com

Besökare får utforska inspirerande och innovativ design – möbler, inredning, arkitektur, material, mode, textil och konsthantverk och samtidigt upptäcka nya områden i staden. Årets program breder ut sig från Limhamn i väster till Valdemarsro i öst. Tryckt karta finns att hämta på alla platser under festivaldagarna eller kan tas del av digitalt redan nu.

Syftet med Southern Sweden Design Days är att sprida kunskap om design, arkitektur och konsthantverk – med fokus på hållbarhet, utveckling och innovation. Festivalen riktar sig till en bred allmänhet såväl som professionella besökare. De gamla järnvägsverkstäderna Lokstallarna i stadsdelen Kirseberg är festivalens huvudarena. Southern Sweden Design Days arrangeras av Form/Design Center.

Ansök om pressackreditering till Main Location genom att fylla i formuläret på vår hemsida. 

Höjdpunkter i programmet

Årets tema för Southern Sweden Design Days program är dissonans, med syfte att väcka kreativitet och lust att driva förändring i en tillvaro som skaver. 

DET BRÄNNS

Under två dagar öppnar Lisa och Esa Tanttu, Jollygoodfellow, upp sin studio och visar olika delar i projektet ”Det bränns”. Brännässlan som fiber, näring, smak och visuell bild. Experimenterandet rör sig mellan textil, papper och grafiska tryck. Men även nässlan som smak och så klart det första intrycket, det bränns. Växten som kan ses som ett stort problem eller kanske som en möjlig lösning på flera problem.

Deltagare: Jollygoodfellow Printing Studio, Tanttulunden
Plats: Jollygoodfellow Printing Studio

Läs mer →

MIAMI FEELING & SOL

Under våren öppnade en ny, färgsprakande och solig mötesplats nere vid havet i Limhamn. På en plats som ångar Miami hittar du Swedenland Standen, en oas med kafé, solig terrass, designbutik och keramikverkstad. Under Southern Sweden Design Days kommer besökare bland annat kunna skapa unika vaser i deras keramikstudio.

Deltagare: Eva Gassne-Jeckelmann, Lollo Krüger, Karolina Ehnstrand, Christoph Jeckelmann
Plats: Swedenland Stranden

Läs mer →

UNBUILT

UNBUILT är en studie om arkitektur och förfall, och är resultatet av ett forskningsprojekt om övergivna hus i Porto, Portugal. Genom gjutning bildar UNBUILT ett arkiv och en abstraktion av en förstenad och avbruten ruinering. Som materialiserade ögonblicksbilder från en byggnads liv intensifierar avgjutningarna de redan fördunklade relationerna mellan oavslutat och förstört, format och slumpartat, permanent och tillfälligt.

Deltagare: SPARK, Julia Strömland
Plats: SPARK

Läs mer →

BISE X SSDD 2023

BISe har blivit ett självklart namn i Malmös krogliv sedan öppningen förra året. BISe är en plats som strävar efter att komma bort från tydliga koncept. I en grupputställning har ett urval av designers bjudits in för att ’SSDD-fiera' lokalen och visa upp objekt i restaurangen. BISe dedikerar även sin nya bar ”Bar Bisou” som festivalens officiella hangout för deltagare – Malmös motsvarighet till Bar Basso under Milan Design Week.

Deltagare: Adam Roigart, Andréason & Leibel, Bloody Honey, Carl Fredrik Emrik, Christian Wilke, Ebba Lindgren, Emma Gudmunds & Mattis Rosenbaum, Evelina Björnqvist, Gertrud Olsson, Jenny Kåberg, Joan Pla, Jollygoodfellow, Karolina Brobeck, Kihnu, Klara Bonifazio Hedener, Koldbath Craft Kollektiv, Malmö Porslin, Mia Hultgren, My Comét, Poasana x Auran/Frankenstein, Pampas, Pauline Matika, Pontus Åqvist / Open Studio, sa:k design studio, Swedish Ninja, Vi På Ön, Viktor Johansson
Plats: BISe

Läs mer →

HEMMETS VERK

I utställningen undersöks gränserna mellan hemmet och verkstaden, arbete och fritid, objekt och rumslighet. Utställningsplatsen är en snickeriverkstad där kulisser och öar av finsnickeri byggs upp och möter handtryckta tyger och keramik. Objekten som skapas används ofta för att ge ett hem sin identitet. Lokalt och småskaligt hantverk som bär på mer än en funktion.

Deltagare: LantzVarghans, Jerker Inredning & Form, Keramisk Form
Plats: Jerker Inredning och Form

Läs mer →

FÄRGADE METER

Färgade meter tar avstamp i olika infärgningstekniker med avsikten att bredda förståelsen för hantverkets komplexitet. Verkstadens medlemmar har bjudits in för att skapa en textil installation, ett landskap av infärgad, mönstrad metervara. Installationen kommer att belysa hantverkets unika uttryck och möjligheter samtidigt som det ifrågasätter samtidens inställning till textil som en snabb och billig produkt med kort livslängd.

