2019-09-13 10:36Pressmeddelande

150 kvm svensk designpaviljong på London Design Fair

null

19–22 september presenterar Form/Design Center för tredje gången den svenska designpaviljongen på London Design Fair och visar upp 12 sydsvenska designföretag. I samverkan med etablerade och nya partnerskap utökas paviljongen i år till hela 150 kvm med central placering vid entrén på London Design Fair.

Den svenska designpaviljongen ger utställarna tillgång till över 29.000 professionella besökare, däribland arkitekter, inredare, återförsäljare, agenter och journalister under London Design Festival. Sedan starten 2017 har satsningen vuxit till ett framträdande och tongivande inslag på mässan. Montern innehåller både egna ytor och en gemensam lounge-del där affärsmöten kan hållas. Paviljongen utgör en gemensam plattform där varje utställare lyfts fram individuellt samtidigt som de förstärker varandra.

Fjolårets framgångsrika samarbete med Svenskt Trä fortsätter och årets paviljong är en hyllning till trä som ett vackert, miljövänligt och hållbart material. Med Business Sweden som ny strategisk partner har de medverkande företagen fått tillgång till kostnadsfri affärsrådgivning utifrån deras individuella behov.

– Vi är glada att kunna bygga vidare på den starka närvaro som skapats på London Design Fair i samarbete med befintliga och nya partners. Paviljongen är en spegling av den kultur som kännetecknar den sydsvenska designscenen, vilken karaktäriseras av samverkan, gemenskap, öppenhet och nyfikenhet. En kultur som skapar en grogrund där olika uttryck och stilar kan renodlas såväl som blandas i en mångskiftande helhet, säger Terese Alstin, projektledare Form/Design Center.

Genom en nationell utlysning tidigare i år utsåg Form/Design Center tillsammans med Sveriges Arkitekter Förstberg Ling som curator och utställningsarkitekt för årets paviljong. Förstberg Ling är ett arkitektkontor som startades 2015 av Björn Förstberg och Mikael Ling. Med bas i Malmö arbetar de med både arkitektur, inredning och möbler.

– Den svenska designpaviljongen 2019 är byggd helt i furu i en form som för tankarna till ett tempel. De överdimensionerade pelarna och balkarna skapar tolv lika stora rum, placerade i en arkad runt ett centralt atrium. Genom att placera de kvadratiska pelarna diagonalt skapas siktlinjer som uppmuntrar besökare att röra sig fritt genom de olika rummen. Paviljongen står direkt på mässgolvet för att bokstavligen sänka trösklarna och förenkla steget in i utställningen, förklarar Mikael Ling, arkitekt Förstberg Ling.

En av de bärande idéerna i arbetet med paviljongen har varit att säkerställa att den kan användas vid fler tillfällen. All konstruktion är därför modulär och förmonterad för att snabbt kunna sättas upp, plockas ner, och sättas upp igen – ett temporärt monument med kort varsel.

Den svenska designpaviljongen genomförs i partnerskap med Svenskt Trä, Business Sweden, Sveriges Arkitekter, Sveriges ambassad i London, Region Skåne, Invest in Skåne, Enterprise Europe Network, tidskriften FORM och Solde Kafferosteri.

Swedish Design Pavilion: Hall H1, Monter 1.06.
Old Truman Brewery, 26 Hanbury Street, London

Pressbilder

Presskit med högupplösta bilder och presstexter från de utställande företagen finns för nedladdning här.

Utställare

A2
A2 är ett svenskt varumärke som tillverkar möbler och inredningsdetaljer för privat och offentlig miljö. I kollektionen förenas nytänkande med skandinavisk tradition. Samtidigt tycker dem om att överraska med intressanta kombinationer av design, fina detaljer, funktionalitet och noggrant utvalda material.
a2designers.se

Aveva Design
Aveva skapar färgrik handgjord svensk design, där det oväntade möter traditionella hantverkstekniker. Målsättningen är att orsaka så liten negativ påverkan som möjligt för vår planet. De använder naturliga material, tillverkar lokalt i samarbete med andra hantverkare och partners som delar deras värderingar och strävar mot samma mål.
aveva-design.se

Balzar Beskow
Balzar Beskow är ett familjeföretag som har tillverkat och levererat möbler till offentlig miljö sedan starten 1957. Produktionen sker alltjämt i deras egen fabrik i Mönsterås. Svenskt hantverk, kvalitet och materialval är viktiga grunder för dem. Därför arbetar dem nära med fristående designers som har sina rötter i hantverk, tradition och kvalitetstänkande.
balzar.se

Design: Kristina Stark
Kristina Stark är industridesigner utbildad vid Konstfackskolan i Stockholm samt vid Central Saint Martins College of Art and Design i London. Under många år har hon arbetat med formgivning för hemmet, köket och bordet åt ett antal uppdragsgivare såväl i Sverige som utomlands.
designkristinastark.se

Ifö Electric
Ifö Electric är välkänt för sin porslinsproduktion i södra Sverige. Företagets historia startade i början av 1900-talet inte långt ifrån Ivön, där kaolinlera bröts. Företaget har spelat en viktig roll i svensk industrihistoria med sin produktion av säkringar, kulodosor, och hållbara porslinsarmaturer. Belysningsarmaturerna har blivit skandinaviska klassiker och känns igen i många hem och offentliga miljöer. Armaturer designade av Sigvard Bernadotte på 60-talet, Knud Holscher på 80-talet och av Duoform på 00-talet är fortfarande populära och i produktion.
ifoelectric.com

