2024-05-27 07:38Nyheter

Lokalt producerat samarbete + Live-tillverkning!

SPOK Ö-GJORT under Southern Sweden Design Days.SPOK Ö-GJORT under Southern Sweden Design Days.

SPOK ställer ut samarbeten mellan formutövare och tillverkare från SPOK Gotland på Lokstallarna under Southern Sweden Design Days. Genom matchningsprojektet Ö–GJORT vill SPOK Gotland främja kreativ utveckling, branschöverskridande innovation samt påvisa den potential som finns i lokal produktion på Gotland. 

Fem team av formutövare och tillverkare har matchas ihop och arvoderas för att under 4 månader gemensamt utveckla en idé. Ö–GJORT är en testbädd för samverkan inom form- och designområdet och resultatet kan bli material- och tillverkningstester, en prototyp eller färdig produkt. Under Southern Sweden Design Days, 2024, visas resultaten av dessa samarbeten upp på Lokstallarna.

Uttagna team: 

Adrian Bursell + Wisby Tenn
Caroline Fleur Martini + Ullkontoret
On Materia + Gotland Garbage
Lotta Lampa + Gotlands Gelbgjuteri
Stina Henriksson (Sa:k design) + Guteform 

Live-tillverkning

Utöver utställningen har tillverkaren Gotland Garbage bjudits in för att tillfäligt flytta sin fabrik till Malmö under SSDD.  Här demonstreras hur nya bruks- och designföremål kan skapas av lokalt plastskräp!

Initiativtagare och projektägare till Ö–GJORT är tillverkarplattformen SPOK Gotland som drivs av de Regional utvecklarna för slöjd- och form vid Gotlands museum.

Om SPOK

SPOK – Samtida-Produktion-Och-Konsumtion är en digital plattform och ett nätverk av regionala hubbar som listar lokala tillverkare – från slöjd till industri. Vi vill lyfta fram tillverkningsmöjligheter för att kreativa företag ska producera lokalt och hållbart, hela vägen från produktion till konsumtion. SPOK Sverige drivs av Form/Design Center och är grundat av Jenny Nordberg som också är kreativ ledare.

Kontakt

Annica Doms
Projektledare SPOK Gotland
Mob: 070-492 60 34
E-post: gotland@s-p-o-k.se


Ämnen: SPOK

Om Form/Design Center

Form/Design Center i Malmö är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige. I en unik kulturhistorisk miljö i centrala Malmö kan du uppleva utställningar, workshops och föreläsningar, eller besöka butiken och tidskriftscaféet. Form/Design Center är en plattform för branschen och driver olika hållbarhetsprojekt. Form/Design Center är utsedd av regeringen som nationell nod för gestaltad livsmiljö och officiell partner i New European Bauhaus. Form/Design Center startades 1964 som en del av den ideella föreningen Svensk Form och drivs idag med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.