Deltagare: Textiltryck Malmö, Margaretha Heijkenskjöld Holmgren & Josabet Wekmäster, Sigrid Holmwood, Sofia Kroon Walter, Marie Wetterstrand, Matilda Pernryd, Teresa Montesino Hammarskjöld, Karin Olu Lindgård & Matilda Ekström, Adrienn Görgényi Andersdotter, Jenny Andersen, Jenny Frank, Amanda Boierth, Pernilla Hultén
Plats: Textiltryck Malmö

Läs mer →

WHERE IS YOUR TEDDY?

Felicia Hansen kallar sig själv ”Professional teddy bear killer”. Hon tar hand om mjuka och fluffiga gosedjur som blivit skräp, dekonstruerar dem och skapar nya objekt och former. Genom utställningen vill Felicia Hansen skapa en invändig dissonans hos betraktaren, då välkända former placeras i en ny, oväntad kontext. Utställningen Where is your teddy? arrangeras av Konsthantverkscentrum i samarbete med Konstfrämjandet Skåne.

Deltagare: Felicia Hansen, Konsthantverkscentrum
Plats: Konsthantverkscentrum c/o Konstfrämjandet Skåne

Läs mer →

LOCALLY ALIEN

En festival i festivalen för ekologisk kultur i Malmö. Arrangörerna av Locally Alien är varken från Malmö eller Sverige, men genom att lära sig om stadens ekologier knyter de an. Till platsen och människorna och stadens utveckling. Festivalen är en inbjudan till alla som bor i Malmö för att dela hantverk, kultur, kunskap och berättelser. För att hitta en ny delaktighet och tillhörighet men också att bygga social och ekologisk motståndskraft mot en osäker framtid.

Deltagare: STPLN, Meadow Lab, Feral Malmö, Louan Wang, Gigs Tsikarishvili & Tauli Japoshvili, Garden Loops, Olivia Barron, Felicia Schipperges Tjus, Seda Özçetin & Yuxi Liu, Sorrel Salb, Studio Träda, Selwyn Mao, Alena Grahn, Selena Krivić, Emma Olevik, Ellen Bjerborn, Anna Schröder, James E Smith, Fabian Svensson Lundmark, Erik Sandelin, Paul Khadra, Stefan Andersson, Kate Saunders, Felicia Konrad & Johan Haugen, Connie Jehu, Charlotte Asbjörn Sörensen & Emma Thyni, Yellowbrenda, Club Real & Organisms Democracy NGO, Aga Pokrywka, Jana Pejoska & Mirabelle Jones, Mathilda Rosengren & Nicolas Keller
Plats: STPLN

Läs mer →

SJÄLVKÄNNEDOM, VANMAKT OCH SKOR SOM INTE PASSAR

Utställningen är en subjektiv tolkning av dissonans inom kommunikation. Projektet utgår ifrån formgivarnas egna tankar, upplevelser och diskussioner som sedan gestaltas grafiskt, illustratoriskt och typografiskt. Teman som behandlas är bland annat självreflektion, sociala strategier, gränssättande, intryck och uttryck. Projektet visualiseras med hjälp av risograf-tryck, en metod som bär med sig en oberäknelighet som förstärker och speglar temat.

Deltagare: Love Granlund, Jonna Rosenlöf
Plats: Mitt Möllan

Läs mer →

FIREPLACE

Sanna Holmberg, arkitekt och keramiker och Stina Henriksson, industridesigner som tillsammans skapar keramiska objekt som belyser deras fascination av den levande elden och hämtar inspiration från eldstaden. Fireplace är en kollektion av föremål som är både skulpturala konstverk och samtidigt ett funktionellt cirkulärt system för användning och återvinning av ljus, där varje del har en uppgift. 

Deltagare: Sanna Holmberg, sa:k design studio
Plats: Olsson & Gerthel

Läs mer →

 

→ Utforska fler programpunkter på southernswedendesigndays.com

 Om Form/Design Center

Form/Design Center i Malmö är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige. I en unik kulturhistorisk miljö i centrala Malmö kan du uppleva utställningar, workshops och föreläsningar, eller besöka butiken och tidskriftscaféet. Form/Design Center är en plattform för branschen och driver olika hållbarhetsprojekt. Form/Design Center är utsedd av regeringen som nationell nod för gestaltad livsmiljö och officiell partner i New European Bauhaus. Form/Design Center startades 1964 som en del av den ideella föreningen Svensk Form och drivs idag med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.


Kontaktpersoner

Kommunikationschef – Form/Design Center
Marina Jackler
Projektledare Southern Sweden Design Days – Form/Design Center
Ann Isler