Konsthantverk Tyringe
I den skånska belysningsfabriken Konsthantverk Tyringe tillverkas lampor med gedigen erfarenhet och kunskap sprungen ur snart hundra år av tillverkning. Med hantverket i fokus tillverkar Konsthantverk Tyringe lokalproducerade lampor tillgängliga för alla, med hög kvalitét och rimlig prissättning som utgångspunkter. Ambitionen är att skapa lampor med lång hållbarhet som kan ge glädje i många år.
konsthantverk.com

Mizetto
Hos Mizetto gror både nyskapande design och skickligt hantverk. Gestaltning, hållbarhet, kvalitet och funktion är lika viktiga delar för dem. Sedan starten 2004 har det lilla familjeföretaget tagit stora kliv på den europeiska designarenan. dem är nyfikna, innovativa och har ett passionerat intresse för människans föränderliga behov. De äger deras egen produktionskedja och har kontroll över kvaliteten på allt dem levererar. Tillsammans med lokala underleverantörer minimerar dem sitt fotavtryck.
mizetto.se

Mutant
Mutants produkter rör sig i gränslandet mellan leksak och inredning. Mutant strävar mot att produkterna ska tilltala både vuxna och barn, och hålla i generationer. Form, kvalitet och materialval är det viktigaste. Den taktila känslan är en stor del av upplevelsen. Alla produkterna är certifierade som leksaker och producerade i Sverige av ekologisk bomull, textilt spillmaterial och naturgarvat renskinn från Norrbotten.
studiomutant.se

Nola
Nola Industrier är ett designföretag med snart 40 år i branschen och är idag marknadsledande inom möblering av det offentliga rummet. Med ledorden kvalitét, funktion och miljötänk i kombination med intressant design strävar Nola mot att skapa rörelse och förändring i våra offentliga miljöer. Ambitionen är att göra den urbana miljön lättare att uppskatta, slita på och njuta av över tid. Nola samarbetar med formgivare och arkitekter från idé till tillverkning med lokal och hållbar produktion i fokus.
nola.se

Nordgröna
Nordgröna är ett skånebaserat företag som grundats av Oscar Pressfeldt, Joris Oudendijk och Sander Oudendijk. Med handplockad renlav från bergsområdena i norra Skandinavien skapar Nordgröna inspirerande och funktionella ljudabsorbenter för offentliga miljöer. Den mångfacetterade renlaven har utöver sitt tilltalande utseende ett flertal eftertraktade egenskaper. Renlaven behåller sina färger, är brandsäker, absorberar och släpper fuktighet förblir mjuk och är underhållsfri. Alla produkter är handgjorda, naturliga och gjorda i Sverige.
nordgrona.com

Scandinavia Form
Scandinavia Form drivs av formgivaren och kreatören Eva Levin. Scandinavia Form grundades ur en nyfikenhet och ambition att experimentera med skandinavisk design i ett nytt och nyskapande sammanhang. Glasvaserna Glasilium och Consilium med korkhals och kopparstjälk presenterar en blomma, ett grässtrå, en gren eller ett löv i sin mest genomskinliga och naturliga form. Objekten fångar naturens unika uttryck och tar med det inomhus. Med grunden i den skandinaviska designtraditionen drivs Eva Levin av att fortsätta utforska gränslandet mellan kreativitet och enkelhet.
scandinaviaform.com

Studio Matilda Ekström
Studio Matilda Ekströms ambition är att skapa textilier som är poetiska och djärva med en lång hållbarhet. Att med känslighet undersöka hur färg, material, form och rytm relaterar till varandra är grunden i studions arbete samtidigt som det oväntade i designprocessen alltid ges stort utrymme. Drivkraften är att skapa textilier som förhåller sig till en bestående diskurs och som inspirerar människor i deras vardag.
matildaekstrom.com

Kontaktperson

Terese Alstin, projektledare Form/Design Center
Tel. 0739-94 90 19
terese@formdesigncenter.com

Form/Design Center är en plats och ett nav för kunskap och inspiration inom form, arkitektur och design. Här kan du ta del av utställningar, workshops, samtal och föreläsningar, eller besöka vår butik och vårt tidskriftscafé. Form/Design Center är också en plattform för branschen och deltar i olika utvecklingsprojekt.

Form/Design Center drivs av Svensk Form Syd som är en ideell förening, och en del av föreningen Svensk Form. Centret drivs med stöd av Malmö stad, Region Skåne, Kulturdepartementet och Statens kulturråd.


Om Form/Design Center

Form/Design Center är en plats och ett nav för kunskap och inspiration inom form, arkitektur och design. Här kan du ta del av utställningar, workshops, samtal och föreläsningar, eller besöka vår butik och vårt tidskriftscafé. Form/Design Center är också en plattform för branschen och deltar i olika utvecklingsprojekt. Form/Design Center drivs av Svensk Form Syd som är en ideell förening, och en del av föreningen Svensk Form. Centret drivs med stöd av Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.